Local

DSP Vrancea spune că s-a făcut dezinsecție „după ureche” în Secția de Pediatrie a Spitalului Județean Focșani

Ziarul de Vrancea
12 feb 2020 1624 vizualizări

Marți, 11 februarie 2020, Direcția de Sănătate publică (DSP) Vrancea a transmis un comunicat după controlul efectuat la Spitalul Județean Focșani. Din constatările DSP, pe 4 februarie 2020, la secția de pediatrie a spitalului s-a realizat dezinsecția cu un dipozitiv pentru care nu au fost disponibile documente de conformitate sau etichetă în limba română. De asemenea, un produs biocid dintre cele utilizate nu prevede ca și categorie de utilizatori unitățile sanitare​. DSP a aplicat sancțiuni și a transmis o serie de măsuri în atenția personalului din spital. 

„În urma informațiilor apărute în mass media referitoare la prezența vectorilor (gândaci) în secția de Pediatrie a Spitalului Județean de Urgență „Sf. Pantelimon" Focșani, instituția noastră s-a autosesizat în data de 10.02.2020 și a dispus efectuarea controlului la nivelul unității sanitare în vederea verificării celor sesizate. În urma verificărilor efectuate s-a constatat că la nivelul secției de Pediatrie s-a efectuat operațiunea de dezinsecție în data de 04.02.2020, în condiții de necesitate, la solicitarea asistentei șef a secției, ca urmare a prezenței vectorilor. Dezinsecția s-a realizat utilizând un dispozitiv care prezinta acțiune mecanică asupra insectelor tărătoare. Pentru acest dispozitiv nu au fost disponibile în cadrul controlului documente de conformitate și o etichetă în limba română.

De asemenea, în cadrul operațiunii de dezinsecție a fost utilizat și un produs biocid avizat de Ministerul Sănătății, dar care nu prevede ca și categorie de utilizatori unitățile sanitare, acestea făcând parte din categoria utilizatori profesionali. Personalul medical din cadrul SPIAAM a utilizat acest produs dată fiind metoda de aplicare prin picurare și nu prin pulverizare, care ar fi presupus eliberarea saloanelor, fapt greu de realizat, dat fiind gradul mare de ocupare al saloanelor în această perioadă de răspândire a virozelor respiratorii.

La data controlului în secția de Pediatrie au fost identificate două dispozitive tip capcana mai sus menționate, identice cu cea apărută in imaginile din presă, dar care nu indicau prezența vectorilor.

Unitatea sanitară are întocmit planul de dezinsecție și deratizare 2020 care cuprinde cele patru trimestre ale anului, prima operațiune de dezinsecție fiind planificată în luna martie. Planul cuprinde și intervențiile la nevoie.

Pentru nerespectarea regimului produselor biocide a fost sancționată cu amendă în valoare de 2000 lei persoana cu atribuții în efectuarea operațiunilor de dezinsecție și deratizare , conform prevederilor HG nr.857/2011.

De asemenea s-au formulat următoarele măsuri:

-efectuarea dezinsecției la nivelul întregii secții de Pediatrie utilizând produse conforme

- interzicerea consumului de alimente de către pacienți în saloane;

- păstrarea alimentelor pacienților doar în spațiile frigorifice existente la nivelul secțiilor;

- scoaterea din uz a dispozitivelor tip capcană pentru insecte târătoare existente pe secții.”

Text informații:DSP Vrancea


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.