Local

Firmele de partid s-au asociat ca să pună mâna pe reabilitarea Tribunalului

Ionel Sclavone
19 feb 2018 3348 vizualizări

Un singur ofertant, o asociere de firme câștigătoare ale mai multor contracte finanțate de la bugetul public, s-a înscris la licitația pentru proiectare, asistență tehnică și execuție a lucrărilor de consolidare, restaurare și punere în valoare a clădirii Tribunalului Vrancea. Este vorba de asocierea formată din NS Consart 96 din Jariștea, Dedal Bahamat SRL din Galați, PIF&LMS Company SRL din Focșani și Abral Art Product SRL din București. Procedura de achiziție a fost inițiată de Consiliul Județean la începutul acestui an, pe 3 ianuarie, iar valoarea estimată a contractului este de 16.131.899,85 lei plus TVA. Singure sau în diverse asocieri, aceste societăți comerciale au lucrat și în ultimii ani pentru Consiliul Județean ori pentru Primăria Focșani.

Contractul pentru servicii de proiectare, asistență tehnică și lucrări de consolidare și restaurare a sediului Tribunalului Vrancea a fost scos la licitație de Consiliul Județean la începutul anului 2018. Procedura este mixtă și conține urmatoarele categorii de activități:  servicii de proiectare, asistență tehnică din partea proiectantului și execuție de lucrări. Departajare a ofertei câștigătoare se va face, conform caietului de sarcini, în funcție de preț – care va deține o pondere de 90% - și perioada de garanție a lucrărilor  - 10%.

Valoarea achiziției inițiată de Consiliul Județean a fost estimată la 16.131.899,85 lei plus TVA, aproximativ 4,1 milioane de euro (TVA inclus). Durata pe care se va derula angajamentul a fost stabilit la 40 de luni, adică trei ani și jumătate, de la momentul primirii ordinului de începere a lucrării.

Finanțarea investiției a fost asigurată din fonduri europene printr-un proiect aprobat și implementat în cadrul Programului Operațional Regional – POR 2014-2020. La final, clădirea Tribunalului, un simbol al județului și al Focșaniului vechi nu va fi redată Justiției, cum ar fi normal, ci va fi transformată într-un muzeu al vinului și centru UNESCO.

În ciuda valorii mari, extrem de tentante a contractului, la procedura inițiată de Consiliul Județean s-a înscris un singur ofertant, o asociere de firme care de-a lungul anilor au făcut profituri consistente din afacerile cu statul. Singure sau în diverse formule, aceste societăți comerciale au lucrat și în ultimii ani pentru Consiliul Județean ori pentru Primăria Focșani.

NS Consart 96 și Dedal Bahamat vechi câștigătoare  ale contractelor finanțate de la bugetul public în Vrancea

Asocierea este formată din NS Consart 96 din Jariștea – lider de asociere, Dedal Bahamat SRL din Galați, PIF&LMS Company SRL din Focșani și Abral Art Product SRL din București.

În trecut, Dedal Bahamat și NS Consart ‘96 au mai colaborat în Piața Unirii, la lucrările de reabilitare din Piața Unirii, finalizate cu o întârziere de câțiva ani dar și la reabilitarea celor patru Mausolee din Vrancea, Mărășești, Mărăști, Soveja și Focșani. La momentul respectiv, cele două societăți comerciale erau lăudate pentru calitatea lucrărilor prestate, deși „rezultatele“ muncii lor puteau fi admirate, deja, în centrul Focșaniului. Piața Unirii a avut nevoie de reparații chiar în ziua inaugurării iar pavimentul a trebuit înlocuit după câteva luni deoarece s-a umflat și a crăpat.

O situație asemănătoare s-a înregistrat și cu ocazia modernizării parcării de pe strada Eroilor, în spatele Magazinului Milcov, lucrare contractată de la DIrecția de Dezvoltare Servicii Publice. Calitatea lucrărilor executate de Dedal Bahamat și NS Consart au ridicat mari semne de întrebare după ce betonul turnat s-a spart după doar câteva luni. Nici până în prezent, deși investiția ar fi trebuit inagurată în urmă cu mai bine de șase luni, nu a fost turnat stratul de asfalt.

În mod suspect, primarul Cristi Misăilă n-a scos nici un cuvânt despre calitatea prestației și nici despre întîrzierile produse de cele două societăți comerciale clientelare. La fel de suspectă, pe acest subiect, este și tăcerea Opoziției din Consiliul Local.

Arhitect controversat care a permis demolarea unui monument istoric

Abral Art Product SRL a fost înfiinţată în 1992, cu sediul în Bucureşti, și îi are ca asociați pe Eugen Aurel Ioan Botez (52%), Mariana Florea (28%), Luiza Maria Atanasiu (10%) şi Andrei Atanasiu (10%). Ultimii trei asociați au fost cooptați la începutul anului 2016 când firma și-a majorat capitalul social. Tot atunci, Aurel Botez a renunțat la mandatul de administrator în favoarea lui Andrei Atanasiu.

Eugen Aurel Ioan Botez a fost șef al Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice și, potrivit presei centrale, a realizat unui studiu istoric care a permis în 2010, demolarea unei clădiri, monument istoric din București, în locul căreia, controversatul afacerist Puiu Popoviciu urma să construiască un complex rezidențial. Clădirea a fost demolată deși Curtea de Apel București a anulat autorizația emisă, în acest sens, de Primăria Capitalei.

În 2016, Comisia Națională Limes care funcționează pe lângă Ministerul Culturii a acuzat firma patronată de arhitectul Botez că, prin proiectul tehnic pe care l-a realizat în scopul reabilitării cetății antice Capidava, din Constanța, ar fi afectat iremediabil situl arheologic.

Tot în 2016, Abral Art Product SRL a încasat 21.775 lei plus TVA de la Consiliul Județean pentru actualizare documentației tehnice la Casa Tatovici. Contractul a fost atribuit prin încredințare directă, prețul fiind calculat prin raportare la suprafața ce trebuia reabilitată.

PIF&LMS Company constructorul Catedralei din Focșani

PIF&LMS Company SRL este, de asemenea, o firmă abonată la lucrările finanțate din bani publici. Patronul companiei, afaceristul Florin Păltinuș este rudă cu Sorin Apostu, fostul primar condamnat pentru corupție al municipiului Cluj Napoca.

De-a lungul vremii PIFALMS Company a executat numeroase lucrări contractate de la Primăria Focșani sau de la Consiliul Județean. Societatea a prestat lucrări de tot felul, de la amenajări de intersecții și baze sportive până la reabilitarea și reparația unor școli ori construcția unor centre sociale. Consiliul Județean a angajat societatea de construcții deținută de Florin Păltinuș inclusiv pentru construcția și modernizarea bazelor Salvamont din Negrilești, Soveja și Păulești, contract încheiat în 2014 pentru 6,4 milioane de lei.

PIF&LMS Company SRL a dat lovitura în urmă cu doi ani, în 2016 când a preluat lucrările de construcție a viitoarei catedrale din Focșani, cu hramul „Sfânta Cuvioasă Parascheva“ a cărei piatră de temelie a fost pusă în urmă cu 18 ani.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.