Local

Dialogul surzilor în ultima ședință a Consiliului Local Focșani

Ionel Sclavone
2 iun 2019 1883 vizualizări

La precizarea focșăneniilor din zonă că se tem că blocul firmei lui Duță, care urmează să se ridice pe strada Cuza Vodă, în apropierea clădirii Tribunalului vechi, le va pune locuințele în pericol, primarul Misăilă le-a reproșat că n-au vrut să le placheze cu polistiren!

Un episod uluitor s-a petrecut în ședința Consiliului Local Focșani de joi 30 mai 2019 , când majoritatea politică din acest for a dat undă verde distrugerii ansamblului arhitectonic ce pune în valoare monumentul istoric Tribunalul Vrancea și i-au permis lui firmei lui Cătălin Duță, șeful Ocolului Silvic Focșani,să construiască, contrar tuturor normelor de urbanism, un bloc cu patru etaje. În timp ce reprezentantul focșănenilor și-a exprimat temerile că săpăturile și lucrările la fundația clădrii firmei  lui Duță vor afecta structura de rezistență a blocurilor din jur și va pune în pericol locuințele, primarul Misăilă le-a reproșat că nu i-au cerut să le placheze fațadele cu polistiren. Cu aceiași problemă – a deteriorării structurii de rezistență - se va confrunta și Tribunalul Vrancea, clădire catalogată cu risc seismic ridicat.  

Elena Dragnea, reprezentantul locatarilor din strada Cuza Vodă nr. 10, ale căror condiții de viață vor fi afectate direct de imobilul pe care intenționează firma lui Cătălin Duță, șeful Ocolului Silvic Focșani, să-l construiască lângă Tribunal a adus la cunoștința consilierilor locali temerile vecinilor săi. Focșănenii se tem că apartamentele lor vor avea de suferit și se vor degrada din cauza săpăturilor la fundația blocului.

„Locuim de 35 de ani în blocul 12 de pe strada Cuza Vodă, aflat în proximitatea terenului în discuţie. Acest bloc a fost grav avariat la orice cutremur care a depăşit o intensitate de 5 grade. De fiecare dată, am investit şi a trebuit să consolidăm. Noi, locatarii acestui bloc, considerăm că reprezintă un real pericol pentru noi ridicarea acestui bloc. Din câte am înţeles, va avea şi o parcare subterană, se va săpa la adâncime destul de mare. Este vorba de vieţile noastre“, le-a atras atenția consilierilor PSD, deciși să voteze proiectul firmei  lui Duță cu orice preț.

Replica a venit de la primarul PSD Cristi Misăilă care, în loc să-i liniștească și să le dea asigurări, în baza unor argumente solide și reale, că temerile lor sunt neîntemeiate, a început să-i certe.Astfel acesta  i-a reproșat femeii că vecinii săi nu au depus cerere la Primărie  pentru ca blocul să fie…. reabilitat termic, cu polistiren:

„În ceea ce privește blocul dumneavoastră, vreau să vă spun doar atât. Noi am făcut o întreagă publicitate pentru proiectele care pot fi accesate pentru a reabilita blocurile. Asociația dumneavoastră de proprietari nu a discutat măcar despre acest subiect.Nu  a depus cerere la primărie pentru a intra într-un program de reabilitare și de creștere a eficienței energetice“.

Timorată de atitudinea a primarului, Elena Dragnea a reușit să îngaime, cu voce scăzută, că nu s-a discutat pe acest subiect la nivelul asociației de proprietari. Misăilă a continuat , mutând discuția de la problema reală, teama locatarilor din zonă, că apartamentele lor riscă să fie deteriorate  și puse în pericol de săpături, la o temă pe care o stăpânește, a placărilor cu polistiren:

„Îmi pare rău, noi am invitat toți administratorii de bloc la discuții. I-am informat în scris pe toți că au posibilitatea să vă informeze pe dumneavoastră ca proprietari și să vină și să facă o cerere. Era vorba doar de acordul a minim două treimi din proprietari, să depună o cerere la primărie ca să intre într-un program de reabilitare a blocurilor“.

Tribunalul se confruntă cu aceleași probleme dar CJ Vrancea tace

Temerile locatarilor, că săpăturile la fundația blocului firmei lui Duță vor afecta structura de rezistență a clădirilor din zonă se aplică și celei a  Tribunalului vechi Vrancea.Mai ales având în vedere realitatea știută:clădirea, monument istoric construit la începutul anilor 1900, a fost afectată foarte serios de cutremurele din ultima sută de ani.

În urma expertizelor tehnice, aceasta a primit bulina roșie, existând un risc foarte ridicat ca să se dărâme în cazul unui seism. Sediul Tribunalului vechi a fost evacuat iar activitatea instanțelor a fost mutată în clădirea fostului magazin Putna.

Tribunalul va intra într-un proces de consolidare însă licitația de atribuire a contractului se află abia la primele faze și s-ar putea să nu se încheie până când firma lui Cătălin Duță va începe lucrările la fundație. În cazul în care săpăturile vor produce noi pagube la structura de rezistență monumentului istoric, costurile de consolidare vor trebui suplimentate și vor fi suportate din bugetul județului.

Cu toate acestea, Consiliul Județean Vrancea nu a emis nici un punct de vedere în legătură cu felul în care clădirea va fi afectată de lucrările la fundația blocului  firmei lui Duță.

O explicație ar fi aceea că vicepreședintele Consiliului Județean Ionel Cel Mare are o legătură directă atât cu Cătălin Duță, cât și cu firma care a realizat documentația PUZ-ului, Global Proiect. Potrivit portalului Listă firme, fiica sa, Alina Duță, fostă Cel Mare, este cumnata lui Cătălin Duță și figurează printre asociații Global Proiect. În acest context mai trebuie să spunem că, de-a lungul anilor, Global Proiect a beneficiat de mai multe contracte cu Consiliul Județean Vrancea  și cu Primăria Focșani. Ionel Cel Mare este și președintele organizației ALDE Vrancea care votează constant alături de PSD în Consiliul Local Focșani și Consiliului Județean Vrancea.

O altă explicație a muțeniei Consiliului Județean Vrancea ar putea fi relația care îi leagă pe Marian Oprișan și pe Gică Duță, tatăl dezvoltatorului din Cuza Vodă nr. 10. Deși nu se afișează, Gică Duță este unul dintre cei mai influenți și mai înstăriți  membri ai PSD Vrancea.

Interesele clientelei politice primează în CL Focșani dominat de PSD-ALDE

Majoritatea PSD-ALDE din Consiliul Local a aprobat PUZ-ul lui Cătălin Duță, fără să țină cont că proiectul încalcă mai multe reguli de urbanism: nu se încadrează în arhitectura zonei, depășește cu mult amprenta la sol și regimul de înălțime (POT și CUT) stabilite prin reglementările legale, distruge ansamblul arhitectonic care pune în valoare un monument istoric și va împiedica lumina solară să pătrundă în apartamentele blocului din spate, având drept consecință degradarea condițiilor de viață ale locatarilor.

Mai mult, pesedistul Mihai Nedelcu, care ar trebui să le reprezinte interesele în Consiliul Local, i-a trimis pe focșăneni să-și cheltuie banii pe procese în instanță, dacă sunt nemulțumiți de votul majorității.

Ceea ce s-a întâmplat în Consiliul Local Focșani la ultima ședință arată că majoritatea PSD-ALDE din acest miniparlament  local  pune interesele clientelei și a colegilor de partid mai presus de interesul public, al focșănenilor. S-a mai întâmplat și în trecut, ultima oară în cazul lui Cătălin Vrabie căruia consilierii PSD-ALDE i-au susținut interesele promovând un schimb de terenuri în avantajul său, cu Municipalitatea, la Casa Casătoriilor.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.