Local

Dezvăluirile ZdV i-au făcut să dea înapoi: Duță a renunțat la contractul de 100.000 de euro. A bătut palma cu Oprișan pe doar 20.000

Ionel Sclavone
16 dec 2019 7380 vizualizări

90.636 de lei, la care se adaugă TVA, este suma pentru care Consiliul Județean a încheiat cel de-al doilea contract cu Gică Duță, pentru servicii de dirigienție de șantier aferente lucrărilor de împădurire în Parcul Memoriei Naționale de la Mărășești. Pentru cei care nu știu, Gică Duță este unul dintre cei mai controversați membri ai PSD Vrancea, un apropiat al lui Marian Oprișan. Fost șef al Direcției Silvice, numele său a fost legat, în trecut, de defrișările masive de pădurile vrâncene. Ulterior, partidul și Marian Oprișan l-au recompensat cu diverse funcții de conducere la nivelul Ministerului Agriculturii. O notă de control din 2010 îl caracterizează pe Gică Duță drept un funcționar care acționează doar în propriul interes.

Consiliul Județean Vrancea i-a atribuit lui Gică Duță contractul pentru servicii de dirigenție de șantier, aferente lucrărilor de împădurire la ceea ce ar trebui să fie Parcul Memoriei Naționale de la Mărășești, pentru 90.636 de lei, la care se adaugă TVA. După dezvăluirile din Ziarul de Vrancea - din articolul:Unde s-a dus suta, merge și mia: Duță negociază cu Oprișan un nou contract de 100.000 de euro” - conform cărora negocierile se poartă pentru 375.000 de lei plus TVA, aproximativ 100.000 de euro, prețul final a fost stabilit la aproape 30% din valoarea inițială.

Comparativ cu primul contract, când Marian Oprișan și Gică Duță au bătut palma după doar trei minute, de această dată, tratativele s-au purtat pe parcursul a opt zile, între 4 și 12 decembrie. Conform anunțului de atribuire publicat pe portalul guvernamental de achiziții publice - SICAP, pe 12 decembrie, la ora 8.15, chiar înainte ca funcționarii să-și bea cafeaua de dimineață, cele două părți au și parafat cea de-a doua înțelegere.

Gică Duță va presta servicii de dirigenție de șantier pentru împădurirea a 78 de hectare de teren, în Parcul Memoriei Nationale Stejarii României - 100 de ani de istorie și demnitate – ROMANDRIA, în conformitate cu cerintele caietului de sarcini. Pentru munca prestată, Consiliul Județean, condus de Marian Oprișan, îi va plătit în jur de 20.000 de euro.

În urmă cu doar o lună, Gică Duță a obținut un prim contract în valoare de aproape 10.000 de euro, tot de la Consiliul Județean, condus de Oprișan, pentru dirigenție de șantier aferente împăduririi a 27,6 ha de teren în Parcul Memoriei Naţionale de la Mărășești.

Instituția condusă de Marian Oprișan a contractat PFA Duță Gică pentru 1.380 lei, în total 38.640 de lei la care se adaugă TVA. Negocierea s-a finalizat în doar trei minute, ceea ce indică un aranjament stabilit dinainte. Consiliul Județean a publicat anunțul de cumpărare directă pe SICAP, pe 4 noiembrie la ora 12.01, Duță a răspuns un minut mai târziu, iar cele două părți au bătut palma la 12.03.

O carieră de funcționar dedicată doar interesului personal

Gică Duță este un vechi membru al PSD Vrancea, om de încredere al baronului Marian Oprișan, care l-a recompensat, pentru serviciile aduse, cu funcții de conducere în cadrul Romsilva precum și la nivelul Ministerului Agriculturii. Gică Duță și-a încercat norocul, în două rânduri, și la Parlament, candidând fie pe listele de partid, fie ca independent. De fiecare dată a avut ghinion, nereușind să adune suficiente voturi care să-i asigure un loc de parlamentar.

Pe vremea când ocupa funcții la nivelul conducerii Romsilva, Gică Duță a reușit, în mod dubios, să obțină o pădure de 1.400 de hectare în zona Adjud, fiind pus în posesie printr-o hotărâre a instanței locale. Trebuie menționat că Silva Duță, soția, este judecătoare și a activat în cadrul Tribunalului Vrancea. O echipă de control a Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva a stabilit în 2010 că Gică Duță a acționat în interes personal, în acest caz.

„În calitate de funcţionar public, o importantă obligaţie de serviciu era aceea de a păstra integritatea fondului forestier proprietatea publică a statului. A acţionat însă în interes personal”, a concluzionat Valeriu Georgescu, şef serviciu în cadrul Regiei Naţionale a Pădurilor, în raportul de control.

Dosarul a fost mutat pe rolul unei alte instanțe, în Prahova, iar familia Duță a pierdut procesul și, implicit, dreptul de proprietatre asupra celor peste 1.400 de hectare.

La începutul acestui an, Gică Duță s-a pensionat și a renunțat la funcția de șef al Ocolului Silvic Focșani, lăsându-l în loc, moștenitor, pe fiul său, Ionuț. Decizia a fost parafată de directorul Direcției Silvice Vrancea, Lucian Zamfir, în condițiile în care până și șefilor PSD-iști ai Romsilva li s-a părut prea mult.  Practic, ceea ce s-a întâmplat, confirmă concluziile din 2010: „A acţionat însă în interes personal”

Blocul lui Duță, subiect sensibil pentru politicienii de toate culorile

Ionuț Duță a provocat un scandal imens când a solicitat aprobarea Consiliului Local Focșani să construiască un bloc cu 4 nivele în imediata vecinătate a monumentului istoric Tribunalul Vrancea. Deși legea este foarte restrictivă, în asemenea, cazuri, pentru familia Duță n-a fost o problemă să obțină toate avizele necesare, atât la nivel local, cât și central.

În ciuda opoziției cetățenilor și a mass-media, majoritatea PSD din Consiliul Local i-a aprobat, la propunerea primarului Cristi Misăilă, construcția, deși  blocul lui Duță, cum este cunoscut, distruge echilibrul arhitectural al zonei.

Nici partidele de Opoziție, în speță PNL șI USR, nu au reacționat foarte hotărât împotriva proiectului semn că relațiile lui Gică Duță sunt transpartinice, iar interesele lui sunt protejate de toată lumea. În afară de votul dat împotrivă, în Consiliul Local Focșani– care nu a influențat cu nimic – adoptarea hotărârii, liberalii n-au avut apoi nici o reacție oficială.

În prima fază, USR a inițiat câteva demersuri pentru a bloca construcția, însă, pe măsură ce subiectul a ieșit din atenție, le-a abandonat. 

Deși are toate aprobările, se pare că Ionuț Duță nu va începe contrucția blocului decât după alegerile locale, pentru a nu reaprinde scandalul. Aceasta pentru că ar obliga partidele de Opoziție (PNL și USR) să reacționeze și ar diminua serios șansele PSD la alegerile locale și parlamnetare care urmează să aibă loc anul viitor.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.