Local

Focșăneni, vi se pregătește ceva! Executare silită pentru datoriile la întreținere

Ionel Sclavone
28 nov 2018 2518 vizualizări

Focșănenii cu datorii la plata întreținerii pentru apartamentele în care locuiesc vor putea fi executați silit de asociașiile de proprietari, pentru recuperarea sumelor datorate. Noua lege a asociațiilor de proprietari, care a intrat în vigoare în această toamnă, dă dreptul președinților de asociații și administratorilor să pună ipotecă pe apartamentele care au cel puțin trei restanțe la plată. Asociația de proprietari poate da în judecată pe proprietarul care nu și-a plătit obligațiile timp de 60 de zile. Ulterior locuințele pot fi executate pentru recuperarea datoriilor la întreținere.

Odată cu vremea rea, focșănenii vor avea de plată și facturi mai scumpe la utilități precum gaze, energie electrică și căldură. În această situație, așa cum știm din experiența anilor trecuți, foarte mulți dintre cei care locuiesc la bloc vor fi puși în situația de a înregistra restanțe la plata întreținerii. Dacă până acum, aceștia mai puteau apela la bunăvoința administratorilor și președinților de asociații, pentru a-și amâna plățile, începând cu această toamnă lucrurile s-au schimbat radical.

Conform datelor oficiale, de exemplu, focșănenii au datorii la ENET SA, pentru plata energiei termice furnizate, suma de 9,69 milioane de lei. Pentru a recupera banii, asociațiile de proprietari vor putea să pună ipotecă pe apartamentele datornicilor care au întâziat cel puțin două luni cu plata întreținerii. Mai mult, acestea vor putea să ceară executarea silită a apartamentelor debitorilor.

Acest lucru este prevăzut în noua lege a asociațiilor de proprietari, nr. 196/2018, care a intrat în vigoare la finalul lunii septembrie. Modificarea legii vine pe fondul numeroaselor situații în care proprietarii de apartamente au acumulat datorii uriașe la plata întreținerii.

Legea precizează că administratorul este obligat să notifice, în scris, proprietarul care are plăţi restante la întreținere şi să înştiinţeze preşedintele şi comitetul executiv al asociaţiei de proprietari în legătură cu datoriile acumulate.

Asociaţiile de proprietari pot să impună plata unor penalităţi pentru sumele restante care, însă, nu trebuie să depăşească 0,2% pentru fiecare zi de întârziere. Conform actului normativ, penalitățile după o lună de la termenul scadent pentru plată facturii şi nu pot depăşi suma pentru care s-au aplicat.

 

Apartamentele cu datorii vor fi ipotecate în favoarea asociațiilor

Conform actului normativ, administratorii și președinții de asociații au obligația să înscrie în cartea funciară a locuinței datoriile mai vechi de trei luni, care depăşesc valoarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, adică 1.900 de lei. Astfel, asociaţia va avea ipotecă legală, înscrisă în cartea funciară, asupra apartamentelor, precum şi asupra bunurilor aflate în interior pentru suma datorată cu titlu de restanţă, după ce au trecut două luni de la scadenţă.

Ipoteca se va radia la cererea președintelui asociației de proprietari ori a deținătorului apartamentului dar numai după ce s-a făcut dovada că s-au achitat sumele restante la întreținere. Ipoteca imobiliară trebuie radiată în termen de cel mult 10 zile de la data la care datoriile au fost achitate.

 

Proprietarii vor fi chemați în instanță pentru datorii mai vechi de 60 de zile

În cazul în care datoriile nu sunt achitate în cel mult 60 de zile de la termenul scadent, preşedintele asociaţiei poate acţiona în instanţă proprietarul locuinței. Ulterior, apartamentul poate fi executat silit în baza ipotecii înregistrate legal.

Legea mai prevede că, în cazul în care se ajunge la executare silită, Primăria are drept de preemțiune la preț egal asupra locuinţelor. Odată ajunse în proprietatea Municipalității, apartamentele executate vor fi folosite doar ca locuințe sociale, foștii proprietari, executați silit, având prioritate la repartizare dar numai dacă se încadrează în criteriile prevăzute de lege pentru accesul la locuinţe sociale.

 

Legea prevede și alte obligații

Pe lângă obligațile legate de plata datoriilor la întreținere, noua lege a asociațiilor de proprietari mai prevede și alte obligații pentru deținătorii de locuințe în condominii. Proprietarii sunt obligați să permită accesul în locuință pentru reparații, lucrări sau în situații de urgență, după ce au primit preaviz motivat de la asociație. În cazul în care refuză risca o amendă de la 500 la 3.000 de lei.

De asemenea, cei care dețin apartamente sunt obligați să participle la ședințele de bloc. Legea nu mai permite ca un proprietar să fie reprezentat în adunarea generală de președinte, un membru al comitetului de bloc ori de administrator. În cazurile speciale, în care nu pot participa, proprietarii trebuie să mandateze un alt membru al asociației printr-o împuternicire scrisă și semnată.

Orice proprietar care închiriază va trebui să notifice asociația cu privire la prezența chiriașilor în apartament, în cel mult zece zile de la semnarea contractului de închiriere. Noile reglementări prevăd obligația proprietarilor de a comunica asociației și organului fiscal local orice modificare a suprafeței construite sau utile, în cel mult 30 de zile de la încheierea lucrărilor. Nerespectarea acestei obligații va atrage, potrivit actului, o amendă de la 200 la 1.000 de lei.

Noul proprietar al unui apartament are la dispoziție un termen-limită de zece zile lucrătoare (de când a operat efectiv transferul dreptului) pentru a transmite asociației toate informațiile necesare pentru calcularea cotelor de întreținere.

Cei care locuiesc la primul nivel al unei clădiri (și care nu folosesc liftul aproape niciodată, neavând de ce) vor putea fi scutiți de a mai plăti ceva pentru consumul de energie de la lift.

 

 

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.