Local

Declarație de război cu acuzații tăioase a primarului comunei Ciorăști pe adresa șefilor CUP și ai CJ Vrancea. Ce răspunde CUP

Ziarul de Vrancea
4 apr 2021 3660 vizualizări
”Deși Marian Oprișan a pierdut alegerile, la CUP SA  e același director( n.r Gheorghe Vasilescu -foto mijloc) și am senzația că nu s-a schimbat nimic. Am fost nevoit să-l ascult cum a luat partea CUP SA și pe vicepreședintele Ionel Cel – Mare ( foto dreapta), cel care l-a sprijinit pe Marian Oprișan să fie ales vicepreședinte al Consiliului Județean și care era vicepreședinte și când această instituție și CUP SA își băteau efectiv joc de comuna Ciorăști” menționează în postarea activată pe contul de facebook Uat Comuna Ciorasti, primarul Nicolae Braicău ( foto stânga)
”Deși Marian Oprișan a pierdut alegerile, la CUP SA  e același director( n.r Gheorghe Vasilescu -foto mijloc) și am senzația că nu s-a schimbat nimic. Am fost nevoit să-l ascult cum a luat partea CUP SA și pe vicepreședintele Ionel Cel – Mare ( foto dreapta), cel care l-a sprijinit pe Marian Oprișan să fie ales vicepreședinte al Consiliului Județean și care era vicepreședinte și când această instituție și CUP SA își băteau efectiv joc de comuna Ciorăști” menționează în postarea activată pe contul de facebook Uat Comuna Ciorasti, primarul Nicolae Braicău ( foto stânga)

Într-o postare făcută vineri, 2 aprilie 2021, pe contul de Facebook Uat Comuna Ciorasti, primarul Nicolae Braicău al comunei Ciorăști lansează acuzații grave conducerii CUP SA Focșani, care furnizează „apă potabilă neconformă” și fără autorizație din partea DSP Vrancea, în jumătate din cele șapte sate ale comunei Ciorăști.

Postarea primarului Braicău vine la o zi după ce Consiliul Județean Vrancea a organizat două serii de întâlniri cu primarii din toate localitățile județului, la care au participat președintele Cătălin Toma, vicepreședintele Ionel Cel-Mare și directorul CUP, Gheorghe Vasilescu. În cadrul întâlnirilor s-a discutat punctual, pentru fiecare localitate în parte, despre investițiile necesare pentru extinderea sau înființarea sistemelor de apă și canalizare, în vederea stabilirii unei liste de investiții. Acestea vor sta la baza unui nou proiect major, care urmează să fie depus pentru finanțare și care va rezolva definitiv problema alimentării cu apă curentă și canalizare pentru toate localitățile din Vrancea.

Acuzații tăioase îi sunt aduse în aceeași postare și vicepreședintelui Consiliului Județean Vrancea „Ionel Cel – Mare, cel care l-a sprijinit pe Marian Oprișan să fie ales vicepreședinte al Consiliului Județean și care era vicepreședinte și când această instituție și CUP SA își băteau efectiv joc de comuna Ciorăști.” 

Trebuie menționat că neînțelegerile primăriei Ciorăști cu firma CUP SA Focșani nu sunt noi, ele datând de ani buni. Citiți spre exemplu articolul publicat în Ziarul de Vrancea în octombrie 2014, care dovedește că războiul dintre Primăria Ciorăști și CUP SA, sprijinită de CJ Vrancea, era încă de atunci aprig:”Amenda este o comandă politică. Un om serios nu mă amenda!”

Citiți în articol și reacția conducerii CUP SA la acuzațiile primarului Nicolae Braicău al comunei Ciorăști

”În urma ședinței convocate de Consiliul Județean Vrancea în data de 01.04.2021, ora 10,00, formulăm următoarele:

Comuna Ciorăști nu are nevoie de apa neconformă furnizată de Compania de Utilități Publice!

Joi 01.04.2021, am participat la ședința Consiliului Județean Vrancea cu privire la investițiile pentru apă și canalizare în județul Vrancea, la care a fost prezent și directorul CUP SA. Din păcate, se pare că noi (Comuna Ciorăști), conducerea administrației județene și CUP SA, vorbim două limbi diferite.

În acest sens am adus la cunoștință următoarele:

1. În jumătate din cele șapte sate ale comunei Ciorăști, apa este furnizată de CUP SA, iar în cealaltă jumătate de administrația locală, în speță UAT Comuna Ciorăști.

2. În timp ce UAT Comuna Ciorăști are autorizație de la DSP Vrancea și furnizează apă de o calitate foarte bună, CUP SA nu deține autorizație din partea DSP Vrancea, iar „apa potabilă” furnizată de către CUP SA este neconformă, lucru care se vede chiar și cu ochiul liber.

3. UAT Comuna Ciorăști a încercat, printr-un proces, să recupereze sistemul de apă administrat de CUP SA, însă societatea a folosit informații false cu privire la instalația de apă potabilă, aflată în comuna Ciorăști, cum că deservește și comunele învecinate. Folosindu-se de această informație falsă CUP SA a căștigat procesul.

4. În cadrul ședinței am cerut să ni se facă dreptate, iar sistemul de alimentare cu apă să revină la propritarul de drept și anume UAT Comuna Ciorăști, dar pentru toate problemele ridicate fie nu am primit răspuns, fie am primit răspunsuri evazive sau care nu aveau legătură cu problemele reale.

Deși Marian Oprișan a pierdut alegerile, la CUP SA  e același director și am senzația că nu s-a schimbat nimic. Am fost nevoit să-l ascult cum a luat partea CUP SA și pe vicepreședintele Ionel Cel – Mare, cel care l-a sprijinit pe Marian Oprișan să fie ales vicepreședinte al Consiliului Județean și care era vicepreședinte și când această instituție și CUP SA își băteau efectiv joc de comuna Ciorăști.

Vreau să reamintesc acestor oameni de ce UAT Comuna Ciorăști nu vrea să colaboreze cu CUP SA, în cazul în care au uitat:

- De când sunt PRIMAR al COMUNEI CIORĂȘTI, am fost și sunt preocupat permanent să asigur apă potabilă de calitate cetățenilor mei, în timp ce reprezentanții CUP SA și cei ai Consiliului Județean Vrancea făceau presiuni pentru predarea în administrare către CUP SA și pentru restul sistemului de alimentare cu apă, care se află în administrarea UAT Comuna Ciorăști. Sistem de apă modernizat de către UAT Comuna Ciorăști.

- La noi curgeau controalele și sancțiunile, deși am demonstrat de fiecare dată, cu probe că avem o apă de o calitate foarte bună datorită investițiilor făcute în sistemul apă potabilă al UAT Comuna Ciorăști. În tot acest timp, apa furnizată de către CUP SA, aproape că nu se putea consuma de către beneficiari care plătesc serviciul de furnizare a apei potabile, din păcate furnizorul CUP SA, nu a fost sancționat.

- Încă din anul 2015 UAT Comuna Ciorăști a demarat procedurile pentru finantarea proiectului "Înființare sistem de canalizare a apelor uzate în comuna Ciorăști, judeţul Vrancea" cu fonduri nerambursabile, cu șanse mari pentru finanțare. Cine s-au opus? Consiliul Județean și CUP SA. Aveam nevoie de un aviz emis CUP SA, nu l-am primit, iar proiectul a avut de suferit.

Persoanele care ne-au făcut aceste probleme în perioada în care Marian Oprișan era președinte al Consiliului Județean Vrancea sunt și astăzi în aceleași funcții, ceea ce pune un mare semn de întrebare și naște o nouă dezamăgire.”teaxt informații :Uat Comuna Ciorasti 

Răspunsul conducerii CUP SA la acuzațiile primarului comunei Ciorăști

Ca urmare a mesajului transmis de UAT Ciorăști prin intermediul paginii de Facebook, astăzi 02.04.2021, vă informăm următoarele:

  1. Prezentarea generală a situației

Începând cu anul 2002, Consiliul Județean Vrancea a demarat procesul de realizare a sistemelor de alimentare cu apă într-o serie de comune, printre care și UAT Ciorăști.

La finalizarea proiectului investițional, pentru a putea exploata sistemele realizate, Consiliul Județean a înființat Serviciul Public de Exploatare a Sistemelor Rurale de Alimentare cu Apă (SPESRAA).

Facem precizarea că sistemul de alimentare cu apă a localităților Ciorăști, Mihălceni, Spătăreasa și Salcia a fost predat, pe baza proceselor-verbale, de către Ministerul Transportului și Turismului către Consiliul Județean Vrancea, care, în calitate de primitor, a preluat în deplină proprietate și folosință totalitatea construcțiilor și instalațiilor ce compun obiectivul de investiții.

În anul 2013, în vederea introducerii sistemelor de alimentare cu apă din zona rurală în noile programe investiționale, cât și pentru realizarea de sisteme de colectare a apelor uzate menajere, SPESRAA a fost preluată de Compania de Utilități Publice SA Focșani.

Pentru asigurarea calității apei și pentru a elimina orice eventuală problemă a apei asigurată prin proiectul inițial, CUP SA a prevăzut lucrări prin actualul program investițional. În urma verificărilor periodice, am sesizat că sunt anumite probleme legate de calitatea apei din puțurile existente. Tocmai din acest motiv, pentru a asigura locuitorilor din comuna Ciorăști apă în condiții de garanție maximă, am prevăzut, în Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020, alimentarea cu apă a comunei Ciorăști din magistrala Focșani - Milcovul – Vîjietoarea (comuna Tătăranu).

De asemenea, CUP SA are prevăzută realizarea unui rezervor suplimentar în Sistemul de Gospodărire a Apei și un sistem de monitorizare a presiunii în rețeaua publică, pentru depistarea eventualelor disfuncționalități.

UAT Ciorăști a declanșat o acțiune în instanță îndreptată împotriva Consiliului Județean Vrancea în scopul revendicării și preluării în administrare proprie a sistemului de alimentare cu apă. Nu ne este cunoscut stadiul dosarului.

În plus, fără absolut nicio legătură cu postarea de pe rețeaua de socializare menționată anterior, UAT Ciorăști a deschis un alt dosar împotriva Companiei de Utilități Publice în luna mai 2020, pentru sistarea lucrărilor începute și pe teritoriul comunei la sistemul de monitorizare a presiunii.

CUP SA Focșani a sistat lucrările pentru punctul de monitorizare și a depus la instanță documentele justificative, astfel că la Tribunalul Vrancea a fost respins dosarul pe suspendare, decizia rămânând definitivă în urma soluționării apelului la Curtea de Apel Galați. În prezent se judecă fondul dosarului la Tribunalul Vrancea.

Menționăm faptul că UAT Ciorăști dorește preluarea întregului sistem de alimentare cu apă și nu a dorit să fie parte a proiectelor investiționale viitoare derulate de compania noastră, care cuprindeau și lucrări pentru înființarea unui sistem de colectare, transport și epurare a apelor uzate menajere.

CUP SA Focșani nu se opune exploatării sistemului de către această entitate, astfel că nu am prevăzut alte investiții în localitate. Însă, atât timp cât sistemul aparține Consiliului Județean Vrancea, CUP SA Focșani va continua să opereze servicii iar în momentul în care se va schimba proprietarul, CUP SA nu va împiedica în nici un fel explodarea sistemului de către UAT Ciorăști.

2. Mențiuni privind mesajul publicat pe rețeaua de socializare

Contrar afirmațiilor care pierd baza rațională ce justifică existența cauzei, lansate în spațiul public de către edilul comunei Ciorăști, tocmai pentru faptul că au fost identificate probleme ale alimentării cu apă existente, CUP Focșani care deține toate autorizațiile necesare funcționării, a vrut să aducă apă în comuna Ciorăști din magistrala Focșani - Milcovul – Vîjietoarea.

Referitor la afirmația conform căreia ”UAT Comuna Ciorăști a încercat, printr-un proces, să recupereze sistemul de apă administrat de CUP SA, însă societatea a folosit informații false cu privire  la instalația de apă potabilă, aflată în comuna Ciorăști, cum că deservește și comunele învecinate. Folosindu-se de această informație falsă CUP SA a câștigat procesul”, procesul la care face referite domnul primar nu a avut ca obiect recuperarea sistemului administrat de Compania de Utilități Publice SA Focșani, ci anularea și desființarea lucrărilor de construcții referitoare la sistemul de monitorizare a presiunii.”-Departament Relatii cu Publicul al CUP SA Focsani

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.