Local

Fermierii vrânceni vor trebui să respecte noi condiții pentru creșterea porcilor

Ionel Sclavone
19 iul 2021 2696 vizualizări
Foto:arhiva ZdV credit foto: economica.net
Foto:arhiva ZdV credit foto: economica.net

ANSVSA pregătește măsuri pentru combaterea pestei porcine.Creşterea porcinelor în exploataţii în aer liber ar putea fi interzisă în perioada în care evoluează focarele de pestă porcină africană. Aceasta pentru a împiedica apariția unor focare noi de pestă porcină. De asemenea, autoritățile sanitar-veterinare impun un set de cerințe minime care trebuie respectate de crescători. În caz contrar, aceștia nu vor mai beneficia de despăgubiri pentru animalele ucise din cauza bolii. Vrancea se confruntă, periodic, cu focare noi de pestă porcină, care afectează gospodăriile populației, dar și fermele.

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a lansat, în dezbatere publică, un proiect de OUG ce prevede că porcii nu vor mai putea fi crescuți în aer liber. De asemenea, fermierii persoane fizice care dețin crescătorii și intenționează să vândă carne de porc nu vor mai putea să o facă decât dacă primesc o autorizare sanitar-veterinară.

Proiectul de act normativ urmărește stabilirea unor măsură de prevenire a îmbolnăvirii animalelor din gospodării, dar și a celor din crescătoriile înființate în scop comercial.

Cei care vor dori să crească porci pentru consum propriu vor trebui să cumpere animalele de la exploatațiile comerciale autorizate, direct sau prin intermediari specializați. Acestor persoane fizice li se va interzice să mai crească porcii în aer liber, în stâne, tabere de vară, cantoane silvice sau pe lângă diguri etc.

„Pentru a preveni răspândirea bolii se impune limitarea activităților de comercializare a porcinelor din exploatațiile noncomerciale. Creșterea porcinelor în exploatații în aer liber s-a dovedit a avea un înalt grad de risc de infectare din cauza contactului cu mediul silvatic, motiv pentru care e necesară limitarea acestei forme de creștere a porcinelor. Având în vedere specificul virusului pestei porcine africane și absența unor măsuri profilactice specifice, precum vaccinarea, respectarea unor măsuri minime de biosecuritate este una dintre cele mai importante modalități de prevenire”, se indică în nota de fundamentare a proiectului de OUG.

Criterii minime ce trebuie respectate

Crescătorilor li se vor impune o serie de cerințe minime pentru a evita răspândirea pestei. În cazul în care nu vor da curs acestor solicitări, fermierii nu-și vor putea înscrie animalele în Baza Națională de Date, componentă a Sistemului Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor, ce le va permite să fie despăgubiți în cazul în care ANSVSA iau măsuri de sacrificare preventivă.

Printre cerințele minime impuse sunt următoarele:

-să nu hrănească porcinele cu resturi alimentare și să elimine subprodusele de origine animală;

-să nu hrănească porcinele cu furaje de origine vegetală pe o perioadă de cel puțin 30 de zile de la recoltarea acestora;

-să nu folosească așternut vegetal cel puțin 90 de zile de la recoltare;

-adăposturile să fie construite astfel încât porcinele să nu intre în contact cu alte animale;

-să îngrijească porcinele astfel încât să nu intre în contact cu orice carcasă de la porcii sălbatici, carne sau subproduse rezultate de la acestea;

-să nu crească scroafe și/sau vieri folosiți pentru reproducere.

Proiectul de act normativ prevede ca nerespectarea acestor cerințe minime de biosecuritate să fie sancționată cu amenzi cuprinse între 1.500 și 6.000 lei, în cazul persoanelor fizice. În cazul persoanelor juridice, aceste amenzi pot ajunge și până la 10.000 lei.

Vrancea predispusă la focare de pestă porcină

Periodic, în Vrancea sunt descoperite focare de pestă porcină, iar acest lucru atrage după sine sacrificarea animalelor bolnave sau în pericol de îmbolnăvire. Ultimul caz a fost semnalat pe 25 mai, într-o fermă din Coroteni, Slobozia Bradului. Autoritățile sanitar-veterinare au dispus la acel moment sacrificarea a zece animale.

Cel mai mare focar a fost descoperit, la începutul acestui an, într-o exploatație de la Golești. Aici au fost sacrificate din cauza bolii, un număr de 30.000 de porci.

Pentru a preveni răspândirea bolii, Centrul Local de Combatere a Bolilor Vrancea a dispus, conform planului de măsuri adoptat, eliminarea porcilor din exploatație prin evaluare, eutanasiere, îngropare sau incinerare și dezinfecție.

Proprietarii de animale au beneficiat de despăgubiri pentru pierderile înregistrate, însă, odată cu promovarea viitoarei Ordonanțe de Urgență, acest lucru nu va mai fi posibil, în viitor, decât în condițiile enumerate mai sus.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.