Local

Exclusiv! VIDEO | De ce a ajuns dr. Mihaela Prodan, șefa Secției de Pediatrie a Spitalului Județean Focșani, din gardă, cu perfuzii la UPU

Ziarul de Vrancea
28 dec 2022 13839 vizualizări
Dr. Mihaela Prodan, șefa Secției de Pediatrie a Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” Focșani, și-a exprimat nemulțumirea față de modul în care sunt nevoiți să își desfășoare activitatea ea, împreună cu colegii de secție, singura care asigură asistență urgențelor pediatrice din județul Vrancea.  „Duminică, 18 decembrie 2022, am fost internată la UPU cu perfuzii, din cauza agresiunilor verbale și a jignirilor la care am fost supusă în timpul efectuării serviciului de gardă”, a relatat cotidianului nostru dr. Mihaela Prodan, șefa Secției de Pediatrie a Spitalului Județean de Urgență ”Sfântul Pantelimon” Focșani.
Dr. Mihaela Prodan, șefa Secției de Pediatrie a Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” Focșani, și-a exprimat nemulțumirea față de modul în care sunt nevoiți să își desfășoare activitatea ea, împreună cu colegii de secție, singura care asigură asistență urgențelor pediatrice din județul Vrancea. „Duminică, 18 decembrie 2022, am fost internată la UPU cu perfuzii, din cauza agresiunilor verbale și a jignirilor la care am fost supusă în timpul efectuării serviciului de gardă”, a relatat cotidianului nostru dr. Mihaela Prodan, șefa Secției de Pediatrie a Spitalului Județean de Urgență ”Sfântul Pantelimon” Focșani.

Dr. Mihaela Prodan, șefa Secției de Pediatrie a Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” Focșani a sunat duminică, 18 decembrie 2022, la redacția Ziarului de Vrancea, hotărâtă să facă public faptul că a fost agresată verbal și jignită de aparținătorii unui minor din satul Pădureni, în timpul consultului acordat acestuia în perioada gărzii efectuate în acest weekend.

În urma presiunii la care a fost supusă în timpul exercitării serviciului de gardă, dr. Mihaela Prodan a relatat cotidianului nostru că a suferit un puseu de hipertensiune arterială, motiv pentru care a fost internată cu perfuzii la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) până duminică, 18 decembrie 2022 ora 13:00.

Întrucât consideră că nu se mai poate continua așa, șefa secției de Pediatrie a Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” Focșani a precizat că s-a hotărât să fie „deschizător de drumuri” prin intermediul Ziarului de Vrancea și să anunțe că ea și colegii din secția Pediatrie sunt hotărâți să nu mai accepte modul de lucrul sub presiune și „cu pistolul la tîmplă”, căruia au fost nevoiți să-i facă până acum față.

„Eu, împreună cu colegii, suntem dispuși să ne dăm demisia și să reununțăm la gărzi. Nu mi-am permis ca în weekend să anunț conducerea Spitalului despre cele întâmplate, o voi face însă în cursul zilei de luni, 19 decembrie 2022, când voi depune și plângere la Poliție.”

Dr Mihaela Prodan, șefa Secției de Pediatrie a Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” Focșani a relatat redacției Ziarului de Vrancea întâmplarea în urma căreia a ajuns, în timpul exercitării serviciului de gardă, să sufere un puseu de hipertensiune arterială, motiv pentru care a fost internată cu perfuzii la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU), până duminică, 18 decembrie 2022 ora 13:00.

Dr. Mihaela Prodan, șefa secției de Pediatrie a Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” Focșani: „Eram de gardă. În timpul gărzilor de weekend la pediatrie consultăm 80-100 de cazuri. Suntem singurul Spital din Județul Vrancea care se ocupă de urgențe pediatrice. La consultațiile din gardă există prin protocolul medical în vigoare timpi de așteptare cu prioritizarea urgențelor. Duminică, la ora 7:30 s-au prezentat la consult, aparținătorii împreună cu un copil cu temperatură 37 cu 9. L-am diagnosticat ca având o viroză pentru care urma să-i prescriu un tratament la domiciliu. Împreună cu mama copiluilui a intrat în cabinet și tatăl acestuia, susținând pe un ton ridicat că este dreptul său să asiste la consultație. Este vorba de aparținătorii minorului A.D din satul Pădureni, județul Vrancea. În momentul în care am vrut să ies să mă spăl, aparținătorul minorului A.D a început să răcnească în birou și să mă amenințe că dacă nu-i eliberez imediat rețeta mă reclamă la Consiliul Județean. A folosit de asemenea și cuvinte jignitoare la adresa mea iar eu am suferit un puseu de hipertensiune arterială motiv pentru care a fost internată timp de mai multe ore cu perfuzii la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) până duminică,18 decembrie 2022 ora 13:00. Celor doi aparținători le-au comunicat colegii mei că le va fi eliberată rețeta pentru tratamnetul prescris de către colegul care mă schimbă în gardă, având în vedere starea în care mă aflam. N-au mai rămas însă, și au părăsit spitalul. Întrucât consider că s-a ajuns într-o situație în care nu se mai poate continua așa, precizez că sunt hotărâtă să fiu <<deschizător de drumuri>> prin intermediul Ziarului de Vrancea și să anunț împreună cu colegii din secția Pediatrie că suntem hotărâți să nu mai acceptăm modul de lucrul sub presiune și << cu pistolul la tîmplă>> căruia am fost nevoiți să-i facem până acum față. Eu împreună cu colegii, suntem dispuși ca, dacă nimic nu se schimbă în modul în care suntem nevoiți să ne desfășurăm activitatea, să ne dăm demisia și să reununțăm la gărzi. Nu mi-am permis ca în weekend să anunț conducerea Spitalului despre cele întâmplate în timpul exercitării serviciului de gardă, duminică 18 decembrie2022. O voi face însă în cursul zilei de luni 19 decembrie 2022, când voi depune și plângere  la Poliție”  

Urmăriți în VIDEO de mai jos un interviu recent acordat de către dr. Mihaela Prodan postului de televiziune Atlas TV Focșani, în care aceasta prezintă condițiile dificile și inacceptabile, în opinia sa, în care este nevoit să lucreze personalul medical al secției pe care o conduce.

VIDEO:vrancea atlastv

Lenormanda Florențiu, redactor șef al postului de televiziune Atlas TV Focșani: Sunt la doamna dr Mihaela Prodan, Șefa Secției Pediatrie a Spitalului Județean de Urgență ”Sfântul Pantelimon” Focșani. Din păcate, am găsit-o pe doamna doctor puțin supărată. Am zis bine?

Dr Mihaela Prodan, șefa secției de Pediatrie a Spitalului Județean Focșani: Sunt obosită, da. Și supărată și revoltată și ...

Lenormanda Florențiu redactor șef al postului de televiziune Atlas TV Focșani: De ce doamna doctor?

Dr Mihaela Prodan, șefa secției de Pediatrie a Spitalului Județean Focșani: Muncim mult. Extraordinar de mult! E o perioadă extrem de aglomerată. De aceea suntem obosiți. Facem gărzi foarte dese. Suntem puțini pentru județul acesta

Lenormanda Florențiu, redactor șef al postului de televiziune Atlas TV Focșani: Câți sunteți în secția dumneavoastră?

Dr Mihaela Prodan, șefa secției de Pediatrie a Spitalului Județean Focșani: Păi suntem 6 (șase) pediatri și purtăm povara județului la capitolul urgență copii.

Lenormanda Florențiu redactor șe al postului de televiziune Atlas TV Focșani: Cam câți pediatri ar trebui să fie, ca să duceți o viață mai relaxată?

Dr Mihaela Prodan, șefa secției de Pediatrie a Spitalului Județean Focșani: Păi, ar trebui să fim 9 (nouă) pe secție și încă 2 (doi) într-un triaj, sau într-un compartiment de primiri urgențe, cum suntem noi.

Lenormanda Florențiu redactor șef al postului de televiziune Atlas TV Focșani: Și nu sunteți decât 6 (șase)?

Dr Mihaela Prodan, șefa secției de Pediatrie a Spitalului Județean Focșani: Da! Deci garda înseamnă că faci triaj, deci compartiment primiri urgențe, secție și avem și compartiment de TA la etajul 3 pentru COVID pozitivi.

Lenormanda Florențiu, redactor șef al postului de televiziune Atlas TV Focșani: Mai există așa ceva acum?

Dr Mihaela Prodan, șefa secției de Pediatrie a Spitalului Județean Focșani: Păi există, că noi avem cazuri.

Lenormanda Florențiu, redactor șef al postului de televiziune Atlas TV Focșani: Aveți cazuri, aveți internări la ora actuală?

Dr Mihaela Prodan, șefa secției de Pediatrie a Spitalului Județean Focșani: Acum, astăzi nu știu dacă sunt. Dar în general au fost. Da, am avut tot timpul cazuri. Nu severe, dar copilul cu febră și cu dispnee și cu tuse, copilul mic, sugarul, trebuie internat.

Lenormanda Florențiu, redactor șef al postului de televiziune Atlas TV Focșani: Ați avut la sugari cazuri?

Dr Mihaela Prodan, șefa secției de Pediatrie a Spitalului Județean Focșani: Am avut de la noi născuți cazuri de COVID. Deci la câteva zile.

Lenormanda Florențiu, redactor șef al postului de televiziune Atlas TV Focșani: Și cum credeți că s-au molipsit?

Dr Mihaela Prodan, șefa secției de Pediatrie a Spitalului Județean Focșani: De la părinți. Ei se negativează, suportă ușor

Lenormanda Florențiu redactor șef al postului de televiziune Atlas TV Focșani: În perioada pandemiei ați avut cazuri grave de copii care au murit, de exemplu, Doamne ferește, de COVID?

Dr Mihaela Prodan, șefa secției de Pediatrie a Spitalului Județean Focșani: Da. Într-adevăr, pe teren tarat. Copii cu encefalopatii, copii cu probleme anterior, deci un teren compromis. Dar au fost și cazuri severe. Noi n-avem posibilitatea să tratăm cazurile severe aici că n-avem terapie intensivă de copii. Cazuri care s-au agravat la copilul mare pe care le-am trimis la Galați, la București. Dar cu ajutorul lui Dumnezeu au scăpat. 

Lenormanda Florențiu, redactor șef al postului de televiziune Atlas TV Focșani: A fost și este, doamna doctor. Văd și eu că nu se mai termină scandalurile legate de acest spital. Mă refer, ați văzut cum a murit doamna respectivă, cosmeticiana. Dumnezeu să o odihnească pe Nicoleta! Acum o săptămână. Nu? Eu nu dau vina pe medici așa cum fac foarte mulți, pentru că știu ce este aici. Știți ceva despre cazul acesta?

Dr Mihaela Prodan, șefa secției de Pediatrie a Spitalului Județean Focșani: Nu. Noi suntem (n.r. la secția Pediatrie a Spitalului Județean Focșani) așa izolați în turn aIci. Noi avem compartiment primiri urgențe separat de UPU, secție separată. Colaborăm cu specialiștii ORL-iști dar care se ocupă tot de copii, nu în gărzi, că în gărzi nu suntem decât noi. N-avem neurolog de copii, n-avem cardiolog de copii. Pe județ. N-avem psihiatru de copii în gardă. Că sunt o groază de tulburări de comportament și atacuri de panică. Care pot deveni grave. Agresivități. Sunt copii în evidență, mai ales cei din Centrele acestea ale Protecției Copilului (n.r. DGASPC Vrancea). Sunt o groază de probleme! Pe care le rezolvă tot pediatrii. Ceea ce mi se pare absolut de vise rele! Da, pentru că pur și simplu un singur om nu poate să facă față la zecile de prezentări în timpul săptămânii. Iar în weekend, nu vă spun cum este aici! E pur și simplu ca la miting jos, în fața triajului! Pentru că nu există gardă (n.r. pentru urgențe pediatrice) la Adjud, nu există gardă la Panciu. Nu mai sunt medici. La Adjud sunt 2 (doi) pediatri, colegii noștri care se ocupă. Adjudul trimite mai puțini și în general cazurile grave. Absolut normal, nu? Dar n-au gardă permanentă că-n doi oameni n-ai cum să ai gardă permanentă. Și atunci tot ce mișcă copil în județul acesta se prezintă la triaj pediatrie. Cu motiv sau fără motiv. Pentru că la urgență nu-i posibil să vii cu un copil că a tușit, copilul mare că a tușit și i s-au înroșit ochii de 3-4 zile. Ca să ajungi la urgență trebuie să ai în vedere niște criterii de urgență. Nu le avem afișate și pe jos. Nu! Scandal, balamuc, nimeni nu vrea la medicul de familie „că-i coadă!” Aceasta e explicația. Sau „am avut drum la Focșani și am trecut și pe la spital!” Nu-i posibil! Nu! Că la spital nu-i plimbare! Noi nu sutem la plimbare la Spital! Sau la Mall, la Carrefour, la așa... La spital ar trebui să ne ocupăm de urgențe. Or, pe noi ne epuizează triajul. Triajul ăla cu gât roșu, cu un pic de muci, cu... Avem niște criterii de internare. Nu! Trebuie să ne prezentăm cu copilul la medic în momentul în care copilul ăla respiră greu, are wheezing (n.r. șuierătură respiratorie acută, întotdeauna pe aceeași tonalitate, perceptibilă la inspirație și la expirație sau doar la inspirație. Termen în limba engleză adoptat ca atare), tușit, e febril. Nu? Are 38 de grade și e mai mic de 3 luni, da atunci vii cu el la urgență. Dacă are peste 3 luni așteptăm un pic să vedem. Persistă febra și vii cu el la urgență dacă are peste 39 de grade. Da?


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.