Local

De știut pentru vrânceni: Grefierii, executorii și magistrații-asistenți pot deveni avocați fără susținerea examenului de definitivat

Ionel Sclavone
12 mar 2023 1382 vizualizări

Grefierii cu studii juridice care activează în cadrul instanțelor din județul Vrancea, dar și executorii judecătorești ori magistrații-asistenți pot deveni avocați fără să susțină examenul de definitivare. Este suficient ca aceștia să îndeplinească doar condițiile de vechime și să aibă examenul de definitivat în propria profesie.

Legea care permite grefierilor cu studii superioare juridice, executorilor judecătorești și magistraților-asistenți să activeze ca avocați a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis și va intra în vigoare după ce va fi publicată în Monitorul Oficial. Noul document va modifica Legea 51/1995, prin introducerea profesiilor de grefier cu studii superioare juridice, executor judecătoresc și magistrat-asistent în rândul celor care pot obține statutul de avocat definitiv fără a susține examenul de definitivare în avocatură.

Totuși, cei interesați nu vor putea deveni avocați pur și simplu ci doar în anumite condiții. În primul rând, acești profesioniști, grefieri, executori judecătorești sau magistrați-asistenți trebuie să activeze în profesia lor de cel puțin cinci ani. Totodată, înainte de a solicita să devină avocați, ei trebuie să fi obținut un rezultat pozitiv la examenul de definitivat în profesia din care provin.

„Cel care a promovat examenul de primire în profesia de avocat şi care, până la data susţinerii examenului de primire în profesia de avocat, a îndeplinit funcţia de judecător, procuror, notar public, grefier cu studii superioare juridice, magistrat-asistent, executor judecătoresc, consilier juridic sau jurisconsult timp de 5 ani dobândeşte calitatea de avocat definitiv, fară susţinerea examenului de definitivare (...), cu condiţia promovării examenului de definitivat în profesia din care provine”, se arată în legea este detaliat în lege.

În prezent, legea permite doar judecătorilor, procurorilor, notarilor, consilierilor juridici sau jurisconsulților să devină avocați fără să susțină examenul de definitivat. Inițiatorii propunerii legislative și-au justificat măsura arătând că, astfel, se va repara o inechitate existentă în prezent.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.