Local

Dr. Mădălina – Daniela Dumitrache, medic primar neurolog al Spitalului Militar Focșani, despre funcțiile creierului

Ziarul de Vrancea
24 iul 2020 16446 vizualizări
Dr.  Mădălina – Daniela Dumitrache, medic primar neurolog în Compartimentul Neurologie al Spitalului Militar de Urgență „Dr. Alexandru Popescu” Focșani a prezentat de Ziua Mondială a Creierului care este celebrată de către Federația Mondială a Neurologiei (WFN), în fiecare an, la 22 iulie, într-o postare pe contul de facebook Direcția Medicală a Ministerului Apărării Naționale, funcțiile creierului.
Dr.  Mădălina – Daniela Dumitrache, medic primar neurolog în Compartimentul Neurologie al Spitalului Militar de Urgență „Dr. Alexandru Popescu” Focșani a prezentat de Ziua Mondială a Creierului care este celebrată de către Federația Mondială a Neurologiei (WFN), în fiecare an, la 22 iulie, într-o postare pe contul de facebook Direcția Medicală a Ministerului Apărării Naționale, funcțiile creierului.

De Ziua Mondială a Creierului este celebrată de către Federația Mondială a Neurologiei (WFN), în fiecare an, la 22 iulie, Dr.  Mădălina – Daniela Dumitrache, medic primar neurolog în Compartimentul Neurologie al Spitalului Militar de Urgență „Dr. Alexandru Popescu” Focșani a prezentat într-o postare pe contul de facebook Direcția Medicală a Ministerului Apărării Naționale funcțiile creierului.

Creierul - 85-100 de miliarde de neuroni cu 125000 de miliarde de sinapse doar în scoarța cerebrală - un organ complex.

În dezvoltarea sa repetă evoluția speciilor de pe Pamânt, a fiecărui om în parte, de la dezvoltarea intrauterina până la cațiva ani după nastere. De exemplu, din a două saptamână de dezvoltare intrauterina până într-a șaptea, sistemul nervos al fătului seamănă cu cel al broaștelor și reptilelor.

Ca să întelegem creierul și funcțiile sale trebuie să ne închipuim o rețea în continuă schimbare în timp, în funcție de informațiile primite atât din mediul extern cât și din cel intern (ca un computer care se updatează în permanență).

Ca orice rețea, și reteaua sinaptică este formată din celule și legături. Cu cât o celulă sau un grup de celule are mai multe legături cu atât mai mult acest grup reprezintă un *nod* sau un hub. Asfel ,când o asfel de zonă e afectată se modifică întreaga rețea .

Creierul și sinapsele:

Sinapse dezvoltăm continuu în funcție de necesităti, unele ramânând ca și căi de transmitere a informației, altele dispărând în timp. Ca sa înțelegem acest fenomen trebuie să ne închipuim sinapsa ca și o cărare care se formează prin padure. Cu cât merg pe ea mai mulți oameni și mai des, cu atât se marește și devine drum. La fel se întamplă și cu învățarea (care necesită formarea de noi sinapse).

Creierul-marele cartograf:

Orice obiect din mediul extern precum și corpul însuși e cartografiat continuu de către creier sub forma de hărti. Asfel creierul integrează atât informațiile din mediul extern cât și pe cele din mediul intern, coordonând continuu adaptarea corpului la mediul extern.

Creierul și reprezentarea sinelui:

Pentru a coordona mediul intern creierul are nevoie de harti sau reprezentări ale corpului, reprezentarea facându-se la fiecare nivel cerebral în parte (de la nivelul trunchiului cerebral până la nivelul scoarței cerebrale). Astfel, orice tip de leziune care afectează creierul duce la modificarea hărților de reprezentare a corpului și afectează capacitatea de adaptare. Orice leziune sau boală a corpului duce la modificarea hartilor de reprezentare din creier și astfel modifică intreaga rețea – toate aceste modificări putând duce la o tulburare organică de personalitate.

De exemplu, în cazul unei fracturi a unui membru care e imobilizat mai mult de cca 2 saptămâni, scade harta motorie a membrului respectiv ,facând astfel recuperarea mai dificilă (o metodă de contracarare a acestui fenomen poate fi metoda imaginativă folosită de unii sportivi de performanta - omul iși imaginează (ca și exercitiu mental) că mișcă membrul respectiv).

Creierul și personalitatea:

Integritatea structurii creierului este necesară pentru o dezvoltare normală a personalității. Orice leziune ce afectează structura lui poate duce la modificarea personalității. Din această cauză oamenii care dezvoltă afecțiuni neurologice devin și se comportă *altfel de cum au fost* în timp.

Daca facem o analogie cu un calculator, creierul reprezintă placa de baza fără de care calculatorul nu poate functiona.

Creierul este organul care percepe atât mediul înconjurator cât și pe cel intern, integrează trecutul și prezentul și proiectează viitorul prin funcția lui imaginativă.

În concluzie:

Desi de-a lungul timpului inima a fost *lacașul sufletului* consider că ar fi timpul ca inima să fie detronată de creier.

Cu gratitudine și respect îi mulțumim doamnei Dr. Dumitrache Mădălina – Daniela pentru profesionalismul dovedit în executarea serviciilor medicale la Spitalului Militar de Urgență „Dr. Alexandru Popescu” Focșani

Text : Dr. Dumitrache Mădălina – Daniela.

Foto: plt.maj. Galiță Adrian.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.