Local

De știut pentru vrânceni: Regulile pentru acordarea drepturilor de transport gratuit persoanelor cu dizabilități

Ionel Sclavone
13 mar 2025 868 vizualizări
Foto:adevărul.ro
Foto:adevărul.ro

Persoanele cu dizabilități, din Vrancea și nu numai, beneficiază de transport gratuit, atât în orașe, cât și la nivel interurban. Aceștia pot opta să călătorească fie cu trenul, cu autobuzul sau cu un autoturism. În cazul în care nu sunt respectate reglementările privind asigurarea transportului interurban gratuit pentru persoanele cu dizabilități, cei vinovați vor plăti amenzi foarte mari.

Persoanele cu handicap grav și accentuat beneficiază, potrivit Legii 448/2006, transport gratuit pe toate liniile urbane, pe mijloacele de călătorie în comun. Regulile se aplică atât pentru autobuze, microbuze, tramvaie etc. dar și pentru metrou.

De același tip de gratuitate beneficiază și: însoțitorii persoanelor cu handicap grav, în prezența acestora; însoțitorii copiilor cu handicap accentuat, în prezența acestora; însoțitorii adulților cu handicap auditiv și mintal accentuat, în prezența acestora; asistenții personali ai persoanelor cu handicap grav; asistenții personali profesioniști ai persoanelor cu handicap grav sau accentuat.

Trebuie menționat că legitimațiile primite de persoanele cu handicap, pentru gratuitate pe transportul în comun, pot fi utilizate în orice oraș din țară.

De asemenea, legea prevede că persoanele cu handicap grav sau accentuat au dreptul la călătorii gratuite cu transportul interurban. Persoanele cu handicap grav beneficiază de gratuitate pentru 24 de călătorii pe an calendaristic, în vreme ce persoanele cu handicap accentuat au dreptul la 12 călătorii pe an calendaristic.

Gratuitățile se aplică pe transportul feroviar, pe orice tip de tren, în limita costului unui bilet de tren interregio IR cu regim de rezervare la clasa a II-a, dar și pentru transportul cu autobuze ori nave fluviale.

De aceleași facilități de transport beneficiază și însoțitorii ori asistenții personali ai persoanelor cu handicap grav dar numai în prezența acestora. Însoțitorii copiilor cu handicap accentuat beneficiază de 12 călătorii numai în prezența acestora.

Persoanele cu afecțiuni renale care necesită hemodializă în alte localități decât cele de domiciliu, precum și asistenții personali ori însoțitorii acestora, pot beneficia de gratuitate pe mijloacele de transport interurban și peste numărul de călătorii prevăzut de legislație.

Legea mai prevede că, persoanele cu dizabilități pot opta, ca alternativă la biletele grauite pentru transportul interurban, de bonuri de carburant pe suport hârtie sau electronic ori decontare, în cazul în care folosesc pentru deplasare autoturismul aflat în proprietatea lor sau a familiei ori a asistenților personali/ însoțitori. Sumele alocate nu pot depăși 1.500 de lei pe an, pentru persoanele cu handicap grav, respectiv 750 de lei pe an pentru persoanele cu handicap accentuat.

În cazul în care nu sunt respectate reglementările privind asigurarea transportului interurban gratuit pentru persoanele cu dizabilități, cei vinovați vor plăti amenzi foarte mari. Valoarea sancțiunilor poate depăși 60.000 de lei, de exemplu, dacă este încălcată interdicția de vânzare a bonurilor de carburant primite.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.