(Update) VIDEO | Declarații de presă privind misiunile efectivelor MAI din județul Vrancea în ziua alegerilor prezidențiale
Știrea inițială duminică 24 noiembrie 2024 ora 10:04, IPJ Vrancea: La acest moment, vă pot confirma că pe parcursul nopții, cât timp cele 364 de secții de vot organizate la nivelul județului Vrancea s-au aflat sub protecția efectivelor MAI, nu au fost înregistrate incidente, iar în această dimineață toate secțiile au fost predate președinților birourilor electorale ale secțiilor de vot cu sigiliile intacte și a început procesul de votare.
Știrea inițială duminică 24 noiembrie 2024 ora 10:04, IPJ Vrancea: La acest moment, vă pot confirma că pe parcursul nopții, cât timp cele 364 de secții de vot organizate la nivelul județului Vrancea s-au aflat sub protecția efectivelor MAI, nu au fost înregistrate incidente, iar în această dimineață toate secțiile au fost predate președinților birourilor electorale ale secțiilor de vot cu sigiliile intacte și a început procesul de votare.Pe parcursul nopții și în cursul zilei de ieri, au fost semnalate 2 sesizări cu privire la posibile incidente electorale dintre care una nu s-a confirmat, iar una a fost sancționată cu avertisment. Această sesizare a vizat continuarea propagandei electorale.
Aproximativ 1.180 de angajați MAI sunt mobilizați astăzi, pentru a asigura desfășurarea în condiții de siguranță a alegerilor.
În același timp, sunt pregătite echipe care să asigure intervenția și verificarea imediată a sesizărilor privind producerea unor incidente electorale, respectiv comiterea unor contravenții și infracțiuni care au legătură cu procesul de vot.
Permiteți-mi să reamintesc principalele fapte interzise în ziua votului, precum și pedepsele prevăzute de lege.
• Persoana care continuă propaganda electorală sau sfătuiește alegătorii, la sediul secțiilor de votare, să voteze sau să nu voteze un anumit candidat, poate primi o amendă cuprinsă între 1.500 și 4.500 de lei.
• Tot cu amendă cuprinsă între 1.500 și 4.500 lei poate fi sancționată persoana care refuză să se conformeze dispoziţiilor preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot şi în împrejurimi.
• Nerespectarea dispozițiilor legale privind prezența altor persoane în cabina de vot se sancționează cu amendă cuprinsă între 4.500 lei și 10.000 lei.
Vă reamintesc că prezența oricărei persoane în cabinele de vot, în afara celei care votează, este interzisă.
• Comercializarea şi consumul băuturilor alcoolice în spaţiul de protecţie al secţiei de votare, între orele 7,00 - 21,00 se sancționează cu amendă de la 1.500 la 4.500 de lei.
• Împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
• Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit candidat se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. Nu intră în categoria bunurilor interzise cele cu valoare simbolică, inscripţionate cu însemnele unei formaţiuni politice.
• Persoana care votează fără a avea acest drept, de două sau mai multe ori sau prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.
• Tot cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi, se sancţionează utilizarea unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals.
• Violarea prin orice mijloace a secretului votului se pedepseşte cu amendă, însă atunci când fapta este comisă de un membru al biroului electoral al secţiei de votare, pedeapsa este închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.
Cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în România, care votează la una dintre secţiile de votare din țară, își pot exercita dreptul la vot în baza unuia dintre următoarele documente: cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, paşaportul simplu electronic, paşaportul simplu temporar și, în cazul elevilor din şcolile militare, carnetul de serviciu militar.
Știrea actualizată duminică 24 noiembrie 2024 ora 20.56, IPJ Vrancea:
Cea mai recentă centralizare a Comandamentului Operațional constituit la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea privind incidentele electorale arată că, de la începerea votării, au fost primite 11 sesizări cu privire la săvârșirea unor contravenții sau infracțiuni în legătură cu procesul electoral.
Au fost aplicate 8 sancțiuni sub formă de avertisment și o amendă în valoare de 1.500 de lei.
În afara celor două dosare penale precizate anterior, nu au mai fost întocmite altele.
Vă reamintesc că aproximativ 1.180 de polițiști, jandarmi, pompieri și personal din alte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne din județul Vrancea au fost mobilizați astăzi pentru asigurarea climatului de siguranță, protecția secțiilor de vot și cercetarea sesizărilor cu privire la incidentele electorale.
După încheierea procesului de vot, efectivele MAI din județul Vrancea vor avea o nouă misiune: vor asigura securitatea materialelor, a documentelor și a tipizatelor prevăzute de lege pentru desfășurarea procesului electoral, respectiv dosarele sigilate cu rezultatele votării, pe timpul staționării membrilor birourilor electorale ale secțiilor de vot în spațiile puse la dispoziție de autoritățile locale, și pe timpul transportului dosarelor către birourile ierarhic superioare, în vederea centralizării rezultatelor votului.