Local

Eșecurile din trecut l-au învățat minte: Oprișan plătește 23.000 de euro unui consultant pentru implementarea proiectului Casa Tatovici

Ionel Sclavone
22 nov 2017 2302 vizualizări

Consiliul Județean, condus de PSD-istul Marian Oprișan plătește peste 23.000 de euro unei firme private care să-i face hârtiile necesare pentru a-i fi decontați banii europeni necesari implementării proiectului „Consolidare si restaurare sectia de stiinte ale naturii Casa Tatovoci“. Este o risipă nejustificată de fonduri având în vedere că în Consiliul Județean funcționează un Serviciu de Implementare și Coordonare a Proiectelor Finanțate din Fonduri Nerambursabile în cadrul căruia își desfășoară activitatea 17 funcționari și un șef. Oprișan preferă să lucreze cu consultanți externi după ce modul defectuos în care au fost implementate proiectele Salvamont, Crângul Petrești și SMID au produs prejudicii de milioane de euro județului.

Consiliul Județean plătește cu 110.000 de lei (aproximativ 23.000 de euro) o firmă de consultanță, European Advisory Services and Research Group SRL, care să presteze servicii de management în cadrul proiectului „Consolidare și restaurare sectia de stiinte ale naturii Casa Tatovici.

Potrivit anunțului publicat pe portalul guvernamental de achiziții publice, SEAP, consultantul angajat de Consiliu va întocmi rapoarte de progres financiar și tehnic – dosare complete în câte trei exemplare. Acestea sunt documente justificative cerute de finanțator în vederea aprobării tranșelor de bani europeni. Consultantul va mai oferi consultanță financiară în vederea realizării unui management financiar eficient.

Aceasta în condițiile în care, în instituția condusă Marian Oprișan funcționează deja un Serviciu de Implementare și Coordonare a Proiectelor Finanțate din Fonduri nerambursabile în cadrul căruia își desfășoară activitatea 17 funcționari și un șef. Cel puțin așa reiese din organigrama aprobată în anul 2017. Mai mult, Consiliul Județean tocmai a anunțat că organizează concurs pentru angajarea altor trei funcționari – juriști - în cadrul acestui serviciu.

Conform titulaturii, treaba funcționarilor care își desfășoară activitatea în cadrul acestui serviciu este tocmai de a întocmi documentațiile necesare și de a se asigura că proiectul este implementat conform în termenele și conform angajamentelor asumate cu finanțatorul. În loc să-și pună subalternii la muncă, Oprișan preferă să plătească bani unei firme private.

Firma angajată de Oprișan merge în pierdere

uropean Advisory Services and Research Group SRL (EU Advisors SRL) este o firmă de consultanță specializată în scrierea și implementarea proiectelor finantate din fonduri structurale, norvegiene, precum și prin alte mecanisme de finanțare naționale sau internaționale. Compania este condusă de un fost consilier al Departamentului Afaceri Europene din Ministerul Integrării Europene, Laurențiu Dinu. Înainte de EU Advisors, el a mai lucrat pentru Accreo Romania, o firmă poloneză  de consultanță specializată, de asemenea, în obținerea  de fonduri europene și consultanță în afaceri.

Potrivit informațiilor publicate pe website-ul Ministerului Finanțelor, firma a activat în 2016 cu 4 salariați, adică de 4 ori mai puțini decât numărul funcționarilor care își desfășoară activitatea în cadrul serviciului de implementare a proiectelor europene. Interesant este că deși a înregistrat o cifră de afaceri netă de 175.842 lei, European Advisory Services and Research Group n-a înregistrat profit, în 2016, ci pierderi de 152.333 lei.

După ce-a eșuat cu SMID, Crângul Petrești și Salvamont, Oprișan suflă în Casa Tatovici

Reamintim cititorilor noștri că în urmă cu câtva timp, Oprișan a mai angajat, pe același proiect, încă un consultant, specializat în achiziții publice. Precizăm că în Consiliul Județean funcționează un departament specializat în achiziții publice unde lucrează 12 funcționari și un șef. Expertul contabil Marilena Berheci va încasa 2.000 de lei pentru zece ore în care îi va îndruma pe cei 13 să elaboreze documentațiile necesare achizițiilor de lucrări, dirigenție de șantier, promovare etc.

Pe de altă parte, n-ar trebui să ne mire că Marian Oprișan  preferă să plătească firme private care să coordoneze implementarea proiectelor europene, având în vedere eșecurile înregistrate până acum de Consiliul Județean în acest domeniu. Modul defectuos în care oamenii lui Oprișan au implementat proiectele Salvamont, Crângul Petrești și SMID (Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor) au produs prejudicii de multe milioane de euro bugetului și cetățenilor județului Vrancea. Să amintim doar scumpirile repetate ale taxelor plătite pentru colectarea gunoiului din cauza întârzierii, mult peste termenele asumate, a dării în folosință a SMID.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.