Local

Fără număr de la baronul Oprișan: Prefectura Putna mai înghite 656.000 de lei pentru finalizarea lucrărilor

Ionel Sclavone
28 aug 2019 2859 vizualizări

Consiliul Județean mai organizează o licitație pentru finalizarea lucrărilor la sediul Prefecturii Putna, urmând să cheltuiască încă 656.107,5 lei la care se adaugă TVA. Astfel, se confirmă teoria potrivit căreia una dintre clădirile simbol ale județului nostru, picată pe mâna administrației PSD-Oprișan, s-a transformat într-o gaură neagră prin care se pierd banii publici. Reabilitarea Prefecturii Putna a început în urmă cu 11 ani, iar lucrările sunt departe de a se apropia de final.

Consiliul Județean a inițiat o nouă procedură de achiziție pentru finalizarea lucrărilor de consolidare și restaurare la Prefectura județului Putna. Potrivit documentației de achiziție, ar fi vorba de lucrări menite să remedieze degradările și defecțiunile apărute, în anii în care execuția a fost suspendată, în special la învelitoate precum și aplicarea unor soluții tehnice noi.

Deși problemele erau cunoscute încă din 2016, înainte de lansarea procedurii de licitație pentru finalizarea clădirii, câștigată de asocierea Dedal Bahamat – NS Consart 96 - AG Grupinstal, acestea nu au fost trecute în caietul de sarcini, beneficiarul, Consiliul Județean considerând că ar fi trebuit remediate de fostul constructor, Vega ‘93 din Galați, firmă patronată de familia Corneliu Istrate, parteneră de afaceri imobiliare a mamei lui Marian Oprișan.

Cum Vega ‘93 nu și-a îndeplinit obligațiile contractuale, Oprișan a înghițit în sec iar Consiliul Județean a scos la licitație restul de lucrări rămase, urmând să le mai plătească o dată unei alte firme.

Astfel, prin noul contract vor fi refăcute o parte din învelitoare și din hidroizolație, vor fi executate reparații la fațade și la pereții distruși de umezeală etc. Pe lângă ceea ce se execută deja, noile lucrări au fost la încă 656.107,5 lei la care se adaugă TVA.

Firmele interesate au vreme să-și realizeze ofertele tehnice și financiare până pe 16 septembrie a.c., data limită de înscriere la licitație. După atribuirea contractului, ofertantul angajat va avea la dispoziție nouă luni ca să remedieze toate problemele semnalate în caietul de sarcini.

Prefectura Putna eșec al administrației Oprișan

Reabilitarea sediului Prefecturii Putna a început în urmă cu mai bine de 11 ani, în anul 2008, când grupul Vega din Galați a câștigat contractul pentru reabilitarea clădirii. La vremea respectivă, Vega era constructorul de casă al baronului Marian Oprișan. După câțiva ani în care mai mult s-a așteptat decât s-a lucrat, Vega a abandonat contractul iar clădirea, unul dintre simbolurile județului a început să se degradeze.

În acest timp, pe hârtie, în rapoartele de activitate ale lui Marian Oprișan, lucrările mergeau din plin. Deși toată lumea vedea că șantierul este pustiu, procentele de pe hârtie se apropiau vertiginos de 100%. Aceasta până când presa a dezvăluit că datele prezentate de Oprișan nu se apropie nici pe departe de realitatea din teren.

Lucrările au fost reluate abia în 2018, după o licitație care s-a ținut în 2016, cu un alt executant, asocierea de firme la care am făcut referire mai sus. Nici acum nu se poate spune că la Prefectura Putna se muncește din greu, deoarece constructorii nu prea sunt văzuți prin zonă.

Conform contractului, investiția ar trebui să se încheie undeva la jumătatea anului viitor când clădirea ar urma să fie redată circuitului public. Având în vedere noile lucrări, e greu de crezut că termenul va fi respectat. În cel mai fericit caz, recepția Prefecturii Putna se va face undeva pe la finalul anului viitor sau la începutul celuilalt – 2021. Având în vedere ce s-a întâmplat până acum, n-ar fi de mirare dacă vor mai trece ani buni până ce imobilul va putea fi vizitat de vrânceni.

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.