Local

Pentru vrâncenii care intenționează să-și schimbe actele de identitate: Eliberarea cărților de identitate cu cip începe din august

Ionel Sclavone
1 apr 2021 2554 vizualizări

Vrâncenii care intenționează să-și schimbe actele de identitate vor putea, începând din luna august, să solicite eliberarea unei cărți de identitate electronică. Autoritățile au stabilit forma și conținutul viitoarelor cărți de identitate electronice. Acestea vor fi emise, în paralel cu cărțile de identitate normale.

Hotărârea Guvernului 295/2021, publicată în Monitorul Oficial nr.312, vine în completarea Legii 162/2020, din august 2020 care schimbă cadrul legal al actelor de identitate. Printre schimbările majore se numără și posibilitatea ca actele de identitate să fie emise pentru copiii sub 14 ani.

Actul normativ citat mai sus stabilește forma şi conţinutul actelor de identitate electronice, însă eliberarea efectivă a acestora va fi posibilă începând cu luna august a acestui an.

Autoritățile trebuie să mai stabilească elementele grafice de securitate și de personalizare, cât și fluxul detaliat al activităţilor necesare eliberării noilor documente.

Actul normativ pune în aplicare un regulament al Uniunii Europene care obligă autoritățile române să schimbe cărțile de identitate, valabile în prezent în conformitate cu standardele din Uniunea Europeană.

De menționat că actualele cărți de identitate vor rămâne valabile și vor permite titularilor să călătorească pe teritoriul altor state UE până la expirarea lor.

Ce va conține viitoarea carte de identitate electronică

Cartea de identitate electronică va fi tipărită pe ambele fețe. Formatul cărților de identitate electronice va fi tip card, cu dimenisiunie de 85,60 mm x 53,98 mm.

Pe fața documentului vor fi trecute denumirea statului emitent, tipul documentului, numele de familie, prenumele, genul titularului (F pentru feminin sau M pentru masculin), cetățenia, data nașterii, codul numeric personal, numărul documentului, data expirării valabilității, semnătura olografă a titularului, imaginea facială a titularului.

Pe verso vor fi înscrise date privind domiciliul, data emiterii și autoritatea emitentă, zona de citire automată cu caractere identificabile optic (MRZ) și zona cip. Viitoarele cărți electronice de identitate vor conține și un certificat digital pentru semnătură electronică, ce va fi emis de MAI și va fi echivalentul legal al semnăturii de mână.

Semnătură electronică pentru identificare online

Titularul va putea să utilizeze semnătura electronică, inclusă în noul document, ca să se autentifice online în sistemele informatice ale instituțiilor publice și private, pentru a beneficia de servicii electronice bancare, fiscale, în relația cu ANAF, sociale, financiare, educaționale sau de altă natură. În plus, noul buletin va putea include și domiciliul în străinătate.

De asemenea vor conține toate elementele de securitate obligatorii prevăzute de legislația europeană. Astfel, deținerea acestora va permite libera circulație a deținătorilor (cel puțin) în spațiul Uniunii Europene.

Legea permite și eliberarea cărților simple

Pentru cei care, din varii motive, nu vor cărți de identitate electronice, cu cip, autoritățile vor pune acestora la dispoziție cărți de identitate simplă, care conțin toate celelalte date, cu excepția cipului.

Viitoarea carte de identitate simplă va fi de tip cartelă și va avea aceleași dimensiuni ca în prezent 105 pe 74 de milimetri. Cărțile de identitate vor fi tipărite pe o singură față și vor conține aceleași informații ca și în prezent,

Este vorba despre denumirea statului, denumirea documentului, seria și numărul, denumirea structurii emitente, termenul de valabilitate, fotografia titularului codul numeric personal, numele de familie şi prenumele, cetăţenia, locul naşterii, sexul, domiciliul.

Cărțile de identitate simple nu vor mai permite titularilor să circule liber în Uniunea Europeană, doar în baza actului de identitate. Ei vor avea nevoie de un pașaport valabil dacă vor dori să călătorească în afara granițelor.

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.