Local

Drept la replică solicitat de S.C. CUP S.A. Focșani

Ziarul de Vrancea
12 feb 2020 2456 vizualizări

Referitor la opinia exprimată de cititorul dumneavoastră prin intermediul articolului ”S.C. CUP S.A. Focșani și apa de ploaie!”, din ediția online din 11 februarie 2020 a publicației ”Ziarul de Vrancea”, considerăm important să aducem mai multe precizări.

În conformitate cu prevederile Legii nr. 241/2006 a serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare, republicată, coroborat cu Regulamentul unificat al serviciului de alimentare cu apă și de canalizare pentru localitățile care fac parte din Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ”Vranceaqua” și care sunt prevăzute cu rețele de canalizare în sistem unitar sau mixt (preia atât apele menajere, cât și pe cele pluviale), cantitatea de apă meteorică se determină în 2 moduri:

în sistem paușal - pentru fiecare categorie de folosinţă în parte, prin înmulţirea cantităţilor specifice normate, precizate în HCL nr. 125/1996: 0,0167 mc/mp/lună (pentru utilizatorii casnici) sau 0,0417 mc/mp/lună (pentru agenții economici) cu suprafeţele totale ale incintelor construite şi neconstruite, exclusiv terenurile arabile şi grădinile aferente fiecărui utilizator. Toate aceste suprafețe sunt declarate și asumate de utilizator prin semnarea Fișei Punctului de Consum, anexă la Contract.

prin calcul exact - Când utilizatorul dorește o dimensionare exactă a cantităților de apă meteorică preluate de pe suprafața proprietății, conform legislației în vigoare, se poate aplica sistemul de calcul exact prevăzut de SR 1846-2/2006. În acest caz, calculul cantității totale de apă meteorică se determină în funcție de coeficienții de scurgere specifici fiecărei suprafețe, http://www.cupfocsani.ro/intrebari_frecvente. Astfel, cantitatea totală de apă meteorică se determină prin înmulțirea cantităților specifice de precipitații comunicate de A.N.M. pentru luna anterioară emiterii facturii cu suprafețele totale ale incintelor construite și neconstruite și coeficienții de scurgere prevăzuți în SR 1846-2/2006.

Toate aceste aspecte sunt detaliate și pe website-ul companiei noastre www.cupfocsani.ro, la rubrica Informații Utile > Întrebări frecvente.

Astfel, la încheierea contractului, utilizatorul poate opta și își asumă una dintre cele două modalități de calcul pentru determinarea cantităților de apă meteorică. În prima variantă, utilizatorul ia la cunoștință prin semnarea Anexei la Contract, în timp ce alegerea celei de-a doua modalități de calcul este însușită, de asemenea, prin Act adițional la Contract. 

Prin urmare, efectuarea aceluiași tip de calcul și includerea în factură a unor detalii care nu se modifică de la o lună la alta, pentru fiecare utilizator în parte, ar reprezenta o acțiune redundantă.

În situația în care utilizatorul optează ulterior pentru sistemul de calcul exact, în funcție de coeficienții de scurgere, acesta poate reveni la vechiul sistem (în paușal) numai după trecerea unei perioade de minim 12 luni.

Până în prezent, niciun utilizator casnic nu a solicitat utilizarea celui de-al doilea mod de calcul pentru determinarea apei meteorice, calcul care este independent de cantitatea de apă consumată. 

 

De reținut este și faptul că sistemele de canalizare pot fi unitare, separative și mixte. Sistemele unitare și mixte transportă, pe lângă apele uzate menajere și industriale și pe cele meteorice, care sunt de asemenea primite în stațiile de epurare și pentru care se realizează consumuri de materiale și energie suplimentare. Astfel, pe principiul poluatorul plătește, toți beneficiarii sistemului de canalizare unitar sau mixt trebuie să suporte costul preluării, transportului și epurării apei meteorice. 

Rețelele de canalizare executate în zonele rurale și în unele orașe, prin intermediul fondurilor europene, sunt în sistem separativ (colectează doar apele uzate menajere) și, ca urmare, în aceste localități nu se plătește apa pluvială.

Precizăm în final alte două acte normative extrem de importante: Directiva Europeană 

nr. 91/271/CEE privind epurarea apelor uzate urbane, precum și HG nr. 188/2002 de aprobare a Normelor privind condițiile de descărcare în mediul acvatic a apelor uzate. În cadrul acestor norme, apele uzate orășenești sunt definite ca AMESTEC de ape uzate menajere, ape pluviale și ape industriale.

Informare de presă-12 februarie 2020


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.