Local

De știut pentru vrânceni: Vânzarea locuințelor obținute prin donație de la soți sau de la rude este scutită de impozit

Ionel Sclavone
18 mai 2023 2846 vizualizări

Vrâncenii care intenționează să vândă locuințe sau terenuri trebuie să știe că toate tranzacțiile imobiliare, indiferent de valoare, sunt supuse impozitării. Aceasta cu câteva excepții. Există câteva situații prevăzute de lege în care vânzătorul unei proprietăți imobiliare nu trebuie achite impozit.

În cazul în care proprietățile imobiliare, terenuri sau clădiri, au fost obținute în urma unui act de donație între rude sau între soți, vânzătorii nu trebuie să plătească impozit la stat. Este singurul caz prevăzut de lege în care vânzătorul nu datorează impozit.  

Până la începutul anului acesta, în cazul unei tranzacții imbiliare, vânzătorul era scutit de plata impozitului dacă prețul nu depășea valoarea de 450.000 de lei, aproximativ 100.000 de euro. Începând cu acest an au intrat în vigoare noi reglementări în urma cărora a fost eliminat plafonul neimpozabil.

În schimb, Codul fiscal prevede că există situații în care nu se datorează impozit la transferul dreptului de proprietate asupra unei locuințe sau a unui teren. Este vorba despre cazurile în care „dobândirea dreptului de proprietate cu titlul de donație între rude și afini până la gradul al III-lea inclusiv, precum și între soți”.

Cu alte cuvinte, nu se plătește impozit pe venitul provenit din vânzarea proprietăților în cazul în care acestea au fost obținute în urma unor acte de donație. De menționa că, potrivit legii rudele de gradul întâi sunt părinții și copiii, cele de gradul al doilea sunt bunicii, nepoții sau frații, iar cele de gradul trei sunt străbunicii, strănepoții, nepoții de frate și unchii ori mătușile.

Codul fiscal impune în cazul celor care vând clădiri și terenuri două cote de impozitare, în funcție de perioada în care a fost deținută proprietatea respectivă.

Astfel, în cazul construcțiilor și terenurilor pe care vânzătorul le deține de mai puțin de trei ani, cota de impozitare este de 3%. Aceasta se reduce la 1% în cazul imobilelor deținute pentru o perioadă mai lungă de trei ani.

Alte situații în care vânzătorii nu trebuie să plătească impozit pe tranzacțiile imobiliare, prevăzute de lege, sunt cele în care terenurile și construcțiile sunt dobândite prin reconstituirea dreptului de proprietate în temeiul legilor speciale; în cazul actelor de desființare cu efect retroactiv pentru actele de transfer al dreptului de proprietate asupra proprietăților imobiliare; când dreptul de proprietate se constată în condițiile Legii nr. 7/1996 a cadastrului și publicității imobiliare; în cazul dării în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite, pentru o singură operațiune.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.