Local

Focșăneanul ajuns bătaia de joc a Primăriei și instituțiilor subordonate a trimis scrisoare deschisă Prefectului de Vrancea

Ziarul de Vrancea
22 feb 2020 4576 vizualizări

Focșaneanul despre care Ziarul de Vrancea a publicat articolul ”Cum își bat joc de un focșănean, de patru luni, Primăria, Parking și Poliția locală Focșani!” a ajuns la concluzia că singura speranță de a-și rezolva problema este să transmită o scrisoare deschisă către Prefectura Vrancea. Publicăm în continuare conținutul acestei scrisori.

Domnule Prefect ,

 Subsemnatul Vrăjitoru Dan ,cu domiciliul in Focșani ,str. Dornișoarei (...), jud. Vrancea,parte la petiția către Primăria Municipiului Focșani nr.100133/16.10.2019 , a celor 107 cetățeni  ,în urma reabilitării străzilor din zona centru prin “ Programul Național de Dezvoltare Locală –Beneficiar :UAT Municipiul Focșani ,de reabilitare al străzilor Magheru , Dornișoarei ,Ghinea Dorinel,Popa Șapcă,Teiului, George Coșbuc”, făcând parte dintre riveranii  străzilor : Magheru ,Dornișoarei, Ghinea Dorinel,zonă fără recepție-zonă de șantier , ne confruntăm cu o multitudine de probleme legate de locurile de parcare ,motiv pentru care vă rugăm sa analizați  corectitudinea montării  semnelor de  circulație de oprirea interzisă pe străzile mai sus menționate, fără plăcuțe de avertizare care să indice că  este zona de ridicări auto, avizele necesare administratorului de drum,ridicarea autovehiculelor ,amendarea sau avertizarea la care se adaugă puncte de penalizare .

Reabilitarea străzilor a dus la :

1. Îngustarea străzilor prin edificarea de trotuare:

a)  cu o lățime de circa 1.80 m și construirea unui trotuar pe strada Dornișoarei,partea cu ISU Vrancea ,care nu este circulat și se termină în intersecția cu unitatea de pompieri ,fost loc de parcare ;

b) mutarea trotuarului cu mai mult de 1(un) metru pe str. Ghinea Dorinel,pe porțiunea de strada- intersecția cu str. Dornișoarei și intersecția cu str. Unirea Principatelor,prin desființarea spațiului verde și încorporarea canalului de scurgere a apelor pluviale , stradale , în trotuarul nou edificat ,îngustindu-se partea carosabilă a străzii ;

2. Montarea de semne de oprirea interzisă ,fără plăcuțe de avertizare care să indice că este zonă de ridicari auto , după acțiunea de îngustare a străzilor,cu ridicare de autoturisme;

a) Str. Dornișoarei –pe partea ISU Vrancea ,porțiunea unitatea de pompieri-str. Borzești –atât în zona blocurilor cât și în zona de case ;

b) Str. Ghinea Dorinel –porțiunea intersecția str. Dornișoarei –intersecția str. Unirea Principatelor ,stradă cu sens unic,pe partea blocurilor 2 și 4 ;

c) Str . Ghinea Dorinel –porțiunea intersecția str. Dornișoarei-str. Cosbuc – pe partea blocurilor 7 și 9:

d) Str. Ghinea Dorinel – porțiunea: intersecția str, Coșbuc până la intersecția str. Cotești ,pe ambele sensuri– zona de case ,zonă proaspat asfaltată ,care la circa 1-1,5  luni ,în doua etape, a fost frezată și plombată .

Menționez ca pe alte porțiuni de străzi s-a găsit soluția desființării totale a trotuarelor și înființarea de parcări ,îngustarea trotuarelor sub 1 metru ,pentru fluidizarea traficului :

  1. Str. Magheru : porțiunea Lidl – str. Unirea Principatelor , zona de blocuri:5 bis , 7 ,11 respectiv 10 bis,12 bis,16,18;
  2. Str. Teiului : zona de blocuri –desființarea totală a trotuarelor ;

Începând cu data de  8 octombrie 2019 , prin acțiunile agenților de la Poliția Local si a SC PARKING SA Focșani ,au fost ridicate autoturisme , au fost date amenzi sau avertismente ,încâlcindu-se legislația în vigoare:

  1. Montarea de indicatoare,într-o zona de șantier ,predată constructorului prin Proces Verbal de predare amplasament cu mai bine de 3 (trei) ani,fără recepție, fără avizul Poliției Municipiului Focșani la propunerea Comisiei de Siguranță Rutieră .
  2. Pe străzile Dornișoarei ,Ghinea Dorinel nu exista și nu există nici o placuță cu indicare de zona de  ridicare de auto ,dar s-au ridicat și se ridică ilegal autoturisme parcate ;
  3. ÎN REGULAMENTUL DE ORGANIZARE ȘI FUNCȚIONARE aprobat prin HCL nr. 160/27.04.2017 cu modificarile și completarile ulterioare  în baza căruia funcționează SC PARKING SA se stipulează clar –art. 50 alin (3) : “ Pe drumurile cu sens unic,oprirea sau staționarea voluntară a vehiculelor este permisă și pe partea stângă,dacă rămâne liberă cel puțin o bandă de circulație .”

Ex. Str. Popa Șapca și str. Dornișoarei-porțiunea : intersecția str. Popa Șapcă –str. Ghinea Dorinel .

Pe str. Ghinea Dorinel nu se aplică acest articol și se ridică autovehicole ,cu toate că este o stradă similară,ca dimensiune ,cu cele menționate mai sus

  1. În urma discuțiilor purtate la începutul  ședinței de Consiliu Local al Municipiului Focșani ,de la sfârșitul lunii  octombrie 2019 , la care a fost prezent și dl. Director al SC PARKING SA Focșani, în care am adus în atenție și problema ridicării ilegale a autoturismelor de pe strada Dornișoarei , partea cu unitatea de pompieri ,atât în zona blocurilor cât și cea a caselor , până la strada Borzești ,datorate semnelor de oprirea interzisă, amplasate fără avizele necesare și în lipsa indicatoarelor de zonă de ridicare auto , s-au ridicat  semnele de oprirea interzisă,în data de sâmbătă  2 noiembrie 2019,situație care există și în prezent ,putând fi parcate iarași autoturisme pe partea cu unitatea de pompieri .

După data de 2 noiembrie 2019 au fost montate aceleași semne pe str. Ghinea Dorinel și au început acțiunile Poliției Locale și SC PARKING SA Focșani pe această stradă .

Cei care am fost sanctionați ilegal am rămas cu sancțiunile : ridicarea autoturismelor , amenzi, avertismente ,sancțiuni aplicate de reprezentanții autorităților locale .

Primăria Focșani ne răspunde la petiția celor 107 cetățeni riverani că nu poate modifica nimic din lucrările efectuate,cu toate că aducem o serie de propuneri realizabile ,cu costuri foarte mici ,care pot îmbunătăți substanțial numărul locurilor de parcare și ar duce la fluidizarea traficului în zonă :

  1. Coborârea trotuarului și obținerea de locuri de parcare ,inclusiv fluidizarea traficului, cu folosirea pavelelor existente, printr-o dispoziție de șantier sau folosind forțe proprii- Direcția de Dezvoltare :

-trotuar str. Dornișoarei ,porțiunea cu ISU Vrancea;

-trotuar care și-a modificat amplasamentul pe str. Ghinea Dorinel prin desființarea zonei verzi și ocuparea părții carosabile unde era și canalul de colectare a apelor pluviale,care acum se găsește pe trotuar;

Aceste soluții au fost aplicate cu succes pe străzile: Unirea Principatelor ,Republicii , B-dul Independenței ,Magheru ,etc.

- coborârea trotuarului de pe strada Ghinea Dorinel pentru a avea acces la o viitoare parcare de 10-15 autoturisme pe porțiunea dintre bl.9 str. Dornișoarei și bl.2 aparținând str. Ghinea Dorinel ;

          b) Amenajarea parcării pentru cetățenii riverani,  pe domeniul public de pe str. Ghinea Dorinel ,acum ocupată de salariații ISU Vrancea ,ceea ce ar genera un număr de 25-30 locuri de parcare,ar descongestiona zona,ar fluidiza traficul și ar aduce  venituri suplimentare Consiliului Local Focșani prin SC PARKING SA.

 Menționez că salariații ISU Vrancea au parcări interioare(în curtea mare și în curtea din spatele unității , cu ieșire în str. Ghinea Dorinel  folosind și locurile de parcare existente pe străzile Dornișoarei, Ghinea Dorinel, etc.

  1. Montarea de indicatoare de sens unic pe str. Dornișoarei , dinspre str. Borzești către str. Ghinea Dorinel ,lucru pe care-l așteptăm de mai bine de  patru luni .

Aceste soluții au fost discutate și în timpul campaniei electorale , din luna octombrie 2019 ,în ordine cronologică cu :

-delegatia PSD condusă de dl . Viceprimar Iorga și dl. Director al SC PARKING SA ;

- delegația PNL condusă de Președinte Dl. Tănăse și consilier local D-ra Dimitriu , care au facilitat  expunerea punctului de vedere al celor 107 cetățeni riverani,de către subsemnatul , la sfârșitul lunii octombrie 2019 , în ședința de Consiliu Local al Municipiului Focșani ;

Vă rog să țineți cont că pe perioada lucrărilor ,până la recepție, constructorul este cel care deține amplasamentul prin procesul verbal de predare-primire amplasament .

 Administratorul drumului ,respectiv Primaria Focșani ,pentru a amplasa semne de circulație ,trebuie să aibă un studiu de oportunitate și de necesitate al  Comisiei de Siguranță Rutieră care trebuie să analizeze și să dispună măsuri în consecință ,iar Poliția Rutieră să emită un aviz de montare a indicatoarelor rutiere.

Un caz similar de încălcare a Legii 195/2002 îl regăsim la Primăria Târgoviște –Primar dl. Boriga unde Prefectul Iancu Caracota și Subprefectul  Antonel Jijiie împreună cu Șeful Inspectoratului Județean de Poliție ,Comisar-șef Vasile Tache au luat atitudine .

Indicatoare rutiere, montate pe "mușchii" primarului Boriga

Administrația Boriga a pus în operă, în aceste zile, un nou abuz. După cazul semnalat de TV Artpress că limuzina edilului PDL era parcată ilegal lângă sediul Primăriei Târgovişte, replica primarului „care poate mai mult” nu a întârziat. Cu... dedicaţie pentru Trustul Artpress, Bulevardul Carol I – mai exact zona unde îşi are sediul instituţia de presă – s-a umplut de indicatoare „Oprirea interzisă/ Atenţie se ridică!”, un abuz care loveşte nu numai în salariaţii trustului și în cetăţenii care locuiesc în zonă, dar și în numeroșii invitați și colaboratori ai instituției de presă lider în mass-media dâmbovițeană. De asemenea, afectat de noua decizie aberantă și ilegală a administrației Boriga este și Rectoratul Universității „Valahia”.

Prefectul Iancu Caracota:

„Semnele de circulaţie nu se schimbă peste noapte!”

Indicatoarele rutiere cu înscrisul „Oprire interzisă/ Atenţie se ridică!”, „plantate” pe stâlpi din dispoziţia primarului Târgoviştei, Gabriel Boriga, sunt ilegale! Acest lucru nu îl spunem numai noi, ci şi reprezentanții guvernului în teritoriu, prefectul Iancu Caracota, şi adjunctul său, subprefectul Antonel Jîjîie. În cadrul conferinţei de presă de ieri, prefectul judeţului a ţinut să atragă atenţia autorităţilor locale că semnele de circulaţie nu se schimbă peste noapte, iar operaţiunea în sine nu se poate face fără avizul prealabil al Poliţiei. „Semnele de circulaţie nu se schimbă peste noapte.Semnele de circulaţie în general trebuie puse cu respectarea legislaţiei în vigoare. Trebuia să existe obligativitatea de avizare de către Poliţie. Instalarea acestor semne se face numai în urma unor studii de oportunitate şi de necesitate. Vă repet, pentru orice semn de circulaţie care se pune într-o localitate trebuie să se obţină acele avize de la Poliţie înainte de a fi puse”, a declarat prefectul  Caracota.

Legea 195/2002, străină Primăriei Târgovişte

Subprefectul judeţului Antonel Jîjîie a explicat ceea ce trebuia să cunoască şi primarul jurist Gabriel Boriga, şi anume că Legea 195/2002 spune foarte clar că la 25 de metri de intersecţie, adică exact unde se găseşte Trustul Artpress, nu ai voie să instalezi un indicator „Oprire interzisă”. Dar nu toţi aşa zişii jurişti ştiu şi legea... „Eu, ca locatar, vă spun că sunt ilegal amplasate, dacă nu există acest aviz al Poliţiei.Aşteptăm azi (n.n. ieri) o informare de la Poliţia Judeţeană. Primăria Târgovişte, în calitate de administrator al drumului public, poate să instaleze mijloace de semnalizare rutieră, dar numai cu aviz prealabil de la Poliţia Judeţeană. Dacă nu există acest aviz, este nelegal. Vom verifica astăzi dacă există sau nu. Acolo este indicator «Oprire interzisă». Deci inclusiv locatarii, adică şi eu care stau într-un bloc din zona aceea, va trebui să cobor din maşina în mişcare să mă duc acasă, pentru că nu am voie să opresc în zonă, că se ridică maşina. Pe toată partea dreaptă a Bdului Castanilor (n.n. Regele Carol I) s-au pus aceste indicatoare, până la intersecţia cu Bdul Tudor Vladimirescu, cu toate că nu era nevoie de indicator acolo, dat fiind faptul că Legea 195/2002 spune că la 25 de metri de intersecţie nu ai voie să staţionezi. Deci este de prisos un astfel de indicator”, a explicat jr. Antonel Jîjîie.

Şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie:„O să sancţionăm fie primăria, fie persoana care a dispus montarea”

Poliţia a dat verdictul! Indicatoarele „Oprire interzisă/ Atenţie se ridică!”, care au împânzit Bdul Regele Carol I, în urma răzbunării primarului portocaliu, sunt amplasate ilegal, iar administratorul drumului, respectiv Primăria Târgovişte, condusă de edilul Gabriel Boriga, va fi sancţionat cu amendă potrivit prevederilor Codului Rutier. Comisar-șef  Vasile Tache, șeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie, a declarat că Primăria Târgovişte nu a avut un aviz prealabil pentru montarea indicatoarelor rutiere pe Bulevard, în consecinţă „operaţiunea” s-a făcut cu încălcarea legislaţiei, iar vinovaţii vor încasa amenzi şi vor fi „somaţi” să demonteze indicatoarele de pe stâlpi: „Poliţia nu a emis un asemenea aviz de montare a indicatoarelor rutiere, urmează să dispunem măsuri legale după ce vom efectua o analiză în zona respectivă. La nivelul municipiului Târgovişte există o Comisie de Siguranţă Rutieră care analizează toate aceste situaţii, care analizează şi dispune măsuri pentru crearea unei fluenţe în trafic, iar după ce această Comisie se va întruni şi va analiza, vom dispune măsuri în consecinţă. Dacă au fost montate cu încălcarea legislaţiei, vom aplica legislaţia (...) De la primărie am primit o solicitare să eliberăm un astfel de aviz, pe 1 martie (nota redacției: doar că indicatoarele fuseseră montate înainte de solicitarea avizului!). Indicatoarele sunt montate de administratorul drumului care este primăria. Am informat Instituţia Prefectului cu privire la măsurile pe care noi le-am dispus (...) Persoana care a montat aceste indicatoare rutiere fără avizul poliţiei va fi sancţionată potrivit prevederilor Codului Rutier. Legea prevede o sancţiune contravenţională în astfel de situaţii pentru persoana care a dispus montarea unor astfel de indicatoare rutiere cu încălcarea legislaţiei în vigoare. Va primi amendă. Noi o să facem o adresă la primărie, o să solicităm relaţii cu privire la persoana care a dispus şi o să sancţionăm fie instituţia, fie persoana respectivă, după ce vom analiza situaţia. Vom face şi o adresă pentru ridicarea semnelor. Nu Poliţia le montează şi nici nu le dezinstalează de acolo.Noi facem o adresă, ne spunem punctul de vedere, iar dacă semnele rămân acolo, răspund cei care le-au montat.Legea atât prevede. În nici un caz nu o să vedeţi poliţişti cu patentul şi şurubelniţa în mână demontând indicatoare rutiere în oraş. Pentru faptul că s-au montat acele indicatoare rutiere cu încălcarea legii nu mai avem ce analiza, trebuie să aplicăm sancţiunea. Avem termen 30 de zile”, ne-a declarat Vasile Tache. “

 

 

 

 

  Vrajitoru Dan

 

Prefecturii Vrancea –in atentia Domnului Prefect al Judetului Vrancea

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.