Local

În atenția vrâncenilor: Ce drepturi au angajații care lucrează cu computerul

Ionel Sclavone
12 apr 2022 2825 vizualizări

Vrâncenii care lucrează majoritatea timpului la laptop sau la computer trebuie să beneficieze de controale oftalmologice și chiar de ochelari sau alte dispozitive de corectare a vederii. Costurile pentru acestea sunt suportate de firma angajatoare, conform reglementărilor în vigoare.

În perioada pandemiei de coronavirus, dar și după, un număr destul de mare de firme și instituții publice din Vrancea și-au lăsat angajații să lucreze de acasă – în telemuncă. În cazul marii majorități a acestor angajați activitatea a fost prestată prin intermediul computerului sau a laptopului.

În cazul lor, dar și a altor salariați vrânceni care își desfășoară cea mai mare parte a programului de lucru în fața unui ecran de computer, angajatorii trebuie să respecte anumite obligații de sănătate și de securitate în muncă. Acestea se întind până în zona sănătății ochilor.

Pentru angajații care își petrec majoritatea timpului în fața ecranelor pentru a-și duce la îndeplinire sarcinile de lucru, firmele trebuie să suporte costurilor cu examene oftalmologice și chiar cu dispozitive de corecție speciale, dacă e cazul:

„Protecţia ochilor şi a vederii lucrătorilor poate fi asigurată din punctul de vedere al costurilor în cadrul sistemului naţional de sănătate, în conformitate cu legislaţia în vigoare”.

 Angajatorii trebuie să facă o analiză a posturilor de lucru în baza căreia să evalueze condițiile de sănătate și securitate în muncă oferite angajaților. În cazul celor care lucrează la computer este vorba, cu precădere, de eventualele riscuri pentru vedere. De asemenea trebuie evaluate și riscurile pentru apariția unor eventuale probleme fizice sau de solicitare mentală.

Esența telemuncii presupune ca telesalariatul să-și desfășoare activitatea folosind echipamente de tehnologie a informației și comunicațiilor – de regulă laptopuri - aproape tot timpul de lucru.

Ce prevede legea în cazul celor care lucrează la computer

Dreptul lucrătorilor care folosesc „în mod obişnuit un echipament cu ecran de vizualizare pe o durată semnificativă a timpului normal de lucru” este de a beneficia, în mod expres, de controale oftalmologice.

„Lucrătorii trebuie să beneficieze de un examen corespunzător al ochilor şi al vederii, efectuat de o persoană care are competenţa necesară:

a) înainte de începerea activităţii la ecranul de vizualizare, prin examenul medical la angajare;

b) ulterior, la intervale regulate;

c) ori de câte ori apar tulburări de vedere care pot fi cauzate de activitatea la ecranul de vizualizare”, prevăd reglementările îm vigoare.

În cazul în care concluziile acestor controale oftalmologice arată că este necesar, lucrătorii trebuie să beneficieze de dispozitive de corecţie speciale, care să corespundă activităţii respective.

Toate costurile necesare acestor operațiuni trebuie suportate de angajator, prevede art. 15 din HG nr. 1028/2006 cu privire la asigurarea sănătății și siguranței în muncă.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.