Local

Elevii vrânceni vor învăța să dezvolte jocuri video. O nouă disciplină opțională va fi introdusă la liceu

Ionel Sclavone
4 nov 2024 971 vizualizări

Tinerii vrânceni, elevi de liceu, vor putea studia o nouă materie școlară, începând cu anul viitor. Aceștia vor avea posibilitatea să învețele secretele care stau la baza dezvoltării jocurilor video. Este o materie care deschide noi oportunități de calificare într-o profesie aflată la mare căutare pe piața muncii.

Din anul școlar 2025-2026, liceenii vor avea oportunitatea să studieze o nouă disciplină opțională, „Dezvoltarea jocurilor video”. Noua materie va fi disponibilă pentru toți elevii, indiferent de specializările și profilele liceale pe care le urmează. În programa școlară va fi introdusă o oră de curs pe săptămână care se va desfășura în laboratoare de informatică echipate corespunzător.

Astfel, elevii se vor putea familiariza cu toate etapele etapele procesului de dezvoltare a unui joc video, de la concept și proiectare până la lansare. Totodată, cursul prevede elemente de terminologie și descrierea proceselor specifice industriei. Astfel, cei care vor opta pentru noua materie vor fi pregătiți să se adapteze mai ușor la cerințele de pe piața muncii în sectorul digital.

Potrivit reglementărilor propuse, metodologia de predare va fi adaptată de fiecare profesor, în funcție de vârsta elevilor, pentru a le stimula creativitatea în domeniu. Ministerul Educației recomandă cadrelor didactice ca, în procesul de predare, să combine metodele tradiționale, cum ar fi demonstrația și algoritmizarea, cu tehnici moderne de învățare, precum învățarea prin descoperire, proiecte și jocuri de rol. De asemenea, se recomandă ca activitățile să se desfășoare pe grupuri pentru a-i încuraja pe elevi să colaboreze și să comunice între ei, în cadrul proiectelor propuse.

Prin ordinul care propune noua disciplină de studiu, Ministerul Educației structurează și programa pentru material „Dezvoltarea jocurilor video”. Cursurile vor cuprinde: noțiuni de introducere în teoria jocurilor; proiectarea jocului (game design); aplicații software pentru pentru dezvoltarea jocurilor; elementele de bază ale programării; grafică și secvențe audio pentru aplicații de tip joc video; crearea unei aplicații de tip joc video;

Autorii programei propun profesorilor ca în procesul de învățare să abordeze mai multe aspecte care țin de această disciplină, de la scenariu și design grafic până la animație, inginerie de sunet și management de proiect. Elevii vor fi învățați să aplice noțiunile din matematică și științe pe care le-au acumulat pentru a dezvolta personaje și vor alege propriile metode de proiectare. De asemenea, așteptările sunt ca aceștia să ajungă să conceapă și să implementeze algoritmi în diferite limbaje de programare, utilizând tehnologiile digitale pentru dezvoltarea jocurilor.

Pentru evaluare vor fi propuse probe orale și practice. Ei vor fi evaluați prin intermediul unor proiecte și portofolii. De asemenea se va pune accent pe autoevaluare și evaluarea colegială care va permite liceenilor să-și monitorizeze progresul și să învețe din perspectivele abordate de ceilalți colegi, într-un mediu colaborativ.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.