Local

Exclusiv! VIDEO: Sisteme HIMARS la Focșani. Temutele lansatoare de rachete, filmate la intrarea în oraș

Ionel Sclavone
12 aug 2022 7027 vizualizări

Un convoi militar cu mai multe lansatoare HIMARS, temutele rachete americane care bagă groaza în trupele rusești pe frontul din Donbas, a fost filmat la Focșani. Imaginile au apărut pe un cont de Twitter care are legătură cu războiul din Ucraina. Convoiul de lansatoare HIMARS a fost filmat în timp ce intra în oraș, dinspre Sud. Lansatoarele de rachete de tip HIMARS au ajuns coșmarul tuturor soldaților ruși de pe frontul din Ucraina, date fiind precizia și raza lungă de acțiune a rachetelor.

În imaginele filmate se pot vedea mai multe astfel vehicule care poartă lansatoare multiple de rachete cu rază lungă de acțiune, de tip HIMARS, iar pe portiere unui astfel de camion se pot vedea si cele trei cercuri roșu – galben – albastru sigla ale Armatei Române. Convoiul face parte din Brigada 8 Operațională Tactică de Rachete Focșani.

Având în vedere că intrau în oraș prin cartierul Sud, cel mai probabil reveneau la bază, după o misiune de antrenament.

Apariția filmulețului pe rețele de socializare a stârnit și numeroase comentarii. Mulți dintre cei care l-au văzut s-au întrebat ce caută astfel de sisteme de lansatoare – despre care se știe că au fost donate de Statele Unite Ucrainei – la o distanță atât de mare de front. Alții au comentat avansând alte scenarii, între care acela că sistemele au fost retrase de pe frontul ucrainean și aduse în România pentru a fi trimise mai departe în Vest sau, dimpotrivă, că acestea urmează să fie trimise pe frontul din Ucraina, în Odesa. Fapt ce ar demonstra, în opinia lor, că rușii pregătesc o ofensivă asupra orașului port de la Marea Neagră.

 Lansatoarele HIMARS în dotarea armatei române

În realitate, lansatoarele de rachete de tip HIMARS au intrat în dotarea forțelor militare române încă din anul 2021. Achiziționarea sistemului HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) a fost stabilită prin Legea numărul 46/2018 pentru realizarea „Capabilității de sprijin de foc indirect” aferentă programului de înzestrare „Sistem Lansator Multiplu de Rachete cu bătaie mare” - HIMARS.

România a achiziționat, de la compania americană Lockheed Martin, trei sisteme de artilerie bazat pe rachete sol-sol cu bătaie mare HIMARS pentru circa 1,5 miliarde de dolari. Contractul de achiziție prevede și trei tipuri diferite de rachete ghidate/dirijate care pot lovi ținte terestre de suprafață sau punctuale până la 300 de km.

Practic, pe lângă cele 54 de lansatoare, contractul prevede și achiziția a 81 de rachete tip M31A1 Unitary și 81 de rachete tip M30A1 Alternative warhead, dar și 54 de rachete de tip ATACMS, care au raza efectivă de până la 300 de km.

Lansatorul HIMARS este montat pe un camion și poate acomoda câte șase rachete de 227 mm M270 sau o singură rachetă MGM-140 ATACMS.

„Sistemul HIMARS și-a dovedit maturitatea operațională în conflicte reale, fiind testat pe timpul operațiilor militare”, a transmis, Ministerul Apărării Naționale, într-un comunicat de presă.

Eficiența HIMARS pe frontul din Ucraina

Sistemele HIMARS reprezintă coșmarul forțelor armate ruse pe frontul din Ucraina. Acestea sunt folosite de forțele militare ale Kievului pentru a lansa atacuri asupra depozitelor de muniții și concentrărilor de forțe militare inamice situate la mare distanță, de până la 80 de kilometri.

În prezent, în dotarea forțelor armate ucrainene sunt un număr de 20 de astfel de sisteme de rachete.

În ultimele două luni, armata ucraineană a efectuat mai multe lovituri de precizie asupra depozitelor de muniții și a unor instalații militare rusești din localitățile de pe frontul din Donbas, în teritoriile ocupate de Rusia. Au fost lovite, inclusiv ținte situate în zone îndepărtate de linia frontului, la distanțe cuprinse între cinci și 75 de kilometri distanță.

Eficiența lansatoarelor HIMARS este atât de mare și provoacă Rusiei pierderi atât de importante, încât propaganda Moscovei susține în permanență că le-a distrus. Aceste informații sunt dezmințite cu regularitate fie de oficialii de la Kiev, fie de cei din Statele Unite.

Atacurile din spatele frontului, distrugerea depozitelor de muniție și armament, a podurilor, căilor ferate și a cazarmelor militare, fac ca nici un soldat rus să nu se mai simtă în siguranță. Iar acest lucru macină moralul militarilor Moscovei care, în multe cazuri refuză să mai meargă pe front. Odată cu intrarea în funcțiune a sistemelor de artilerie ucrainene, cele rusești și-au redus frecvența, semn că trec cu adevărat printr-o criză de muniție.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.