Local

Deși are datorii de ordinul sutelor de milioane: ENET a plătit cu 1,56 milioane lei mentenanța centralei de termoficare

Ionel Sclavone
14 nov 2018 1239 vizualizări

ENET SA a plătit, în anul 2017, suma de 1,56 milioane de lei pentru mentenanța noii centrale de termoficare. Societatea a încheiat un contract de prestări-servicii pentru noua centrală de termoficare cu Loial Impex SRL din Suceava. Loial Impex se va ocupa de mentenanța și reparațiile la sistemul de producție a energiei termice până în anul 2028. Contractul a fost încheiat pentru suma de 4,2 milioane de lei pe an. Suma plătită sucevenilor reprezintă 75% din valoarea fondurilor solicitate Consiliului Local pentru asigurarea căldurii celor aproximativ 11.500 de abonați, cât mai numără ENET, în această iarnă. La jumătatea anului 2018, furnizorul de energie termică înregistra datorii totale de 114 milioane de lei.
 

ENET SA, furnizorul de energie termică din subordinea Municipalității, a plătit în anul 2017 peste1,56 milioane de lei pentru mentenanța intalațiilor de producție. Informația apare în Raportul Consiliului de Administrația al societății furnizoare deenergie termică pe anul 2017. 

ENET SA a încheiat un contract de prestări-servicii reparații și mentenanță pentru noua centrală de termoficare cu Loial Impex SRL, firma din Suceava care a executat și o parte din lucrările de modernizare ale sistemului. Angajamentul a fost semnat în 2014 și se va derula până în 2028. Contractul a fost negociat, conform declarațiilor directorului ENET, Manole Merchea, pentru suma 4,2 milioane de lei pe an.

Potrivit documentului citat mai sus, anul trecut, ENET a plătit celor de la Loial Impex  suma de 1.568.221 lei, cu 20,48% mai mult decât valoarea prevăzută prin contractul semnat. Majorarea a fost justificată de reprezentanții firmei sucevene, prin depășirea orelor alocate, conform înțelegerii, pentru asigurarea serviciilor contractate.

„Cheltuielile cureparații și mentenanța au crescut de la 1.301.621 lei la 1.568.221 lei, cu20,48%. Creșterea se datorează cheltuielilor de mentenanță, ca urmare a depășiriiorelor de funcționare înscrise în contractul cu Loial SRL”, se arată înraportul Consiliului de Administrație. Centrala termică modernizată din fonduri europene se află, până la anul, în perioada de garanție ceea ce explică costurile relativ reduse pentru lucrările de mentenanță, comparativ cu valorile prevăzute prin contract.

Suma plătită pentru mentenanță reprezintă 75% din fondurile pe care ENET le-a solicitat Consiliului Local, pentru a asigura căldura abonaților din Focșani pe perioada sezonului rece – 2 milioane de lei. Cererea a generat un conflict în Consiliul Local, între reprezentanții opoziției, pe de-o parte, și primarul Cristi Misăilă împreună cu directorul ENET, Manole Merchea. Consilierii PNL au condiționat alocarea financiară de demisia lui Manole Merchea pentru proasta gestiune a activității societății.

 

ENET moare încet dar sigur


Conform informațiilor din documentele Consiliului de Administrație, la jumătatea acestui an, ENET a înregistrat datorii totale de 114.410.402 lei. Cea mai mare parte dintre acestea, 84.315.577 lei sunt datorii istorice și au fost structurate după cum urmează: către CUP SA - 13.995.000 lei din care 7.727.421 lei sunt penalități; către Rompetrol, pentru achiziția combustibilului necesar producției  - 8.104.360 lei din care penalități în valoare dd 6.074.730 lei; către Ministerul Finanțelor Publice, Fondul de risc (dobânzi și penalități aferente creditelor cu garanție guvernamentală) – 62.216.217 lei.

La acest moment, la sistemul de termoficare centralizat, gestionat de ENET, mai sunt racordate în jur de 11.500 de apartamente de pe raza municipiului Focșani. Conform datelor oficiale, la finalul primului semestru al acestui an, pe 30 iunie 2018, ENET mai avea abonate doar 11.793 de locuințe persoane fizice, din 29.405 apartamente câte sunt în Focșani.

Debranșările au continuat, însă, astfel că numărul abonaților continuă să scadă. În ciuda lucrărilor de modernizare la centrala termică, focșănenii nu sunt interesați să se întoarcă în sistemul centralizat. În acest context, producția de energie termică scade de la an la an, astfel că devine din ce înce mai dificil pentru ENET să-și achite datoriile istorice și să revină pelinia de plutire.

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.