Local

Fermierii vrânceni se pot înscrie până la finalul lunii: Producătorii de plante aromatice pot primi ajutor de stat

Ionel Sclavone
24 iun 2021 1002 vizualizări

Producătorii vrânceni de plante aromatice pot cere, până la finalul acestei luni un ajutor de stat care poate ajunge până la 2.600 euro pe hectar. De aceste sume pot beneficia toți producătorii de plante aromatice, fie că sunt persoane fizice sau juridice. Cererile pot fi depuse până în ultima zi a lunii iunie 2021.

Plata acestui ajutor de stat este reglementată prin Hotărârea Guvernului 652/2021, care a apărut în Monitorul Oficial. Actul normativ conține programul de susținere a producției de plante aromatice în anul 2021 și vizează busuiocul, cimbrul, coriandrul, feniculul și muștarul.

Producătorii agricoli pot cere bani dacă dețin un atestat de producător, emis în baza Legii 145/2014. De asemenea, solicitanții trebuie să fie înscriși în Registrul unic de identificare și să dețină un cod unic atribuit de APIA.

Sprijinul financiar se acordă pentru o singură cultură și se achită într-o singură tranșă, anul acesta. Valoarea este stabilită în funcție de suprafața cultivată, după cum urmează:

Pentru busuioc se plătește suma 2.600 euro/ha, dar nu mai puțin de 0,5 ha cultivate. Pentru cimbru ajutorul este de 3.400 euro/ha, dar nu mai puțin de 0,5 ha cultivate. Pentru coriandru se plătește doar 100 de euro 100 euro/ha, pentru fenicul 200 euro/ha, iar pentru muștar 150 euro/ha.

„Valoarea totală a ajutoarelor de minimis care se acordă unei întreprinderi/întreprinderi unice nu poate depăși suma de 20.000 euro pe durata a trei exerciții financiare, în cursul exercițiului financiar actual, respectiv anul depunerii cererii de înscriere în program, și în cele două exerciții financiare precedente (...)”, este detaliat în actul normativ.

Cine are dreptul la ajutorul financiar

Ajutorul se acordă pentru o suprafață cultivată, cu una dintre aceste plante aromatice (busuiocul, cimbrul, coriandrul, feniculul și muștarul), de minimum un hectar sau pentru suprafață cumulată de minimum 0,5 ha cultivată exclusiv cu una dintre culturile de busuioc sau cimbru.

Fermierii trebuie să fie înregistrați în evidențele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază se află suprafețele cultivate cu plante aromatice.

O condiție impusă este ca producătorul să obțină producțiile minime corespunzătoare culturii înființate - 4.000 kg plantă proaspătă/0,5 ha sau 650 kg plantă uscată/0,5 ha pentru busuioc; 4.000 kg plantă proaspătă/0,5 ha sau 1.000 kg plantă uscată/0,5 ha pentru cimbru; 800 kg sămânță/ha pentru coriandru; 650 kg sămânță/ha pentru fenicul; 950 kg sămânță/ha pentru muștar). Pentru aceasta, producătorii trebuie să facă dovada obținerii producției minime prin documente justificative.

„Dovada obținerii producției de plante aromatice (...) o constituie contractul de vânzare însoțit de factură sau fila din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol. În situația în care beneficiarul are și calitatea de utilizator al producției, acesta face dovada obținerii producției minime prin documente contabile interne”, se arată în hotărâre.

Ce documente sunt necesare

Pentru ajutorul de stat, beneficiarul trebuie să depună o cerere a cărei model este prevăzut în HG 652/2021 (anexa 1), la centrele teritoriale ale APIA. Pe lângă cerere aceștia mai trebuie să prezinte o copie a actului de identitate, o copie a atestatului de producător valabil până la 31 decembrie 2021, o copie a certificatului de înregistrare la Oficiul Național al Registrului Comerțului/Registrul național al asociațiilor și fundațiilor sau a actului în baza căruia își desfășoară activitatea, o dovadă a unui cont activ la o bancă sau la Trezorerie, o adeverință în original, din Registrul agricol conform înscrisurilor aferente anului 2021, care atestă suprafața de teren utilizată de solicitant și cultivată cu plante aromatice, în baza oricărui act juridic care conferă dreptul de folosință asupra terenului în cauză.

Dosarul de înscriere poate fi transmis inclusiv electronic, prin poștă ori curier. Documentele transmise electronic trebuie să fie semnate și datate, iar copiile certificate „conform cu originalul“ de către solicitanți.

Ulterior, după depunerea documentelor, fermierii acceptați în program vor trebui să notifice reprezentanții APIA, prin e-mail, fax sau poștă, cu minimum zece zile lucrătoare înainte de data recoltării plantelor aromatice. Documentele justificative vor trebui depuse până la 15 octombrie 2021.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.