Doi scriitori vrânceni, premiați la Gala Observator Cultural 2025
George Cornilă( foto stânga) și Costi Rogozanu ( foto dreapta)– nume importante ale literaturii contemporane, cu rădăcini în Vrancea – s-au numărat printre laureații celei de-a XIX-a ediții a prestigioaselor Premii Observator Cultural, eveniment desfășurat marți, 20 mai, la Teatrul Odeon din București.
Vrancea a fost din nou reprezentată cu onoare în peisajul cultural național, prin recunoașterea meritelor a doi autori originari din județ: George Cornilă și Costi Rogozanu. Cei doi s-au aflat printre câștigătorii celei de-a XIX-a ediții a Galei Premiilor Observator cultural, organizată de publicația cu același nume. Evenimentul, devenit deja o referință anuală în lumea literară românească, a avut loc într-un cadru festiv la Teatrul Odeon din capitală și a reunit nume sonore din sfera editorială și culturală.
George Cornilă, laureat la categoria Proză
Scriitorul George Cornilă a fost distins cu Premiul pentru Proză pentru romanul Silex, apărut la Editura Polirom. Cornilă este un autor prolific, cu o activitate susținută atât în domeniul ficțiunii, cât și al eseisticii și traducerii. Născut în 1986 într-o familie cu vechi preocupări culturale din Focșani, George Cornilă este cunoscut pentru romane precum Regele lupilor, Expurgo, Diluvium și volumul de proză scurtă Rezervația. A colaborat de-a lungul anilor cu reviste culturale importante și a fost recompensat cu premii naționale și internaționale.
Mama sa, poeta Constanța Cornilă, este o figură marcantă a poeziei vrâncene, în timp ce fratele său, George Alexandru Cornilă, este de asemenea un scriitor cunoscut. Sora lui, Ana-Maria Cornilă-Norocea, este profesoară de Limba și literatura română și doctor în filologie, fiind una dintre figurile respectate din învățământul local.
Costi Rogozanu, premiat pentru Critică și Teorie literară
La categoria Critică literară / Istorie literară / Teorie literară, premiul a fost acordat profesorului și publicistului Costi Rogozanu pentru volumul Naratorul cel rău. Un studiu despre realismul românesc: Rebreanu, Preda, Dumitriu, apărut la Editura Tact.
Originar din județul Vrancea, Costi Rogozanu (48 de ani) a ales, din 2021, catedra unei școli gimnaziale din mediul rural – Școala „Ionel Sârbu” din Ciorăști – după ce a participat, din curiozitate, la concursul de titularizare. De atunci, predă cu pasiune Limba și literatura română elevilor din ciclul gimnazial, dar și unei clase de filologie din „cel mai bun liceu din Vrancea”, după cum el însuși declară.
Absolvent al Facultății de Litere din București, Rogozanu este cunoscut și pentru activitatea sa publicistică, semnând articole de opinie în ziarul Libertatea și colaborând cu diverse reviste culturale. Timp de șapte ani, a fost realizator de emisiuni la postul Realitatea Plus, activitate pe care a încheiat-o în 2020.
Un județ, două destine literare
Distincțiile obținute de George Cornilă și Costi Rogozanu vin să reconfirme faptul că județul Vrancea continuă să ofere literaturii române valori autentice, cu viziuni diverse, dar unite prin pasiunea pentru cuvânt și cultură. De la realismul critic și riguros analizat de Rogozanu, la fantezia și forța narativă a lui Cornilă, Vrancea are toate motivele să fie mândră.
Gala Observator cultural din acest an a premiat cele mai valoroase apariții editoriale ale anului precedent, la multiple categorii, și a adus în prim-plan vocile distincte ale culturii contemporane. Evenimentul s-a desfășurat într-un decor artistic semnat de nume importante din scenografia și arta vizuală românească, iar atmosfera a fost întregită de un performance poetic și muzical inspirat din Odiseea lui Homer.
Premiile primite de cei doi autori vrânceni confirmă nu doar valoarea individuală, ci și un potențial cultural regional care merită cultivat și promovat. Fie că vorbim despre sălile de clasă din mediul rural sau despre scenele literare internaționale, vocea Vrancei se face auzită – limpede, convingătoare și, mai ales, relevantă.