DSVSA Vrancea pretinde c-ar fi stins toate focarele de pestă porcină africanǎ din gospodǎriile populației, de pe raza județului
Prin intermediul unei informări de presă făcută publică vineri 07 mai 2021 de conducerea Direcției Sanitar Veterinare pentru Siguranța Alimentelor( DSVSA) Vrancea, anunță că ”în urma activităților specifice derulate de medicii veterinari oficiali ai instituției, pe raza județului, au fost stinse toate focarele de pestă porcină africanǎ din gospodǎriile populației.După acest anunț prin intermediul acleiași informări de presă conducerea Direcției Sanitar Veterinare pentru Siguranța Alimentelor( DSVSA) Vrancea face o serie de recomandări crescătoriilor de suine din gospodăriile populaţiei, pentru a preveni apariţia pestei porcine africane.
În urma activităților specifice derulate de medicii veterinari oficiali ai DSVSA Vrancea, pe raza județului, au fost stinse toate focarele de pestă porcină africanǎ din gospodǎriile populației. Pentru a preveni apariţia pestei porcine africane, crescătorii de suine din gospodăriile populaţiei trebuie să țină cont de următoarele:
- Nu cumpărați și nu vindeți animalene identificate, fără documente de mișcare, fără certificat sanitar-veterinar pentru porcine/cabaline, respectiv pentru animalele destinate abatorizării, eliberat de medicul veterinar;
- Nu scoateți/introduceţi scroafele/vierii din/în exploataţie în vederea efectuării montei;
- Solicitați medicului veterinar identificarea/microciparea animalelor din gospodărie;
- Anunțați orice caz suspect (animal mort sau cu semne clinice) medicului veterinar;
- Folosiţi echipamentul de protecţie (salopetă, cizme de cauciuc) numai în adăpostul animalelor/porcilor;
- Utilizați dezinfectanți pentru încălţămintea folosită, la intrarea şi ieşirea din adăpostulanimalelor/porcilor; în acest sens se vor amenaja dezinfectoare pietonale la intrarea în adăpost;
- Nu hrăniți porcii cu resturi alimentare de la bucătărie (lături-resturi de la carne și produse din carne de porc/mistreț, în special nepreparate termic);
- Evitați intrarea în adăpostul porcilor, timp de 48 ore, în cazul în care participați la activități de vânătoare;
- Evitați contactul direct sau indirect cu mistreții/mediul silvatic;
- Evitați accesul persoanelor străine, nejustificat, în adăpostul animalelor;
- Folosiţi în hrana porcilor nutrețurile vegetale numai după minim 30 de zile de la recoltarea acestora;
- Folosiţi paiele, ca așternut, după minim 90 de zile de zile de la recoltarea acestora;
- Curățați și dezinfectați orice echipament pe care îl folosiți.
07.05.2021
Director Executiv,
Dr. Mihai Cristinel