Local

Focșaniul, un oraș cu aer irespirabil, lipsit de facilități de recreere

Ionel Sclavone
27 iun 2017 3220 vizualizări

Focșaniul ocupă poziții codașe în clasamentul orașelor din România, în ceea ce privește accesul la facilități de recreere (spații verzi, facilități sportive și culturale) și calitatea aerului respirat. Acest lucru rezultă din studiul „Orașe și Cartiere din România“ realizat de Storia.ro în colaborare cu agenția de cercetare D&D Research. Peste 2.000 de focșănenii și-au exprimat punctul de vedere în acest sens.  

Focșănenii sunt total nemulțumiți de accesul la facilitățile de recreere (spații verzi, facilități sportive și culturale), apreciind că este aproape inexistent. Orașul nostru ocupă locul 2 în clasamentul celor mai neavantajoase orașe din România din punct de vedere al facilităților de recreere, fiind depășit de municipiul Brăila.

Oradea, Brașov și Miercurea Ciuc au fost desemnate ca fiind orașele cu cel mai bun acces la facilități de recreere, și anume spații verzi, facilități sportive și culturale, conform studiului, fiind urmate de Slobozia, Pitești, Cluj-Napoca, Deva și Târgu Mureș. Ultimele poziții aparțin orașelor Brăila, Focșani, Constanța, Giurgiu, Suceava, Galați, Alexandria și Satu Mare. De remarcat că Focșaniul stă mai rău chiar și decât Alexandria, reședința județului Teleorman.

Focșaniul ocupă trei poziții și în clasamentul Storia.ro a celor 20 mai puțin avantajoase cartiere din punct de vedere al accesului la facilități de recreere. Independenței (locul 2), Brăilei (locul 4) și Bahne (locul 17) sunt zonele cu cel mai slab acces la acest tip de facilități, așa cum sunt văzute de locuitorii lor.

 

Cercetarea confirmă situația dezastruoasă în care se găsește orașul

 

Percepția localnicilor asupra accesului la facilități de recreere este a șasea temă a studiului „Orașe și Cartiere din România“ realizat de Storia.ro în colaborare cu agenția de cercetare D&D Research.

Evaluarea a fost realizată de un număr de 2.636 focșăneni și confirmă situația dezastruoasă în care se găsește infrastructura de recreere la nivelul municipiului nostru. Parcurile din oraș, în special Nicolae Bălcescu și Teatru se degradează în permanentă, municipalitatea abandonând aproape în totalitate întreținerea lor. În cartiere, puținele locuri de joacă pentru cei mici, amenajate în trecut, s-au transformat în ruine în lipsa intervenției lucrătorilor primăriei. De asemenea, cele două stadioane ale Focșaniului, Sud și Tineretului, sunt nefuncționale de foarte mulți ani dat fiind că autoritățile întreprind eforturi minime pentru reabilitarea lor și susținerea mișcării sportive la nivel local.

Cetățenii nu par să aprecieze nici spectacolele organizate în Piața Unirii, pe foarte mulți bani, de administrația locală și județeană, cu diverse ocazii. Singura instituție din Focșani care organizează în mod regulat evenimente pentru iubitorii de cultură este Ateneul Popular.

 

Focșaniul este codas și la calitatea aerului respirat

 

Orașul nostru se situează pe locul 38, codaș, și în analiza privind calitatea aerului realizată de Storia.ro. Un număr de 2.300 de locuitori au apreciat că aerul respirat este de o calitate scăzută. Focșaniul stă mai bine decât Ploiești, Călărași și București care au fost desemnate orașele cu cea mai scăzută calitate a aerului din România.

La polul opus se situează Brașov, Miercurea Ciuc și Sfântu Gheorghe care au fost evaluate ca fiind orașele cu cea mai bună calitate a aerului din România. Urmează Râmnicu Valcea, Piatra-Neamț, Sibiu, Cluj-Napoca, Pitești, Slobozia și Botoșani.

Cercetarea Storia.ro se desfășoară până la finalul anului, românii putând acorda în continuare note orașului și cartierului în care locuiesc prin completarea chestionarului propus.

Topul este realizat în baza aprecierilor locuitorilor, participanții fiind rugați să-și evalueze orașele și cartierele în care locuiesc, pe o scală de la 1 la 5, unde 1 este foarte rău, iar 5 este foarte bine.

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.