Local

Bine de știut: Vrâncenii care răspândesc știri false despre pandemie riscă închisoarea

Ionel Sclavone
25 oct 2021 3717 vizualizări

Vrâncenii care răspândesc informații și știri false, mai ales în actualul context epidemiologic, trebuie să știe că riscă pușcăria. Răspândirea de informații false este o practică destul de răspândită în această perioadă dificilă când numărul de infectări cu coronavirus crește exponențial.

Vrâncenii care se opun restricțiilor sanitare impuse de autorități sau campaniei de vaccinare, iar pentru a-și susține punctul de vedere apelează la informații false, trebuie să știe care sunt riscurile. Astfel, având în vedere că dezinformarea privind pandemia și campania de vaccinare a ajuns la cote foarte ridicate, am putea asista, în viitorul apropiat, la oameni anchetați și chiar condamnați pentru astfel de fapte.

În Codul penal este prevăzută o infracțiune care incriminează anumite fapte de acest fel și le sancționează cu închisoarea de până la cinci ani. Conform prevederilor din legislația penală, este vorba despre articolul 404 privind infracțiunea de comunicare de informații false:

„Comunicarea sau răspândirea, prin orice mijloace, de știri, date sau informații false ori de documente falsificate, cunoscând caracterul fals al acestora, dacă prin aceasta se pune în pericol securitatea națională, se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani”, se arată în Codul Penal.

De altfel, anul trecut, la începutul pandemiei de coronavirus, când Grupul de Comunicare Strategică făcea apel la presă și la simplii cetățeni să nu distribuie informații false sau alarmante în spațiul audiovizual sau pe internet, au fost deschise mai multe dosare penale pentru aceeași infracțiune.

 Pentru aceasta, ca să vorbim de o infracțiune este necesar ca persoana care răspândește informațiile să știe că sunt false și că distribuirea lor poate provoca prejudicii.

Duzina de dezinformare

Odată cu răspândirea pandemiei de coronavirus, în spațiul public, atât în România, cât și în celelalte state ale lumii s-au răspândit o mulțime de informații false legate de COVID-19. Acestea au luat amploare odată cu apariția primelor vaccinuri anti-COVID.

Conform studiilor, majoritatea teoriilor conspirației și dezinformărilor privind vaccinul împotriva COVID-19 au fost răspândite pe platformele sociale de doar 12 persoane. De la acestea au ajuns și au fost transmise, mai departe, de zeci de milioane de utilizatori.

Informația apare într-un raport publicat de Centrul pentru combaterea urii digitale (CCDH), citat de Casa Albă.

Aproape un milion de postări provin de la aceleași 12 persoane

CCDH a analizat un număr de 812.000 de postări pe Facebook și peste 120.000 de tweet-uri și a constatat că 65% dintre acestea provin de la „duzina de dezinformare”. Printre 12 care au pus la cale „duzina de dezinformare” se numără medici care promovează pseudoștiința, un culturist, un blogger de wellness, un fanatic religios, dar și Robert F Kennedy Jr, nepotul fostului președinte american John F Kennedy.

Acesta răspândește mesaje în care susține că vaccinurile împotriva COVID-19 provoacă autism și expun populația la câmpuri electromagnetice, în care sunt incluse și frecvențele folosite la tehnologia 5G.

Numele celor 12 persoane sunt Joseph Mercola, Robert F. Kennedy, Jr., Ty and Charlene Bollinger, Sherri Tenpenny, Rizza Islam, Rashid Buttar, Erin Elizabeth, Sayer Ji, Kelly Brogan, Christiane Northrup, Ben Tapper și Kevin Jenkins


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.