Local

Focșani, oraşul din România cu cea mai mare scădere a populației

Ziarul de Vrancea
16 iun 2021 10723 vizualizări

Reşedinţă a judeţului Vrancea, orașul Focșani, care a avut parte de un monopol politic, s-a confruntat cu un declin demografic galopant, înregistrând două recorduri negative în numai un deceniu, relatează Adevărul. 

În anul 2002, pentru prima dată în istorie, municipiul Focşani, reşedinţa judeţului Vrancea, avea să depăşească recordul din punct de vedere al populaţiei stabile de aici, cifrele oficiale de la recensământ depăşind 100.000 de locuitori.

Oraşul încă mai avea ceva efervescenţă, întrucât fabricile construite pe timpul comunismului funcţionau şi generau locuri de muncă. Nu se putea vorbi de investiţii străine, pentru că acestea nu au existat nici atunci şi nu sunt nici astăzi, dar situaţia era echilibrată şi părea că lucrurile vor evolua.

Odată cu devalizarea întreprinderilor, situaţia s-a schimbat radical.

În doar un deceniu, din 2002 şi până în 2012, oraşul Focşani  a înregistrat o depopulare de 28%, ajungând de la 103.219 locuitori în 2002, la 73.868 locuitori. S-au pierdut deci aproape 30.000 de locuitori, în condiţiile în care la nivelul judeţului Vrancea scăderea populaţiei a fost de 47.000 de oameni.

Este practic cea mai dramatică scădere de populaţie înregistrată în România, ţinând cont că alte oraşe au crescut din punct de vedere numeric. Una dintre explicaţii este că prăbuşirea economică a oraşului i-a făcut pe oameni să ia calea străinătăţii, în căutarea unui trai mai bun.

Autorităţile locale au dat vina pe condiţiile grele de viaţă generale din societatea românească, motiv pentru care românii au plecat în Italia, Spania sau Marea Britanie.

Anul viitor va avea loc un nou recensmânt al populaţiei şi nu este exclus să vedem cifre şi mai îngrijorătoare.

Citiți întreg articolul publicat pe site-ul universul.net accesând titlul alăturat:Oraşul din România cu cea mai mare scădere a populației


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.