Local

Deocamdată doar hârtii care-i servesc lui Oprișan la campania electorală: Viitorul spital județean, proiectat să aibă 760 de paturi

Ionel Sclavone
28 aug 2020 2396 vizualizări

Consiliul Județean Vrancea a recepționat studiul de prefezabilitate pentru viitorul spital județean, elaborat de o asociere de firme formată din Popaescu&Co. SRL – Studiosqm SRL – API Arhitekti DOO din Slovenia. Viitoarea unitate spitalicească va fi organizată pe structura actualului spital județean Sf. Pantelimon și va avea 27 de secții medicale. Pe lângă acestea, în complex vor funcționa magazine, un restaurant, cafenea, săli de studiu și o bibliotecă.

Viitorul spital pe care își propune să-l construiască Consiliul Județean Vrancea va avea o capacitate de 760 de paturi pentru spitalizare continuă și alte 60 de paturi de spitalizare de zi. Consiliul Județean Vrancea a recepționat studiul de prefezabilitate pentru construcția viitorului spital județean și urmează să-l supună aprobării plenului.

Studiul de prefezabilitate pentru viitorul spital județean a fost elaborat de Asocierea formată din firmele Popaescu&Co. SRL – Studiosqm SRL – API Arhitekti DOO din Slovenia. Asocierea a fost contractată, în urma unui concurs de soluții, de Consiliul Județean, să presteze servicii de proiectare pentru elaborare Documentatii tehnico-economice la fazele de  studiu de pre prefezabilitate și studiu de fezabilitate, pentru obiectivul de investiții „Construire Spital județean de urgență Focșani”.

La finalul contractului, după ce va preda întreaga documentație, asocierea va câștiga suma de 4.989.551 lei la care se adaugă TVA.

Spitalul va avea 27 de secții medicale

Potrivit studiului de prefezabilitate. configurația viitorului spital va ține cont de structura actualului spital județean de urgență din Focșani, „Sf. Pantelimon” și de numărul de secții existente, la care vor fi adăugate și altele noi.

 „Secțiile de spitalizare se vor organiza astfel încât să poată genera o mobilitate a structurii paturilor în funcție de evoluția permanentă a metodelor de tratament, de cererea de servicii, de regulile de finanțare a diferitelor servicii și astfel să asigure un echilibru al capacităților în cazul unei crize a resurselor dintr-o secție de specialitate sau în situația unui grad de ocupare redus al unui compartiment/secție”, se arată în studiul de prefezabilitate.

Conform documentului, pe lângă sectorul de spitalizare care va avea 27 de secții care vor acoperi un spectru larg al nevoilor pacienților, viitorul spital va mai avea un sector de intevenții în care vor funcționa unitatea de primiri urgențe, UPU, un compartiment de radiologie și imagistică medicală, un centru de sănătate mintală, un sector de investigații și analize medicale, inclusiv o bază de medicină fizică și balneologie; cafenele, spații comerciale, un bloc universitare cu bibliotecă, săli de cursuri și cabinete individuale de lucru, un bloc administrativ și un bloc tehnic.

Fiecare salon va fi dimensionat astfel încât fiecărui pacient să-i fie alocată o suprafață de 7 metri pătrați.  Rezervele vor avea suprafețe cuprinse între 8 și 10 metri pentru fiecare pat. În fiecare salon va funcționa un grup sanitar propriu, cu vas WC, lavoar și duș.

Proiectat pentru minimum 50 de ani

Viitorul spital va fi proiectat să funcționeze minim 50 de ani din momentul dării sale în funcțiune. Unitatea medicală va fi construită pe o suprafață de 15.228 metri pătrați, iar desfășurată, va măsura 89.821 metri pătrați.

Vor fi proiectate patru corpuri de clădire, unul cu subsol, parter și 5 etaje, al doilea cu subsol, parter și 6 etaje și alte două cu subsol și patru etaje. Cele patru imobile vor fi legate de un alt corp care va avea subsol, parter și patru etaje.

„Construcția va avea un acces principal care ajunge în holul de recepție, un atrium deschis pe patru nivele în care se propune inserarea vegetației. În zona atriumului sunt poziționate și spații comerciale, resturant și cafenea precum și punctul de informare/recepție principală și zona de internări/externări etc.”, se arată în documentul recepționat de Consiliul Județean.

Deși trebuie să recunoaștem că arată foarte bine, viitorul spital județean există doar pe hârtie, la nivelul de studiu de prefezabilitate și-i servește deocamdată doar baronului Marian Oprișan la campania electorală fiind probabil și  gândit și planificat minuțios pentru a servi acestui scop. Va mai dura mult timp până când acest document, care conține 200 de pagini, va ajunge proiect tehnic cu finanțare asigurată și mult mai mult până când prima cazma va fi înfiptă în pământul viitorului șantier.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.