Local

Deșeurile din sudul județului ar putea fi duse la rampa din județul Buzău

Mihai Boicu
12 sep 2017 3010 vizualizări

Reprezentanții Consiliului Județean Vrancea s-au întâlnit marți cu primarii și firmele de salubritate, după ce la rampa de la Muchea, Brăila, au apărut probleme u o soluție anunțată este ca localitățile din sudul județului să transporte deșeurile la depozitul ecologic de la Gălbinași, județul Buzău, unde deja au fost acceptate două firme din Vrancea

Primarii din Vrancea au fost chemați marți la Consiliul Județean Vrancea pentru a discuta despre situația deșeurilor, într-o ședință condusă de vicepreședintele Ionel – Cel Mare. Vrancea are probleme cu transportatul deșeurilor la rampa de la Muchea, județul Brăila, ai cărei reprezentanți au anunțat că nu mai au capacitatea să primească gunoaiele din județul nostru. La ședință au participat 49 de primari, precum și reprezentanții operatorilor de salubritate. Scopul întâlnirii a fost acela de a-i informa pe cei prezenți cu privire la stadiul implementării proiectului ”Vrancea Curată” și ceea ce face administrația județeană pentru a eficientiza colectarea deșeurilor, până la punerea în funcțiune a Centrului de Management Integrat al Deşeurilor (CMID) de la Haret. ”În prezent, deșeurile menajere din județul Vrancea sunt transportate și depozitate temporar la rampa de gunoi de la Muchea, județul Brăila. Ca urmare a demersurilor efectuate de conducerea Consiliului Județean Vrancea, administratorul depozitului ecologic din județul vecin a prelungit perioada de acceptare a deșeurilor provenite din județul Vrancea, deci nu există pericolul unui blocaj al gunoaielor, așa cum, cu rea voință, s-a vehiculat în anumite medii. O altă soluție identificată de conducerea Consiliului Județean Vrancea pentru gestionarea temporară a deșeurilor din comunele din sudul județului este transportul și depozitarea gunoiului la depozitul ecologic de la Gălbinași, județul Buzău. Operatorul de salubritate buzoian a transmis administrației județene că a fost dat acceptul de intrare în depozit pentru două firme de salubrizare vrâncene: SC Gemina Servexim SRL și SC CUP Salubritate SA, în vederea încheierii contractelor”, se arată într-un comunicat de presă al Consiliului Județean Vrancea. Din informațiile noastre, nu s-ar fi ajuns încă la o soluție definitivă, urmând ca reprezentanții rampei să aibă o întâlnire săptămâna viitoare, împreună cu firmele de salubritate din Vrancea, pentru a decide cât vor prelua din deșeurile din județul nostru.

CJ a făcut apel la selectarea deșeurilor

Consiliul Județean Vrancea a anunțat că și-a asumat responsabilitatea de a elibera terenul pe care se află un depozit neconform  de gunoi la Haret, deținut de fostul ILGO Mărășești, aflat în apropierea CMID, acțiune fără de care nu poate fi obținut acordul de mediu pentru funcționarea noii investiții europene.  ”Conducerea Consiliului Județean Vrancea a făcut un apel către primari și către cetățenii județului Vrancea să diminueze, pe cât posibil, cantitatea de deșeuri transmisă și să colecteze selectiv deșeurile în gospodării, în special hârtia și plasticul, care reprezintă cea mai mare cantitate din totalul deșeurilor”, se mai arată în comunicatul de presă dată publicității. Potrivit CJ, la această dată au fost finalizate următoarele lucrări din cadrul proiectul „Sistem de Management Integrat al Deşeurilor Solide în Judeţul Vrancea”: au fost închise şi reabilitate cele 5 depozite urbane de deşeuri neconforme din Focşani, Adjud, Mărăşeşti, Odobeşti şi Panciu, s-au construit 3 staţii de transfer pentru colectarea zonală a gunoiului (Focşani-Goleşti, Adjud şi Vidra), 6 platforme de colectare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice (de la Focşani-Mândreşti (2), Adjud, Mărăşeşti, Panciu şi Odobeşti) şi a fost construit Centrul de Management Integrat al Deşeurilor (CMID) de la Haret, care cuprinde un depozit ecologic de deşeuri, o staţie de compostare şi o staţie de sortare. ”Acesta nu este momentan funcțional întrucât nu a fost desemnat prin licitație operatorul care va colecta deșeurile de la punctele de colectare de la nivelul localităților și nici operatorul CMID. Contractul privind construirea celor aproximativ 600 de puncte de colectare a deşeurilor este în curs de perfectare, la sfârșitul lunii septembrie 2017 urmând să fie desemnat constructorul,  iar construcția să fie finalizată până la sfârşitul acestui an”, au precizat reprezentanții CJ. La ședința de marți, oficialii CJ au arătat din nou că proiectul a fost întârziat din motive independente de voința sau competența instituției. Proiectul ”Vrancea Curată” este realizat cu fonduri europene și ar trebui finalizat anul următor, după cum a anunțat CJ. Problemele cu deșeurile au apărut după ce rampa de la Haret a fost închisă de Garda de Mediu în octombrie 2015, iar firmele de salubritate au fost nevoite să se ducă în alte județe, cu costuri mult mai mari. (Mihai BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.