Local

Evaluarea activității IPJ Vrancea pe anul 2024

Ziarul de Vrancea
17 feb 2025 998 vizualizări

În anul 2024, obiectivele instituționale au vizat creșterea gradului de siguranță a cetățenilor și patrimoniului, menținerea climatului de ordine și siguranţă publică precum și prevenirea și combaterea tuturor formelor de criminalitate, dar și asigurarea resurselor umane, a mijloacelor materiale, financiare şi informaţionale necesare dezvoltării şi menţinerii capacităţii operaţionale a tuturor structurilor Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea.

                                                  

Obiective instituționale 2024

 

Ținând cont de evoluția situației operative din ultimii ani pentru anul 2024, la nivel local au fost stabilite trei direcții majore de acțiune:

•         Prevenirea victimizării minorilor;

•         Prevenirea criminalității informatice;

•         Prevenirea violenței domestice.

 

Managementul resurselor instituționale

Resursele umane

         La data de 31.12.2024, procentul de încadrare a funcțiilor prevăzute în structura inspectoratului a fost de 78,97 %.

Asigurarea resurselor logistice

          Inspectoratul de Poliție Județean Vrancea a dispus în perioada analizată de toate resursele logistice necesare bunei desfășurări a activităților circumscrise domeniului de activitate.

Având în vedere operaționalizarea aplicației EDAC, Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea i-au fost repartizate tablete și imprimante pentru Serviciul de Ordine Publică și Serviciul Rutier precum și telefoane de serviciu.

Pregătirea profesională

Activitatea de pregătire profesională s-a desfășurat pe module de pregătire organizate în sistem planificat, pe tot parcursul anului, la care au participat cu precădere polițiștii din structurile operative, care acționează preponderent stradal, în vederea deprinderii de tactici polițienești (autoapărare, folosire armament, conducere defensivă și pregătire fizică), precum și polițiști ai altor structuri de la nivelul inspectoratului, astfel încât să crească gradul de profesionalizare al acestora. De asemenea, polițiștii au participat la cursuri de prim ajutor, organizate cu sprijinul IJSU Vrancea.

Au fost planificate și desfășurate ședințe de tragere cu polițiștii, sub coordonarea specialiștilor din cadrul Biroului de Pregătire Profesională.

În anul 2024 au fost organizate  activități de pregătire fizică/autoapărare, activități de instruire în domeniul conducerii defensive și ședințe de tragere cu armamentul din dotare, la care au participat toți polițiștii din cadrul inspectoratului.

ACCESAREA FONDURILOR EXTERNE NERAMBURSABILE

Având în vedere lansarea apelului de proiecte pe programul Regional Sud-Est 2021–2027, în luna februarie 2024, specialiștii de la nivelul inspectoratului au analizat Ghidul solicitantului și au întocmit documentația solicitată pentru proiectul „Consolidare structurală și reabilitare energetică a corpurilor de clădire C6, C7, sediul I.P.J. Vrancea”.

În urma acestor demersuri, în luna mai au fost alocate fonduri de către Inspectoratul General al Poliției Române, iar în luna august proiectul în valoare de 22.600.000 lei 

În urma verificării îndeplinirii condițiilor, proiectul  a fost declarat „elegibil” și a fost ADMIS.

SIGURANȚA CETĂȚEANULUI

Prevenirea criminalităţii

Structurile de analiză și prevenire a criminalității, ordine publică, investigații criminale, siguranță școlară, arme explozivi și substanțe periculoase și poliție rutieră au desfășurat în perioada analizată 389 de activități cu caracter educativ-preventiv în unitățile de învățământ din județ, la care au participat 23.972 de persoane, din care 10.831 minori.

Au fost derulate mai multe campanii de prevenire, printre care:

 ,,O singură dată poate deveni mereu!”;

 ,,Dincolo de aparențe”;

,,Tăcerea e tot violență.Vocea ta e soluția”;

,,Scuzele nu schimbă realitatea”;

,,Siguranță online”;

,,Fără discriminare”;

,,Sigur acasă”.

          În anul 2024 au fost înregistrate 883(+68) infracțiuni stradale, din care 516(-83) în mediul urban și 367(+151) în mediul rural.

          Din totalul infracțiunilor stradale sesizate, cele mai multe au fost de lovire sau alte violențe (560), reprezentând un procent de 63,42%, urmate de cele de furt (132), care reprezintă 14,95% din criminalitatea stradală.

Siguranța în școli

În cadrul „Planului Teritorial Comun de Acțiune pentru creșterea gradului de siguranță a elevilor și a personalului didactic și prevenirea delincvenței juvenile în incinta și în zonele adiacente unităților de învățământ preuniversitar”, au fost desfășurate activități specifice de educație preventivă,  care au vizat crearea unui mediu școlar sigur și îmbunătățirea calității relaționării între toate persoanele angrenate în actul educațional.

          Polițiștii au desfășurat 1774 activități cu caracter informativ-preventiv adresate elevilor, având ca teme: prevenirea bullying-ului, a consumului de substanțe psihoactive, a infracțiunilor cu violență, a infracțiunilor contra patrimoniului, a portului fără drept de obiecte periculoase, a traficului de persoane, informarea privind răspunderea penală a minorilor, siguranța rutieră, prevenirea delincvenței juvenile,  toate acestea adresându-se unui număr de 44.883 elevi.

Tăcerea e tot violență. Vocea ta e soluția.”, ,,Tu știi ce consecințe pot avea faptele tale? Fii, informat, alege inspirat!” și „O singură dată, poate deveni mereu!” sunt câteva dintre campaniile de prevenire desfășurate de către polițiștii inspectoratului în cadrul unităților de învățământ.

De asemenea, au fost derulate 9 proiecte educaționale, 3 acorduri de parteneriat și 6 protocoale de colaborare.

Din cele 59 de infracţiuni înregistrate, 52 au fost comise în incinta școlilor și doar 7 în zona adiacentă.

Din totalul faptelor înregistrate 39 au fost infracțiuni de lovire, 3 infracțiuni contra patrimoniului (furt), 5 infracțiuni de purtare abuzivă, 3 de amenințare, 2 de abuz în serviciu, câte o faptă de lipsire de libertate/agresiune sexuală, împiedicarea accesului la educație, neglijență în serviciu, șantaj/lovire sau alte violențe, vătămare corporală, vătămare corporală din culpă, nerespectarea măsurilor de securitate şi sănătate în muncă

INTERVENȚIA LA SOLICITĂRILE PRIN SISTEMUL NAŢIONAL UNIC PENTRU APELURI DE URGENŢĂ 112

Prin Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 s-au înregistrat 38.094 (+875)  de apeluri.

Pentru toate apelurile înregistrate s-a asigurat intervenția polițiștilor în vederea verificării acestora și dispunerii de măsuri legale.

Din totalul apelurilor înregistrate, 3.942(-172) au fost sesizări de natură penală care s-au confirmat, iar dintre acestea, 2.551(-79) apeluri nu s-au confirmat, 18.770 (+1503) apeluri au fost sesizări de natură contravențională ori alte fapte din competența poliției.

Au fost înregistrate 1.963(+299) apeluri abuzive, iar în toate cazurile polițiștii au aplicat sancțiuni contravenționale, conform OG 34/2008.

SISTEMUL INTEGRAT DE MONITORIZARE ELECTRONICĂ

Compartimentul Monitorizare Electronică din cadrul Biroului Centrul Operațional și-a desfășurat activitatea în baza Legii nr. 146/2021, privind monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare şi execuţional penale, a H.G. nr. 1025/2022 pentru stabilirea aspectelor tehnice şi organizatorice privind funcţionarea în sistem-pilot, precum şi a celor privind operaţionalizarea Sistemului informatic de monitorizare electronică și a Legii nr. 26/2024, privind ordinul de protecție extins.

Astfel, au fost emise 250(+28) ordine de protecție, 411(+82) ordine de protecție provizorie, fiind montate 152(+60) dispozitive de monitorizare electronică.

Urmare a alertelor generate, polițiștii au intervenit în 654 de cazuri.

De asemenea, menționăm faptul că au fost dispuse 11 măsuri preventive, din care 5 măsuri de reținere, 4 măsuri de arestare preventivă, 1 măsură de arest la domiciliu și 1 măsură de control judiciar, pentru infracțiuni comise în contextul violenței domestice.

În contextul monitorizării electronice, au fost înregistrate 148(+7) infracțiuni, din care: 7 infracțiuni de „distrugere” și 141 pentru "nerespectare măsurilor dispuse în cadrul ordinului de protecție și a ordinului de protecție provizoriu”.

CRIMINALITATEA ÎN MEDIUL RURAL

           În mediul rural au fost înregistrate 4951 (-348) de infracțiuni.

           Din totalul infracțiunilor sesizate, ponderea este deținută de infracţiunile de natură judiciară, care reprezintă 73,27%.

          Principalul gen de infracţiuni sesizate îl constituie infracţiunile de lovire sau alte violenţe, ce reprezintă 29,77% din totalul acestora.

          Siguranţa comunităţii rurale va constitui o prioritate de acţiune a Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vrancea, prin reorganizarea şi redimensionarea  efectivelor în zonele și locurile care prezintă interes în evoluția situației operative.

          Pentru atingerea acestui obiectiv, instituția poliţiei îşi va concentra activitatea atât pe linia cunoaşterii şi aplanării stărilor conflictuale, cât şi pentru identificarea unor soluţii eficiente  de protejare a patrimoniului, în sistem integrat.

SIGURANŢA RUTIERĂ ȘI A TRANSPORTURILOR

La nivelul județului, au fost organizate 338 (+151) de acțiuni proprii pe linia reducerii riscului rutier, 308 dintre acestea fiind desfășurate de către Serviciul Rutier.

De asemenea, au mai fost organizate alte 20 acțiuni pe linia principalelor cauze generatoare de accidente rutiere grave, care s-au desfășurat concomitent la nivel național.

Dinamica accidentelor rutiere

În județul Vrancea s-au înregistrat 112(+13) accidente grave, soldate  cu decesul a 41(+12) de persoane și 95(+9) răniți grav.

Menționăm faptul că în perioada 2021-2023, la nivelul județului nostru au fost înregistrate scăderi ale numărului de accidente grave.

Din analiza cauzelor generatoare de accidente grave rezultă că 18(+8) s-au produs pe fondul neadaptării vitezei la condițiile de drum, 16(+4) urmare a indisciplinei pietonilor și neacordării de prioritate pietonilor, 12(-4) alte preocupări/alte abateri, 12(+7) nepăstrarea distanței în mers, iar restul din alte cauze.

Majoritatea accidentelor grave s-au înregistrat pe drumurile naționale, iar dintre acestea, 39(+11) accidente au fost pe DN2-E85, principala arteră a județului nostru.

Rezultatele acţiunilor de combatere a infracţionalităţii rutiere

Din totalul de 756 infracțiunilor constatate la regimul rutier, 296 au fost de conducere fără permis sau cu permis necorespunzător categoriei, 223 au fost infracțiuni de conducere a unui autovehicul având o îmbibație alcoolică în sânge peste limita legală şi 102 pentru conducerea unui vehicul sub influența substanțelor psihoactive.

          Au fost aplicate 76.214 sancțiuni contravenționale pentru abateri la regimul circulației rutiere.

          Totodată, au fost dispuse măsuri de sancționare complementară, urmare a sancțiunilor contravenționale aplicate, în acest sens fiind reținute 3590 permise de conducere în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice (2225 permise de conducere pentru nerespectarea regimului legal de viteză) şi retrase 2811 certificate de înmatriculare.

COMBATEREA CRIMINALITĂŢII

Activități desfășurate și rezultate obținute

În perioada analizată au fost sesizate 8705(-712) infracțiuni, din care 633(-47) sunt de natură economico-financiară, 5459(-477) de natură judiciară și 2613(-188) de altă natură.

Infracționalitatea sesizată a înregistrat o scădere cu 712 fapte, reprezentând 7,56%. (cea mai mare scădere din ultimii 8 ani)

Structurile operative ale inspectoratului au organizat 11(+7) razii și 934 (+219) acțiuni de amploare.

De asemenea, în ceea ce privește infracțiunile grave comise cu violență la  nivelul inspectoratului, am înregistrat o situația operativă cu 50% mai redusă față de anul precedent, în toate cazurile înregistrate fiind  identificați autorii faptelor.

Regimul armelor, explozivilor şi substanţelor periculoase

         Polițiștii au efectuat 639 acțiuni și controale pe linia respectării regimului legal al armelor, explozivilor și substanțelor periculoase, la persoanele fizice şi juridice autorizate.

          În urma executării activităţilor specifice, au fost constatate 88 de infracțiuni.

Din totalul infracțiunilor constatate, în 80 cazuri a fost dispusă continuarea urmăririi penale față de persoana bănuită, dintre acestea 23 fiind pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor, 2 infracțiuni uz de armă fără drept, 20 infracțiuni de nerespectarea regimului materiilor explozive, 18 infracțiuni la regimul deșeurilor și substanțelor periculoase, 12 infracțiuni de braconaj cinegetic și 5 infracțiuni în concurs cu cele săvârșite la regimul armelor explozivilor și substanțelor periculoase.

          În cadrul activităţilor specifice au fost indisponibilizate în vederea confiscării 44 de arme, 549 elemente de muniție, 714 kg articole pirotehnice, 19.455 kg/1.033 litri deşeuri periculoase, 21.600 kg produse de protecția plantelor și 2 autoturisme.

Criminalitatea economico-financiară

Au fost sesizate 633 de infracțiuni de natură economico-financiară. Pentru protejarea bugetului consolidat de stat pe linia combaterii evaziunii fiscale au fost efectuate cercetări în peste 200 de dosare penale.

          În cadrul dosarelor penale instrumentate a fost recuperat un prejudiciu total de 6.584.880 lei, în principal prin instituirea de măsuri asigurătorii asupra bunurilor mobile/imobile ale persoanelor cercetate.

            Pe linia prevenirii şi combaterii ilegalităţilor în domeniul producerii şi comercializării vinului şi băuturilor alcoolice, au fost organizate şi efectuate 4 acţiuni în colaborare cu reprezentanţi ai Direcției Agricole Județene Vrancea și au fost prelevate probe în vederea stabilirii calității/concentratiei alcoolice din 161.860 litri vin, precum și din cantitatea de 320 litri alcool etilic.

           În domeniul protejării drepturilor de proprietate intelectuală, au fost efectuate cercetări în 71 de dosare penale și au fost indisponibilizate articole de încălțăminte și parfumuri susceptibile a fi contrafăcute în valoare totală de 904.000 lei.

           Polițiștii serviciului de profil au organizat 11 acțiuni cu efective mărite în dosarele penale instrumentate, în cadrul cărora au efectuat 47 percheziții domiciliare și au pus în executare 6 mandate de aducere.

Infracţionalitatea în domeniul silvic

Polițiștii din Vrancea au acționat în baza Planului comun de acțiune pe linia prevenirii și combaterii faptelor care aduc atingere fondului forestier național „SCUTUL PĂDURII”, sens în care au fost organizate şi executate 97 de acţiuni şi 5.692  controale, majoritatea în colaborare cu specialişti ai Gărzii Forestiere Focșani, Direcţiei Silvice Vrancea și ai ocoalelor silvice, în urma cărora au fost aplicate 1.465 sancţiuni contravenţionale şi a fost confiscată/ridicată în vederea confiscării cantitatea de 5.639,17 m.c. material lemnos, în valoare de 2.016.750 lei.

În cursul perioadei analizate au fost confiscate şi indisponibilizate 5 mijloace de transport.

Au  fost constatate 243 infracţiuni la regimul silvic, din care 71 în flagrant.

Protecția animalelor

        Biroul pentru Protecția Animalelor a desfășurat activități de prevenire şi combatere a faptelor ilegale îndreptate împotriva animalelor, a relelor tratamente și a cruzimii față de acestea, de verificare a respectării regimului de deținere a câinilor periculoși sau agresivi, condițiilor de sănătate, bunăstare și deținere a animalelor, dar și pentru identificarea și verificarea adăposturilor publice și private unde sunt cazate animale cu sau fără stăpân.

        Astfel, polițiștii au intervenit la 46(-12) evenimente din domeniul de activitate, au întocmit 24 dosare penale pentru infracțiuni referitoare la protecția animalelor, au soluționat 142(+58) de petiții și au aplicat 269 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 88.540 lei.

Activități de urmărire și supraveghere judiciară

La începutul anului 2024 erau în evidență 83 persoane urmărite de autoritățile judiciare române (din care 73 se aflau și în urmărire internațională).

În cursul perioadei analizate au fost date în urmărire națională/ internațională 68 de persoane.

Totodată au fost primite de la autoritățile judiciare străine 30 de solicitări de arestare (mandate europene de arestare), iar prin măsurile întreprinse s-a reuşit arestarea, depistarea ori clarificarea situaţiei juridice a 78 de persoane urmărite de autoritățile române și ale altor 11 persoane urmărite de autoritățile străine.

 În ceea ce priveşte activitatea de cooperare judiciară internațională, pe linie de urmăriți, au fost arestaţi şi predați/extrădaţi în statele solicitante 11 urmăriţi internaţional și predați/extrădați către România 21 de urmăriţi internaţional.

Activitatea de supraveghere s-a concretizat în verificări, controale și asigurarea procedurilor de citare și comunicare a actelor procedurale. Din totalul de 159 persoane aflate în supraveghere, în 17 cazuri, polițiștii cu atribuții de supraveghere judiciară au constatat încălcări ale obligațiilor/interdicțiilor impuse, fiind sesizate organele judiciare.     

OBIECTIVE ȘI PRIORITĂȚI

 

MULŢUMIM PENTRU SPRIJIN

TUTUROR INSTITUŢIILOR ŞI PARTENERILOR!

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.