Local

Finanțare de 20.000 de lei/proiect pentru vrâncenii care vor să-și instaleze panouri solare

Ionel Sclavone
9 sep 2019 6333 vizualizări

Vrâncenii interesați să acceseze fonduri de la stat pentru a-și instala sisteme de panouri fotovoltaice pentru obținerea energiei electrice, se pot înscrie, începând cu 10 septembrie, în programul „Casa Verde Fotovoltaică“. La nivelul regiunii Sud-Est, din care face parte județul Vrancea vor fi aprobat peste 3.000 de proiecte. După implementare care nu poate să dureze mai mult de opt luni, beneficiarii proiectelor vor putea vinde surplusul de energie obținut.

Vrâncenii interesați să economisească mai mult la factura de energie electrică pot solicita bani de la stat pentru a-şi instala panouri solare în propriile case. Programul „Casa Verde Fotovoltaică“ va fi lansat de Ministerul Mediului începând cu data de 10 septembrie, ora 10.00.

Potrivit informațiilor furnizate de minister fonduri sunt suficiente pentru 33.000 de gospodării din întreaga țară. Mai exact, 33.000 de solicitanți pot primi câte 20.000 de lei de din fondurile alocate programului, pentru a-şi instala panouri fotovoltaice şi pentru a le conecta la reţeaua electrică.

Pentru regiunea Sud Est, din care face parte și județul nostru, au fost alocate 68,3 milioane lei, suficient pentru a acoperi 3.415 proiecte.

Pentru celelalte regiuni sumele aprobate  sunt: Bucureşti-Ilfov – 80 milioane lei, Nord Est – 81,98 milioane lei, Sud Muntenia – 72,88 milioane lei, Sud Vest – 53,24 milioane lei, Vest – 52,2 milioane lei, Nord Vest –65,54 milioane lei, Centru – 62,88 milioane lei.

AFM a anunțat că programul este destinat și celor care și-au achiziționat locuințele cu credite ipotecare cu condiția ca în perioada de implementare şi monitorizare, care este de şase ani, să nu se schimbe dreptul de proprietate.

Prin „Casa Verde Fotovoltaică“ vor fi acoperite cheltuielile cu achiziţia sistemului de panouri fotovoltaice cu putere minimă instalată de 3 kWp (sistemul de panouri fotovoltaice, invertor, conexiuni, tablou electric), cele cu montajul și punerea în funcțiune în cuantum de 15% din costurile echipamentelor şi instalaţiilor electrice și TVA aferent cheltuielilor eligibile.

Finanțarea de 20.000 de lei ar trebui să acopere 90% din cheltuielile cu achiziția și montajul unui astfel de sistem de panouri fotovoltaice, restul de 10%, 2.000 de lei urmând a fi plătit de către solicitanți. În cazul în care valoarea investiției depășește 22.000 de lei costurile sunt suportate de beneficiarii proiectului. Astfel, dacă celtuielile se ridică la 25.000 de lei, finanțarea acordată de stat  va fi de 20.000 de lei iar diferența de 5.000 de lei va fi acoperită din fonduri proprii, de beneficiar.

 

Ce trebuie să faceți ca să accesați fondurile

Persoanele interesate să acceseze fondurile alocate prin programul Ministerului Mediului vor trebui să apeleze la un instalator acreditat de Administraţia Fondului pentru Mediu - AFM , pentru înscriere. Înscrierile se vor face în limita fondurilor alocate regiunii în care se află imobilul pe care se implementează proiectul.

În județul Vrancea, instalatorii validați de AFM, la care puteți apela în cazul în care doriți să aplicați pentru Program sunt ELECTRIC LIGHT SRL Vârteșcoiu, reprezentată de Pepene Simion, ROENERGY MTU SRL Focșani – Mățăuanu Daniel, CEPTER COMPANY SRL Vadu-Rosca  - Hodorogea Lenuța, IDNA POWER SRL Gologanu, Gurguiatu Andreea Lucia, AGROVERON GROUP SRL Focșani, Oancea Marius Dorel, ELECTRIC TOTAL SRL Focșani  Scarlat Ioan, DOMARCOM STAR SRL Ciuslea, Dodu Costica.

Aprobarea finală este data de AFM

Solicitanții vor trebui să completeze o cerere de finanțare tehnoredactată, copie după actul de identitate, extras de Carte Funciară nu mai vechi de 30 zile pentru imobilul unde va fi instalat sistemul fotovoltaic, documente din care să reiasă că nu are restanțe la plata taxelor şi impozitelor. După evaluarea documentelor, dacă sunt îndeplinite criteriile prevăzute în ghidul solicitantului, instalatorul rezervă suma cerută. Programul funcționează după principiul primul venit, primul servit, astfel că la epuizarea fondurilor aferente regiunii, chiar dacă au fost declarate eligibile, proiectele nu vor mai primi finanțare.

După analiza documentelor depuse în aplicaţia informatică, AFM va publica pe site-ul propriu listele finale cu persoanele fizice aprobate. În termen de 90 de zile, persoana a cărei cerere a fost aprobată este obligată să transmită avizul tehnic de racordare (ATR), prin intermediul instalatorului ales. Ulterior, se vor semna contractele de finanţare nerambursabilă.

 

Proiectele trebuie implementate în cel mult 8 luni

Beneficiarii finanţării vor avea obligaţia să implementeze proiectul în termen de 8 luni de la semnarea contractului. În această perioadă vor depune, la instalatorul validat, certificatul de racordare şi va încheia toate formalităţile privind recepţia sistemului de panouri fotovoltaice, emiterea facturii şi plata contribuţiei proprii.

Este important de menţionat că solicitanții nu mai sunt obligați să obțină autorizaţii de construire. Mai mult, după asigurarea necesarului propriu, aceștia vor putea vinde excesul de electricitate obținută prin transformarea luminii solare în energie. În acest mod, ei vor ajunge să-și recupereze, cel puțin în parte, investiția.   

Mai multe informații despre program precum și documentele necesare accesării fondurilor sunt disponibile pe site-ul https://www.afm.ro.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.