Local

Despre blocul G2- NATO. Lucruri mai mult sau mai puțin spuse

Ionel Sclavone
26 mar 2018 4781 vizualizări

După mai bine de zece ani în care i-a tolerat fără să-și plătească chiriile și facturile, care au ajuns la nivelul miliardelor de lei vechi, Primăria a luat decizia de a-i evacua pe chiriașii din blocul G2 – NATO, din Bahne. Parte dintre ei nu mai au contracte de închiriere valabile, altora le-au fost reziliate din cauza datoriilor iar restul ocupă spațiul ilegal fără acte. Situația datează de mulți ani și a fost tolerată atât de actualul cât și de fostul primar. G2 a fost printre primele blocuri ridicate în orașul nostru în epoca comunistă și, inițial, a fost destinat constructorilor care lucrau pe șantierele din zonă. În anii 2000, blocul a fost reabilitat și modernizat din temelii însă după nici patru ani a ajuns în situația de astăzi. Administrația PSD a acceptat ca locatatarii să nu-și achite obligațiile în schimbul voturilor primite o dată la patru ani.

Blocul G2 a fost printre primele ridicate în orașul nostru în epoca comunistă. Inițial, locuințele de aici au fost destinate constructorilor care lucrau pe șantierele din zonă. A fost prima locuință, de serviciu, pentru mulți dintre cei care au lucrat la întreprinderile locale de construcții, între care, dacă nu mă înșeală memoria, s-au aflat și foștii primari Nicolae Lățcan și Decebal Bacinschi.

Ulterior, pe măsură ce în Focșani s-au construit apartamente mai spațioase, primii locatari s-au mutat iar statutul G2-ului a coborât din ce în ce mai mult, până s-a ajuns în situația de astăzi, când locuințele, aflate în proprietatea Primăriei au fost închiriate asistaților social din comunitatea romă.

În anii 2000, puțini își mai amintesc, blocul a fost reabilitat și modernizat din temelii. S-au făcut reparații, au fost refăcute tencuielile și fațada, au fost înlocuite instalațiile electrice, sanitare și de încălzire cu unele noi dintre cele mai moderne. S-a văruit și s-au placat pereții cu gresie și faianță, a fost schimbată tâmplăria etc. Ferestrele vechi au fost înlocuite cu geamuri termopan într-o vreme în care termopanul era un lux pe care nu și-l permitea oricine. La final, după recepție, G2 era cel mai modern bloc de locuințe din Focșani.

A rezistat doi sau trei ani după care a ajuns în stadiul în care se prezintă astăzi. Imediat ce s-au mutat înapoi, chiriașii au început să vândă chiuvetele, vasele de toaletă, caloriferele, ușile, ferestrele și cam tot ce se putea. Oricine căuta un chilipr n-avea decât să-i caute pe băieții din G2 în tîrgul de vechituri din Obor. Ce nu s-a putut vinde chilipirgiilor a fost dus la fier vechi.

În toată această perioadă, Primăria n-au mișcat un deget să oprească devalizarea, deși cunoșteau fenomentul. N-a interesat pe nimeni de parcă n-ar fi fost bani publici.

În 2008, după alegeri, primarul Decebal Bacinschi a intenționat să construiască un cartier de locuințe sociale, pentru asistații din G2 și nu numai, din fonduri europene. Propunerea a fost supusă dezbaterii Consiliului Local a picat la vot deoarece majoritatea de atunci, formată din PNL și PDL, s-a opus.  

Țeapa G2: Voturi pentru casă liberă

Nu mai este un secret pentru nimeni că de-a lungul anilor, administrația PSD a închis ochii la ceea ce se întâmpla în G2 și a acceptat ca locatatarii să nu-și achite obligațiile în schimbul voturilor primite o dată la patru ani. A fost un aranjament pe care fiecare dintre părți l-a acceptat crezând că este în propriul avantaj. În ultimii ani, persoana de legătură din partea partidului, omul care se ocupa să-i scoată la vot, a fost actualul viceprimar Ionuț Mersoiu.

În sinea lor chiriașii din G2 au avut impresia ca i-au inșelat pe politicieni care nu-i deranjau decât o dată la patru ani, în ziua alegerilor, ca să le amintească pe cine să pună ștampila. Din punctul lor de vedere era o șmecherie să locuiască într-o casă de la primărie, fără să plătească chirie, utilități etc. în schimbul unui vot.

Timpul a arătat, însă, că avantajați de înțelegere au fost doar politicienii care au strâns voturile. Chiriașii s-au ales doar cu datoriile și cu ordinele de evacuare iar acum, când au descoperit că au fost trași pe sfoară, se dau victime.

Responsabilitatea este împărțită între locatari, Primărie și reprezentanții comunității

Pentru situația dramatică din G2 sunt vinovați, în primul rând mai marii Primăriei care au permis să se acumuleze datorii atât de mari, n-au reînnoit contractele și nici nu i-audat afară pe cei aflați în ilegalitate. Câți dintre chiriașii Municipalității, în afara acestora, au fost păsuiți atâția ani? De câte ori ați auzit despre verificări efectuate la G2, de Corpul de Control al Primarului, poliția locală și angajații de la spațiu locativ,  așa cum s-au făcut la blocurile ANL?

Responsabili sunt și locatarii care nu s-au interesat de situația contractelor de închiriere până când n-au primit ordinele de evacuare și nu li s-au tăiat utilitățile, crezând că vor locui gratis la nesfârșit.

Nu s-au trezit nici anul trecut când s-a pus problema debranșării de la electricitate. În loc să-și achite o parte din facturi și să obțină o reeșalonare pentru restul, au ieșit în stradă ca să pună presiune pe autorități. N-a mers deoarece datoriile sunt prea mari iar Curtea de Conturi nu mai închide ochii. Iar dacă ei nu plătesc vor fi trași la răspundere funcționarii Primăriei.

În al treilea, rând, vinovați sunt și reprezentanții comunității lor. În loc să le reprezinte interesele, să-i ajute să identifice soluții legale, aceștia îi amăgesc și-i duc cu vorba. Până acum, n-au făcut decât să se milogească pe lângă primari, viceprimari și consilierii locali ca să închidă ochii la ilegalitățile din Bahne.

În loc să caute soluții, transmit mesaje despre situația dramatică a chiriașilor, pe rețelele de socializare, publică scrisori deschise, caută vinovați – în altă parte decât se găsesc – apelează la compasiunea publică etc. Un singur lucru n-au făcut nici în trecut și nici acum, în al doisprezecelea ceas: să-și convingă oamenii să intre în legalitate, să-și plătească datoriile și să-și reînnoiască contractele de închiriere.

Decizia Municipalității stârnește reacții diverse

Situația chiriașilor din Blocul NATO este dramatică și merită compansiunea noastră, a tuturor. Oamenii sunt în nevoie și vor ajunge în stradă ceea ce nu-i de dorit nimănui. Reacțiile stârnite de decizia Municipalității sunt împărțite cum, de altfel, este și normal.

O parte a focșănenilor dintre cei care își plătesc cu regularitate facturile, uneori cu eforturi imense, au aprobat acțiunea. Prea mulți ani, locatarii din G2 au fost privilegiați și scutiți de la plata obligațiilor ce le reveneau. Pe de altă parte, alți sunt alături de cei afectați și se declară revoltați. EI sunt impresionați de protestele chiriașilor, de lumânările aprinse în fața blocului sau de mitingurile din fața Primăriei.

În acest timp, numeroase familii din oraș, inclusiv de romi, supraviețuiesc de la o lună la alta, achitându-și facturile, ratele la bănci și chiriile din salarii ori pensii de mizerie. Pe ei nu-i păsuiește nimeni când ajung într-o situație limită. Nu găsesc înțelegere nici la Primărie și nici în alte parte dacă ajung în imposibilitatea de a-și onora obligațiile. Acești oameni își rezolvă singuri problemele pentru că nimeni nu le reprezintă interesele și nici nu le ia apărarea.

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.