De știut pentru vrânceni. Reguli noi pentru gestionarea problemei câinilor fără stăpân
Regulile privind gestionarea problemei câinilor fără stăpân vor fi modificate, conform unui proiect de act normativ propus de ANSVSA. Una dintre principalele modificări vizează implicarea consiliilor județene în gestionarea acestei probleme și clarificarea responsabilităților ce revin consiliilor locale și proprietarilor de animale.
Proiectul de reglementare propus stabilește, printre altele, programul de acces al publicului în adăposturile pentru câinii fără stăpâni. Totodată se detaliază procedura prin care sunt emise deciziile de eutanasiere, subvențiile pentru sterilizare etc. Un alt aspect este legat de condițiile de comercializare a câinilor.
Conform autorilor, noile reguli vor îmbunătăți cadrul legal privind gestionatrea situației câinilor fără stăpân și condițiile de funcționare a adăposturilor.
Astfel, consiliile județene vor fi implicatre în gestionarea acestor situații, ca autorități responsabile. Se extinde astfel sfera instituțiilor cu responsabilități în acest domeniu care era doar de competența comnsiliilor locale. Se dorește o abordare mai mai cuprinzătoare a problemei, dat fiind că animalele fără stăpân circulă dintr-o lolcalitate în alta, fără să țină cont de limitele administrative.
O altă modificare vizează programul de vizitare a adăposturilor. Aceste locații trebuie să fie deschise publicului cel puțin patru ore pe zi pentru a ulura procesul de adopție și pentru a crește nivelul de transparență cu privire la activitatea acestora.
Un alt aspect are în vedere condițiile în care pot fi emise decizii individuale de eutanasie pentru câinii din adăposturile operatorilor privați, dar și din cele publice. În plus, autoritățile locale vor putea încredința și subvenționa acțiunile de sterilizare, identificare și înregistrare a câinilor cu stăpân către asociații sau fundații care activează în domeniul protecției animalelor.
Reguli pentru operatorii privați
Proiectul strabilește și limite de distanță pe care pot acționa operatorii privați ce desfășoară activități de gestionare a câinilor fără stăpân. Aceștia vor putea acționa pe raza județului în care au fost acreditați și unde se află adăpostul pe care îl gestionează, dar și în județele limitrofe, însă pe o rază care nu trebuie să depășească 65 de kilometri față de adăpost.
În acest context, conform proiectului de act normativ, autoritățile locale care au delegat serviciile de gestionare a câinilor fără stăpân către operatori privați vor avea mai multe responsabilități. Primăriile și consiliile locale vor trebui să publice pe website-ul propriu informații despre capturarea câinilor, cu forografii ale fiecărui animal, detalii legate de adăposturi și programul de vizitare, în care pot fi revendicate animalele capturate.
Normele stabilesc o serie de reglementări și pentru proprietarii câinilor. Aceștia vor trebui să asigure animalelor o suprafață minimă și să le ofere condiții adecvate de viață și bunăstare. Măsura îi vizează, cu precădere pe cei care dețin mai mulți câini, desi nu au condițiile potrivite și încalcă regulile privind asigurarea unui adăpost corespunzător.