Local

Spre știința vrâncenilor: Factorii care influențează costurile la energie. Mici trucuri ca să plătești mai puțin la factura de electricitate

Ionel Sclavone
17 mar 2021 4965 vizualizări

Toți vrâncenii, și nu numai, își doresc facturi mai mici la energia electrică și, în general, la utilități. Decizia de liberalizare a pieței de electricitate și eliminare a prețurilor reglementate este de natură să producă noi temeri în rândul consumatorilor.

Mulți se tem de schimbare, mai ales că liberalizarea presupune și alegerea unui furnizor de energie de pe piață.

„Dacă lucrurile vor merge mai prost?”, „Dacă furnizorul ales ne va majora facturile, în mod nejustificat, după câteva luni?”, „Dacă vom ajunge să plătim mai mult decât în trecut?” sunt doar câteva dintre întrebările pe care și le pun consumatorii vrânceni. Și pe bună dreptate. Deoarece, nu întotdeauna furnizorii de utilități, și nu mă refer doar la cei de electricitate, s-au purtat corect cu clienții.

Au fost multe cazuri în care oamenii au fost păcăliți, înșelați să plătească facturi mai mari, pentru a acoperi cine știe ce pierderi. Și, de multe ori, când au apelat la autorități, pentru dreptate, nu au câștigat nimic.

Dincolo de toate, există câteva măsuri, la îndemâna oricui, menite să ducă la reducerea consumului de curent electric și, implicit a facturii. Consumatorii au posibilitatea să-și controleze singuri consumul și costurile aferente. Aceasta cu atât mai mult cu cât, în pandemie, ne-am petrecut mai mult timp în locuință și am consumat mai mult curent decât în vremurile normale.

Factorii care influențează factura la electricitate

Aparatele electrice și electrocansnicele fac parte din viața noastră. Aproape orice echipament sau aparat care contribuie la creșterea confortului unui om funcționează pe bază de energie electrică.

De aceea, dacă dorim facturi mai mici, trebuie să ne obișnuim să le utilizăm rational și să apelăm la cele economice.

Aparatele electrice și electrocasnicele uzate pot consuma mai multă energie electrică decât cele noi și eficiente energetic.

Frigiderele vechi sunt mult mai puțin eficiente decât cele noi. Factura de energie va creșe cu circa 130 lei pe an dacă folosești un aparat mai vechi de 10 ani. De asemenea, modul de utilizare a frigiderului poate face diferența între o factură mare și una acceptabilă.

Aparatul de aer condiționat și frigiderul, mari consumatori

În zilele călduroase de vară, deschiderea frecventă a ușii frigiderului va duce la un consum mai mare de energie. Aceasta deoarece motorul său va funcționa mai mult pentru a aduce temperatura la nivelul stabilit.

Setarea echipamentului la o temperatură foarte joasă va solicita mai mult motorul, iar acest lucru nu va face ca alimentele din interior să fie mai proaspete. În instrucțiunile de folosire ale unui frigider este trecută și temperatura optimă la care trebuie setat.

Acumularea de gheață în congelator poate face ca ușa să nu se mai închidă complet, iar acest lucru va afecta consumul de energie și, te va arde la buzunar.

Aerul condiționat, consumator important de electricitate

Setarea temperaturii în locuință este un alt factor care poate contribui la creșterea sau reducerea consumului de electricitate. Consumatorii care utilizează iarna sisteme de încălzire electrică, precum și cei care folosesc frecvent aparatele de aer condiționat vara, vor plăti mai mult la factură.

Atunci când îți achiziționezi un aparat de aer condiționat, asigură-te că nu consumă mai mulți kilowați decât este necesar. Orientează-te spre un aparat dotat cu inverter, un dispozitiv care crește eficiența echipamentului și, implicit, scade consumul de energie electrică.

În al doilea rand, setează aparatul să funcționeze pe poziția economic. În casa ta nu va fi la fel de frig ca la Polul Nord, dar nici nu vei suferi de căldură.

De altfel, medicii recomandă menținerea unei temperature constant, în casă, cuprinsă între 19 si 22 de grade, indiferent de anotimp.

Cum poți economisi energie electrică

În multe gospodării bătrânul aragaz a fost înlocuit de plita electrică. Este drept că o plită electrică va consuma mai multă energie decât un ape gaze. Însă, chiar și așa, consumul se poate optimiza dacă vei utiliza pentru gătit vase cu un diametru corespunzator diametrului arzătoarelor. Astfel, eficiența plitei va crește, iar consumul de energie electrică se va reduce.

Specialiștii recomandă ca plita electrică să fie oprită cu câteva minute înainte ca mâncarea să fie complet terminată. Aceasta deoarece alimentele vor prinde gust datorită căldurii restante.

Mașina de spălat trebuie folosită doar atunci când s-au strâns suficiente rufe murdare. Mașina de spălat poate economisi o mica avere dacă este utilizată rational. Drept care, recomandarea este să nu o folosiți doar pentru a spăla o bluză ori o pereche de pantaloni. Cu cât este folosită mai rar și în condiții de raționalitate, cu atât îi vei prelungi durata de funcționare și vei face economii la factură.

Folosește becuri economice. Ajută

Deși micuțe și foarte fragile, becurile pot contribui și ele la reducerea consumului de energie electrică într-o locuință. Un bec incandescent de 75 de wati poate consuma într-un an 130 de lei dacă este aprins câte opt ore pe zi. Becurile economice fluorescente sau cele cu LED consumă de cinci ori mai puțină energie.

Astfel, este recomandat să folosiți, cel puțin în zonele cu circulație intensă, acolo unde este nevoie de mai multă lumină, corpuri de iluminat economice. Este drept că sunt ceva mai scumpe, însă și durata de viață este mai lungă. Iar despre economia pe care o faceți la factura de electricitate, nu are rost să mai vorbim. La zece becuri economice care merg în medie 3 ore pe zi, economia anuală este de 428 lei.

Iar vestea bună este că prețul becurilor economice a început să scadă, astfel că investiția se reduce.

Aveți grijă ca atunci când ieșiți din locuință să nu uitați vreun bec aprins. Se întâmplă cel mai des în cazul becului de la baie.

Atenție la televizor și la dispozitivele media

Televizorul și sistemul audio sunt echipamente nelipsite în aproape orice locuință. Aproape toți ne-am obișnuit să ținem televizorul, ca și computerul, deschis aproape tot timpul. Chiar dacă de multe ori nu ne uităm la ecran cu orele, deși, în multe cazuri îl ignorăm complet, televizorul funcționează aproape permanent.

Într-un asemenea caz este bine să investești într-un aparat cu un consum redus de electricitate, din clasele energetice superioare (A, A+, A++). Indicat ar fi să-l mai închideți din când în când, chiar dacă se face prea multă liniște în casă.

Deși par să consume mai puțin, dat fiind că funcționează și pe acumulatori, tableta, telefonul mobil și laptopul consumă destul curent dacă nu sunt folosite judicios. Este bine să scoateți încărcătorul din priză atunci când le folosiți. Nu doar că veți salva ceva curent electric, dar prelungiți și perioada de funcționare a bateriei.

Un obicei greșit, al multor utilizatori de astfel de echipamente, este să scoată telefonul/tablet/laptopul de la încărcat, dar să lase încărcătorul în priză. Orice încărcător lăsat în priză va continua să consume electricitate.

Aceasta deoarece fiecare încărcător conține un transformator - cutia dreptunghiulară – care îl face să fie mai mult decât un simplu cablu si un ștecher.

Transformatorul consumă energie chiar și când telefonul nu este conectat. Toate încărcătoarele de laptop, tablet sau telefon mobil, care sunt lăsate în priză, aduc un plus de 150 de lei pe an la facture de electricitate.

Un alt sfat bun, care îți va aduce o economie de 130 de lei pe an, este de a decuple consola video de la televizor. Consola video consumă energie chiar dacă nu o folosim, în cazul în care televizorul este pornit și funcționează pe alte programe.

Durata de funcționare a laptopului va crește dacă după utilizare îl închizi cu „Shut Down” în loc de Sleep. Astfel, îl ajuți să-și revină după ore întegi de muncă și salvezi cam 10 wați pe noapte din facture de electricitate.

Câteva concluzii

Acestea sunt doar câteva mici trucuri care te vor ajuta să economisești la factura energie. E drept că, poarte, sumele ți se par relativ mici, ici 130 de lei pe an, dincolo 200 de lei, 100 de lei sau poate mai puțin.

Cu siguranță nu te vei îmbogăți din aceste economii mărunte, dar de ce să nu folosești acești bani pentru altceva. Chiar și pentru achiziția unui mărunțiș care îți face plăcere.

În plus, un consum echilibrat și responsabil aduce beneficiii nu doar personale, economiilor proprii, ci și comunității și mediului înconjurător. Drept urmare, este bine să verifici ce anume influențează factura ta la energie electrică și să măsurile potrivite.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.