Local

După ce DNA a luat la verificat achizițiile: Primăria Tătăranu a reziliat două contracte cu Dumnezeul achizițiilor

Ionel Sclavone
7 mar 2019 8309 vizualizări

Primăria Tătăranu, condusă de PSD-istul Bănel Bărbieru, a anulat două dintre contractele încheiate cu Hercinic SRL, firma patronată de preotul Florin Iscru zis și Dumnezeul achizițiilor. Valoarea totală a acestora este de 133.000 de lei la care se adaugă TVA. Mădălin Iscru a fost consilierul lui Adrian Gâdea, omul de încredere al lui Liviu Dragnea, pe care l-a lăsat în locul său la conducerea Consiliului Județean Teleorman. După angajarea preotului Iscru la minister, Hercinic SRL s-a transformat într-o afacere de succes în domeniul proiectării, încheind în jur de 130 de contracte cu diverse primării din țară. Primăria Tătăranu a publicat anunțul de anulare pe portalul guvernamental de achiziții publice pe 6 martie, la câteva zile după ce DNA a anunțat că a deschis un dosar penal în acest caz.

 

Primăria comunei Tătăranu, condusă de PSD-istul Bănel Bărbieru, a anulat două dintre contractele pe care le-a încheiat cu Hercinic SRL, firma patronată de Mădălin Iscru, preotul cunoscut și drept Dumnezeul achizițiilor. El a devenit personajul principal al unui scandal public după ce jurnaliștii de la Recorder.ro au au arătat că firma sa a câștigat zeci de contracte în județe din țară, prin Programul Național de Dezvoltare Locală. În același timp, Iscru ocupa poziția de consilier personal al lui Adrian Gâdea, secretar de stat la MDRAP, omul de încredere al lui Liviu Dragnea.

 Cele două angajamente au fost încheiate, între Primăria Tătăranu și Hercinic SRL, pe 17 și 25 octombrie anul trecut iar anunțurile de anulare au fost publicate pe portalul guvernamental de achiziții publice pe 6 martie a.c

Primul contract anulat a fost încheiat pe 25 octombrie 2018 și a avut ca obiect prestări servicii de estimare pentru lucrările de împrejmuire a Școlii Nr. 1 din Bordeasca și de amenajare a unei suprafețe de joc. Hercinic SRL urma să încaseze pentru această estimare suma de 3.000 de lei plus TVA. Motivul respingerii achiziției directe de către autoritatea contractantă, respectiv Primăria Tătăranu a fost „eroarea materială“.

Cel de-al doilea angajament avea ca subiect prestarea serviciilor de elaborare a documentațiilor tehnice pentru modenizarea unor drumuri de interes local de pe raza comunei Tătăranu care măsurau 9 kilometri. Pentru această lucrare, primarul PSD Bănel Bărbieru și preotul Mădălin Iscru s-au înțeles la un preț de 130.000 de lei plus TVA. Și în acest caz, achiziția a fost respinsă din motive de „eroare materială“.

Decizia Primăriei Tătăranu la câteva zile după ce DNA Constanța s-a autosesizat în acest caz și a deschis dosar penal.

 

Hercinic a încheiat contracte de 1 milion de lei cu la Vidra și la Tătăranu

Primăriile a două comune din Vrancea, Tătăranu și Vidra, conduse de primari PSD, au încheiat cu firma  Hercinic SRL contracte de aproape 1 milion de lei pentru documentații tehnice și studii de fezabilitate necesare accesării finanțărilor prin PNDL. În toate cazurile, contractele au fost atribuite prin încredințare direct fără să se organizeze o procedură de achiziție care să permită și altor concurenți să depună oferte.

Primăria Tătăranu, condusă de Bănel Bărbieru a semnat zece contracte cu firma preotului Iscru, în valoare totală de 552.053 lei (TVA inclus). Sumele variază de la 3.000 de lei plus TVA, pentru actualizarea unor studii de fezabilitate și până la 130.000 de lei plus TVA pentru elaborarea unor documentații tehnice necesare reabilitării unor drumuri locale.

La rându-i Primăria comunei Vidra condusă de Silviu Pintilie, a încheiat 12 contracte în valoare totală de 428.000 de lei. Șase contracte, de valoare egală, 25.000 de lei plus TVA au fost atribuite pe 29 octombrie și alte șase, de 35.000 de lei plus TVA pe 7 noiembrie.

Mai trebuie să menționăm că nici una dintre cele două Primării nu a încheiat, până în prezent, vreun contract de finanțare pentru investiții, derulat prin PNDL.

 

Mădălin Iscru este cercetat de DNA și ANI

Investigația jurnaliștilor de la Recorder despre felul în care s-au cheltuit banii pe PNDL a fost realizată imediat după declarația publică a premierului Viorica Dăncilă, potrivit căreia acest program, inițiat de Liviu Dragnea în urmă cu șase ani, a scos țara din noroaie.

Printre cei care au câștigat de pe urma PNDL este și preotul Mădălin Iscru, dintr-o comună din județul Tulcea, fost consilier în cadrul Ministerului Dezvoltării. Firma pe care a preluat-o, Hercinic SRL, s-a transformat într-o afacere de succes în domeniul proiectării, încheind în jur de 130 de contracte cu diverse primării din țară.

În urma dezvălurilor celor de la Recorder, Serviciul Teritorial DNA din Constanța s-a autosesizat și a deschis un dosar pentru abuz în serviciu în cazul afacerilor cu contracte PNDL derulate între primăriile din Constanța și Hercinic SRL. În paralel, Poliția Tulcea a deschis un dosar penal în baza sesizărilor primite de la câteva persoane care au urmărit reportajul.

Și Agenția Națională de Integritate a deschis o anchetă privind averea preotului imediat după publicarea anchetei, a anunțat G4Media.ro, citând surse judiciare. Potrivit acestora, ANI verifică în ce măsură declarațiile de avere și de interese ale preotului corespund realității.

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.