Local

ENET se duce încet, dar sigur: Focșănenii, obligați să-și sacrifice confortul ca să țină dinozaurul în viață

Ionel Sclavone
24 sep 2019 5233 vizualizări

Situația dezastruoasă în care a ajuns ENET SA, furnizorul de energie termică din subordinea Municipalității, nu este întâmplătoare. Întreruperea furnizării gazelor naturale de către ENGIE România, în urma acumulării unor datorii de 14,5 milioane lei pentru livrările din perioada martie – august 2019 vine pe fondul incapacității actualei conduceri de a gândi și adopta măsurile necesare redresării economico-financiare. ENET nu este centrată pe satisfacerea nevoilor focșănenilor, cum ar fi normal.

ENET nu a intrat peste noapte în incapacitatea de a-și achita facturile pentru gazele achiziționate. O arată rapoartele Consiliului de Administrație din ultimii ani, dar și analizele economice ce au stat la baza obținerii finanțărilor europene pentru modernizarea și retehnologizarea societății.

Pentru a redresa societatea, în 2009, administrația locală a mizat pe o singură carte, un proiect de modernizare și retehnologizare, finanțat din bani europeni, sperând că va fi câștigătoare. Investiția, în valoare de 149.214.754 lei, trebuia să fie suficientă pentru a acoperi lipsa de competență și de viziune strategică a conducerii societății, datoriile istorice, să stopeze debranșările și să readucă abonații în sistemul centralizat. Cât de minunat și cât de naiv era prezentat viitorul pe în prezentarea alocată proiectului pe care o puteți lectura pe website-ul ENET: 

 „Prin aplicarea unor tehnologii performante și prin reabilitarea rețelelor (în vederea eliminării pierderilor), vom oferi cetățenilor nu doar servicii superioare de asigurare a căldurii și apei calde, la prețuri competitive, dar vom asigura pentru toți locuitorii și vizitatorii municipiului Focșani un aer mai curat și, deci, reducerea emisiilor nocive în atmosferă“.

Investiția în echipamente și tehnologii moderne n-a fost suficientă. Datoriile n-au fost acoperite, debranșările au continuat fără ca abonații să revină în rețea iar despre calitatea profesională a conducătorilor ENET vorbesc rezultatele economico-financiare.

De altfel, chiar scenariile de lucru abordate în analizele premergătoare obținerii finanțării europene arătau că, în următorii ani, consumul de energie termică în sistem centralizat va scădea (ceea ce s-a întâmplat) din cauza debranșărilor, a reabilitării termice a clădirilor, a reducerii pierderilor, a tendinței cetățenilor de a face economii etc. Implicit, urma să scadă producția de energie termică și profitabilitatea.

Constatăm acum, când ENGIE a tăiat gazul, că în ciuda asigurărilor pe care ni le-a dat administrația PSD, nici vorbă ca ENET să-și revină economic. După câțiva ani în care s-a ținut, cu mari eforturi, pe linia de plutire, societatea începe să se ducă la fund. Chiar dacă falimentul nu se va întâmpla mâine ori poimâine, viitorul nu arată roz.

Focșănenii, obligați să-și sacrifice confortul ca să mențină ENET în viață

În prezent, activitatea ENET nu este centrată pe satisfacerea nevoilor abonaților, în materie de căldură și apă caldă, la costuri competitive. Cetățenii sunt obligați să asigure supraviețuirea societății și să suporte costurile menținerii bolnavului în viață: facturi mari, servicii de proastă calitate.

Cu alte cuvinte, nu ENET lucrează pentru consumatori, dovadă că din ce în ce mai mulți caută soluții alternative de încălzire și apă caldă, ci focșănenii sunt ținuți captivi într-un sistem centralizat, prost croit, care înghite sume imense.

Iar pe lângă toate acestea, clienților li se ascunde adevărul despre situația reală, cum s-a întâmplat zilele trecute, când directorul Manole Merchea a invocat necesitatea închiderii centralei pentru reparații, deși motivul real a fost sistarea gazelor.

Dezastru economic la jumătatea lui 2019

Raportul de gestiune al Consiliulu de Administrație, aferent primului semestru al anului 2019, arată că situația economică a ENET este mai proastă decât în 2018, care a fost mai rea decât în 2017.

Producția de energie termică a scăzut în primele șase luni la 61.005, 2 gigacalorii, față de 69.690,9 gigacalorii în perioada similară din 2018 și 76.980,8 gigacalorii în 2017.

Nici datele financiar-contabile nu arată bine. La 30 iunie 2019, ENET a înregistrat pierderi de 33.406.420 de lei, comparativ cu doar 1.594.125 lei în semestrul I din 2018. Pe cale de consecință, datoriile acumulate în prima jumătate a anului au crescut cu 27% față de perioada similară a lui 2018.

Documentul arată că în prima parte a lui 2019 au fost achiziționați 159.075,955 MwH gaze naturale, mai puțin cu 25.932,025 Mwh, față de primul semestru al lui 2018. Însă costurile au fost mai mari, din cauza aplicării controversatei OUG 114 a Guvernului PSD. Dacă în 2018 prețul era de 119,43 lei/Mwh, în 2019 a ajuns la 167,98 lei/Mwh.

În total, producerea energiei termice pe primul semestru a costat 54.388.795,86 lei, mai mult decât dublu, față de 25.583.915 lei în 2018.

Debranșările continuă în ritm susținut

Managementul centrat pe interesul societății și aproape deloc pe al consumatorilor are drept consecință creșterea numărului de debranșări. La finalul lui 2018, au plecat din sistemul centralizat 562 abonați. Până la jumătatea lui 2019 s-au înregistrat alte 93 de debranșări însă cele mai multe ieșiri din sistem se vor produce în perioada premergătoare anotimpului rece.

Debranșările s-au repercutat, logic, asupra rezultatelor economice. Din producția de energie termică realizată în semestrul I al anului 2019 s-a facturat către populație cu 15% mai puțin, comparativ cu aceeași perioadă a lui 2018, cu 25,74% mai puțin decât în 2017 și cu 22,1% mai puțin față de 2016.

Singura strategie a administrației PSD și a ENET menită să stopeze debranșările se bazează pe forță: menținerea cu forța a actualilor abonați, impunerea obligativității rebranșării prin adoptarea unor hotărâri de Consiliu Local. Planul a fost dat peste cap de Consiliul Național pentru Combaterea aDiscriminării care a a decis că interzicerea debranșărilor prin hotărâre de consiliu local este discriminatorie.

Încheiere

Peste toate cauzele enumerate mai sus, care au dus la situația dezastruoasă a ENET s-au adăugat și unele influențe neprevăzute precum clima sau măsurile economice adoptate de diversele guvernări (ex.: controversata OUG 114 dată de Guvernul PSD - Dăncilă). Acestea din urmă nu au făcut decât să accetueze declinul și să scoată în evidență și mai mult lipsa de competență a mangerilor și a Consiliului de Administrație.

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.