Local

Focșaniul, codaș la spații verzi. Primăria rezolvă problema doar în statistici

Ionel Sclavone
27 iun 2019 2284 vizualizări

Potrivit unor informații de la Ministerul Mediului, municipiul Focșani ocupă penultimul loc în ierarhia reședințelor de județ, din perspectiva spațiului verde repartizat pe cap de locuitor. Informația a fost dezvăluită de senatorul Cătălin Toma și confirmă percepția focșănenilor despre această problemă. Deși nu reușește să reabiliteze parcurile Bălcescu și Teatru, primarul Misăilă se laudă că a rezolvat problema spațiului verde prin atragerea în intravilan a 140 de hectare de pășune. Soluția este valabilă, însă doar pentru statistici, căci în realitate lucrurile nu se vor îmbunătăți.  

Focșaniul se situează pe locul 41 din 42 în ceea ce privește suprafața de spațiu verde pe cap de locuitor, conform unei ierarhii întocmite de Ministerul Mediului. Informația a fost prezentată publicului de senatorul PNL Cătălin Toma, într-un material transmis presei.

„Cu doar 10,20 metri pătrați de spațiu verde pe cap de locuitor, Focșaniul nu se prezintă ca un municipiu în care să respiri un aer curat. În ciuda acestui aspect, administrația locală PSD continuă să taie copaci, să toarne betoane și să dea aprobări prin care spațiul verde este sacrificat astfel încât pe el să se construiască noi blocuri de locuit. Și cum la șmecherii din hârtii PSD-ul e specialist, primarul Misăilă vrea să atragă în intravilan spațiul verde din afara Focșaniului, de parcă această «soluție» ar rezolva problema mediului din oraș“, a arătat Cătălin Toma.

Potrivit normativelor europene, fiecare focşănean ar trebui să dispună de cel puţin 26 mp de spaţiu verde.

Informația prezentată de senatorul Toma, având ca sursă Ministerul Mediului, confirmă percepția focșănenilor despre calitatea aerului pe care îl respiră, zilnic, în propriul oraș. Într-o analiză realizată de Storia.ro – portalul de imobiliare - în colaborare cu agenția de cercetare D&D Research, un număr de 2.300 de focșăneni au apreciat că aerul în Focșani este irespirabil. Orașul nostru s-a plasat pe locul 38, codaș, în cercetarea menționată mai sus.

În cadrul aceleiași analize, un număr de 2.600 de focșăneni au arătat că infrastructura de recreere, între care parcurile și spațiile verzi, se află într-o situație dezastruoasă. Când nu sunt retrocedate, prin decizii controversate, unor dezvoltatori care le transformă în blocuri de beton, spațiile verzi din Focșani sunt lăsate în voia sorții, năpădite de buruieni și gunoaie.  

Șanse mici pentru reabilitarea parcurilor Bălcescu și Teatru

Parcurile din oraș, în special Nicolae Bălcescu și Teatru, se degradează în permanentă, Municipalitatea abandonând aproape în totalitate întreținerea lor. Deși s-au scurs trei ani de când a fost ales, primarul Cristi Misăilă n-a reușit să contracteze lucrările de reamenajare și refacere a celor două locații.

Tot ce a reușit, în legătură cu celor două locații, a fost să atribuie contractul de refacere a documentației tehnice firmei Europroiect SRL. Pentru parcul Nicolae Bălcescu suma care face obiectul contractului a fost de 149.300 lei la care se adaugă TVA iar pentru parcul Teatru prețul a fost de 71.200 lei, fără TVA.

An de an, prin programul de investiții, primăria a alocat diverse sume de bani pentru reabilitarea și modernizarea celor două parcuri, însă invetiția nu a depășit nivelul de proiect. În bugetul aferent anului 2019, Primăria a propus suma de 1.112.230 de lei pentru reabilitarea și extinderea parcului Nicolae Bălcescu. Alți bani, 422.960 de lei au fost repartizați lucrărilor de reamenajare și modernizare a Parcului de la Teatru.

Suntem la jumătatea anului și licitațiile pentru lucrări n-au fost organizate iar șansele ca acest lucru să se mai întâmple până la finalul anului sunt foarte reduse. În schimb, așa cum îi este obiceiul, Cristi Misăilă a dat vina pe alții pentru eșecurile sale, în speță pe Agenția de Protecție a Mediului (parte a administrației PSD) care, chipurile, întârzie să-i dea avizele necesare lucrărilor.   

Misăilă a rezolvat problema din punct de vedere statistic

Primarul Cristi Misăilă lucrează la rezolvarea problemei lipsei de spații verzi pe cap de focșănean. Într-una din ultimele ședințe ale Consiliului Local, a anunțat că, prin noul Plan Urbanistic General, vor fi atrase în intravilanul orașului aproximativ 140 de hectare de pășune. Acestea vor fi transformate în spații verzi și locuri de agrement. În opinia lui Misăilă, datorită inițiativei sale, cetățenii municipiului se vor bucura de condiții decente de viață și petrecere a timpului liber precum și de un mediu mai curat în oraș.

Doar că rezolvarea propusă de Misăilă, ca mai toate soluțiile sale pentru administrarea orașului, este valabilă doar pe hârtie, pentru statistici, și nu schimbă cu nimic situația din viața reală.

Cele 140 de hectare vizate de Primărie se află în zonele Mândrești, Aviației și Câmpineanca și este greu de crezut că locuitorii Focșaniului vor ieși la promenadă, după o zi de muncă obositoare în niște locații aflate la câțiva kilometri distanță de centru. Ei se vor înghesui, în lipsa parcurilor de la Teatru și Nicolae Bălcescu, tot pe cele câteva sute de metri pătrați din Piața Unirii.

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.