Local

Focșănenii ar putea plăti cele mai mari tarife pentru salubritate din țară

Mihai Boicu
9 dec 2018 2863 vizualizări

Locuitorii Focșaniului vor ajunge să plătească aproape 18 lei lunar, dacă vor fi obligați să acopere și costurile cu curățenia stradală.Salubritatea va ajunge să coste dublu sau chiar triplu față de alte orașe.Luni 10 Decembrie 2018 are loc o dezbatere publică organizată de Primăria Focșani pe tema taxelor și impozitelor, iar miercuri este ședința Consiliului Local

Primăria Focșani organizează luni,10 Decembrie 2018, de la ora 16.00, o dezbatere publică despre taxele și impozitele pe care le vor plăti locuitorii orașului din 2019. Noutatea o reprezintă apariția unei noi taxe, taxa de salubrizare stradală, prin care Primarul Cristi Misăilă vrea prin propunerea supusă mai întâi, dezbaterii publice, și apoi aprobării CL Focșani,să acopere costurile curățeniei pe străzi, care se ridică la 6,4 milioane lei. Este a doua încercare a edilului de a-i taxa suplimentar pe focșăneni pentru salubritate. Prima încercare, ”taxa de habitat”, a fost stopată,și  în urma numeroaselor nemulțumiri exprimate de cetățenii orașului. Acum, asistăm la un nou demers al primarului, care invocă controalele Curții de Conturi, care i-ar fi cerut să găsească o  soluție pentru acoperirea costurilor.

Ședința Consiliului Local Focșani va avea loc miercuri, 12 decembrie și se anunță a fi una agitată. Consilierii PNL au anunțat deja, în cadrul unei conferință, că nu vor susține inițiativa primarului Cristi Misăilă.  Edilul vrea, practic, ca locuitorii Focșaniului să plătească două taxe de salubritate, una pentru gunoiul care este luat de CUP Salubritate, iar alta pentru curățenia pe care o face primăria pe străzi. Și această situație, plata a două taxe distincte de salubritate se pare că este un caz rar în România. În Galați și Tulcea locuitorii plătesc o taxă de habitat, care înglobează tot ceea ce înseamnă cheltuieli de salubritate și care este mai mică decât taxa plătită la ora actuală de locuitorii Focșaniului.

Focșănenii vor plăti dublu față de alte orașe dacă proiectul devine hotărârea a Consiliului Local 

Locuitorii Focșaniului vor ajunge să plătească aproape 18 lei lunar pentru salubritate, dacă se va adăuga și noua taxă. Dacă împărțim suma de 6,4 milioane lei la 92.932 persoane care figurau în vara acestui an cu domiciliul în Focșani, rezultă o sumă de plată de 68,86 lei pe an, adică 5,73 lei pe lună. Numărul celor care este efectiv în oraș este însă mai mic, pentru că la referendumul din anul 2011 populația stabilă coborâse sub 80.000 de locuitori. Un locuitor al Focșaniului care stă la bloc plătește acum pentru ridicarea gunoiului menajer 11,83 lei lunar. Cu noua taxă,  salubritatea va ajunge la 17,66 lei pe lună, respectiv 211,92 lei pe an pentru o singură persoană. O familie formată din două persoane va plăti 423,84 lei pe an,  cu trei persoane 635,76 lei pe an, iar cu  patru persoane 847,68 lei pe an. De menționat că acestea sunt calcule făcute pe baza date actuale  dacă s-ar acoperi toate costurile salubrității stradale și rămâne de văzut ce propuneri vrea să facă primăria, mai ales că trebuie luați în calcul și agenții economici. Cu o sumă de plată de aproape 18 lei pe lună, Focșaniul ar fi cu mult înaintea altor orașe. La Brăila s-a decis scăderea taxei de salubritate de la 11 lei pe lună de persoană la 9,5 lei. În  Galați există o taxă de habitat, care înglobează toate cheltuielile cu salubrizarea orașului. Valoarea taxei a crescut de la 5,6 lei pe lună pentru o persoană la 6,7 lei. La Bacău taxa de salubrizare este de 6 lei pe lună pentru o persoană, în timp ce la Buzău serviciul costă 11 lei lunar. Iașiul are o taxă de salubritate de 8,91 lei pe lună pentru o persoană, la Brașov este de 9,06 lei pe lună, la Sibiu de 7,89 lei pe lună, iar la Arad 9,04 lei pe lună. După cum se vede și la ora actuală focșănenii plătesc mai mult decât în alte orașe, iar dacă se adaugă noua taxă, sumele de plată vor fi duble sau chiar triple. (Mihai BOICU)

Citiți și:Săptămâna viitoare se discută ultimii pași pentru introducerea noii taxe de salubritate stradală în Focșani


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.