Local

ENET S.A. a respins cererea de debranșare de la sistemul centralizat a unor focșăneni

Alexandra TĂTARU
20 iun 2017 7339 vizualizări

Șase proprietari de apartamente situate într-un bloc pe strada Ghinea Dorinel au făcut două cereri de debranșare de la sistemul centralizat de furnizare a energiei termice u S.C. ENET S.A. a respins cererile acestora pe motiv că blocul este inclus într-o ”zonă unitară de încălzire”, așa cum a fost definită și delimitată prin H.C.L. nr.514/22.12.2016.

Singurii șase proprietari de apartamente dintr-un bloc situat pe strada Ghinea Dorinel  nr.11 s-au trezit cu răspunsuri de respingere la două cereri de debranșare de la sistemul centralizat de furnizare a energiei termice. Conducerea ENET a motivat răspunsurile invocând Hotărârea Consiliului Local din decembrie anul trecut, prin care s-au definit și delimitat zonele unitare de căldură, pe fondul unor investiții făcute la acest sistem și că motivele acestora de debranșare sunt neîntemeiate. Focșănenii consideră că sunt discriminați și au făcut, de asemenea, plângere către Primăria Focșani prin care au solicitat, în temeiul art. 7 din Legea 554/2004,  anularea H.C.L.  nr.514/22.12.2016 privind ”Însușirea studiului privind definirea zonelor unitare de încălzire din municipiul Focșani alimentate cu energie termică în sistem centralizat”. Primăria a solicitat punctul de vedere argumentat al S.C. ENET S.A. , mai ales că petenții au reclamat faptul că prin acea hotărâre Consiliul Local încalcă principiul constituțional al supremației legilor, încălcarea drepturilor și libertăților cetățenilor, nerespectarea principiului de nediscriminare ș.a. ”Prin monopolul rezervat ENET, municipalitatea încalcă Directiva 2006/123/CE a Parlamentului European, privind serviciile în cadrul pieței interne, act ce impune ca «prestatorii să aibă posibilitatea să își dezvolte activitățile de servicii în cadrul pieței interne», precum și Tratatul de constituire a Comunității Europene, care interzice «folosirea în mod abuziv de către una sau mai multe întreprinderi a unei poziții dominante pe piața comună, prin aplicarea în raporturile cu partenerii comerciali a unor condiții inegale la prestații echivalente, creând astfel acestora un dezavantaj concurențial. Pentru aceste considerente solicităm să dispuneți anularea Hotărârii Consiliului Local nr. 514 din 22 decembrie 2016”, se mai arată în plângerea focșănenilor adresată primăriei.

ENET S.A. refuză să debranșeze petenții

La ambele cereri de debranșare, din luna aprilie, respectiv luna mai, S.C. ENET S.A. a răspuns Asociației de proprietari nr. 688 că nu poate să soluționeze această doleanță din mai multe motive, în special datorită faptului focșănenii beneficiază de un sistem nou și modern de furnizare a energiei termice.  ”ENET S.A. vă aduce la cunoștință că din luna martie 2014, prin programul de investiții «Termoficare căldură și confort», investiție a Primăriei municipiului Focșani, beneficiați de sistem nou și modern de distribuție a energiei termice prevăzut și cu circuit de recircularea apei calde de consum, care asigură instant acest serviciu astfel încât debranșarea condominiului dvs. va influența negativ buna funcționare a sistemului centralizat de distribuție a energiei termice, din zonă, cât și a rețelei de distribuție și transport energie termică. În urma acestui proiect și conform HCL 514/22.12.2016, zona în care este situat și apartamentul dvs este declarată «Zona unitară de încălzire» unde conform Art. 250, lit. (a). din Ord. ANRSC 91/2007, sunt interzise debranșările de la sistemul centralizat de distribuție energie termică nu se aprobă”, se arată în adresa ENET către Asociația de proprietari nr. 688.

Nu se încalcă atributele dreptului de proprietate

În luna mai, aceeași Asociație a formulat o nouă cerere de debranșare colectivă de la sistemul centralizat de energie termică. Cererea a fost respinsă cu aceeași mențiune, iar în ce privește plângerea formulată prin intermediul unui avocat, ENET consideră, de asemenea, că este neîntemeiată. ”H.C.L. nr. 514/22.12.2016 este temeinică și legală, fiind emisă în deplină concordanță cu prevederile art.8 alin.2 lit.i din Legea nr. 325/2006 privind Serviciul public de alimentare cu energie termică, precum și cu prevederile art.4 pct.4.90, art.190 lit.b și art.250 din Regulamentul-cadru al serviciului public de alimentare cu energie termică aprobat prin Ordinul ANRSC nr.91/2007. Față de cele menționate, având în vedere că petenții invocă pretinse încălcări ale prerogativele conferite de dreptul lor de proprietate asupra imobilului în sensul că li s-ar îngrădi dreptul de a-și asigura o sursă de incălzire, în sprijinul poziției noastre înțelegem să invocăm și Deciziile Curții Constituționale nr. 740/20.09.2012 și nr. 692/24.11.2016 prin care s-au respins ca neîntemeiate excepțiile de neconstituționalitate ale prevederilor art.30 alin.2 și alin.5 din Legea nr.325/2006 privind serviciul public de alimentare cu energie termică”, se arată în argumentul trimis Primăriei de către S.C. ENET S.A.. Argumentul se încheie, aviz altor solicitanți, cu următoarea concluzie: ”Curtea Constituțională a României a constatat că limitările legale a dreptului la debranșare de la sistemul centralizat de furnizare a energiei termice sunt constituționale și nu încalcă atributele dreptului de proprietate”. (A. T.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.