Local

De știut pentru vrânceni: Condițiile în care vor putea fi comercializate produsele care conțin făină de insecte

Ionel Sclavone
5 mai 2023 1653 vizualizări
Imagine cu caracter ilustrativ. Sursă foto: foodrepublic.com
Imagine cu caracter ilustrativ. Sursă foto: foodrepublic.com

Folosirea insectelor în preparate alimentare comercializate în magazine va fi reglementată. De exemplu, produsele tradiționale nu vor putea conține făină de insecte. De asemenea, pe etichete vor trebui înscrise astfel de informații legate de tipul insectelor din care s-a extras făina, dar și procentul sau cantitatea conținută. Cei care nu se conformează vor fi amendați cu sume care pot ajunge până la 100.000 de lei.

Utilizarea făinii de insecte la prepararea produselor alimentare comercializate în magazinele românești va fi reglementată prin lege. Astfel, consumatorii vor trebui să primească informații clare și complete în legătură cu acest subiect pentru a ști exact ce anume consumă.

Conform reglementărilor propuse, produsele tradiționale nu vor putea conține făină de insecte. De altfel, fiind vorba despre produse tradiționale, acestea trebuie să respecte rețeta și ingredientele pentru care au fost autorizate ca produse tradiționale. Deci, chiar dacă nu ar exista o astfel de lege, produsele tradiționale tot nu ar putea fi preparate din făină de insecte.

Dar autorii legii au dorit ca aceste lucruri să fie mai mult decât clare și au stabilit că „se interzice operatorilor economici utilizarea, pe teritoriul României, a făinii de insecte în prepararea/ producerea produselor prevăzute în Registrul Naţional al Produselor Tradiționale (RNPT)”.

De asemenea, se va interzice producerea, prepararea ori comercializarea produselor sub denumirea utilizată inițial, dacă acestea nu aveau printre ingrediente făină de insecte. La denumirea produselor se vor utiliza doar denumiri proprii, distincte, ce vor conține în mod obligatoriu una din sintagmele „cu...” sau „din...”, urmat de numele popular al speciei de insecte, indiferent de procentajul acesteia, în preparatul final.

Detaliile despre conținutul produselor alimentare la care s-a folosit o astfel de făină, de insecte, vor trebui să apară atât pe eticheta acestora cât și pe raft, acolo unde este așezat produsul spre vânzare ori pe site-urile care le comercializează, dacă vânzarea se face online.

Produsele alimentare care conțin specii de insecte autorizate vor trebui prezentate într-un stand propriu în magazine, separat de standurile care conțin produse consecrate. Apoi, „pentru corecta informare a clienților”, comercianții vor trebui să afișeze, la loc vizibil (pe un suport sau panou), lângă standul amintit, o informare legată de faptul că produsele conțin insecte.

Și la vânzarea online a produselor ce conțin insecte vor trebui afișate atenționări în acest sens. Actul de reglementare prevede ca „informațiile să fie disponibile și accesibile înainte de finalizarea comenzii, pe suportul de vânzare la distanţă, pe eticheta de preţ sau ambalajul de transport, precum și în orice material publicitar”.

Aceleași reguli se vor aplica și în cazul preparatelor pe bază de insecte comercializate în restaurante sau a celor livrate acasă.

Încălcarea regulilor privind informarea clienților va fi amendată cu sume cuprinse între 10.000 și 100.000 de lei.

Despre autorizarea făinii de greieri. Cine are dreptul să o vândă

La începutul acestui an, Comisia Europeană a autorizat introducerea pe piață, ca aliment nou, a pulberii parțial degresate de Acheta domesticus, adică mult hulita „făină de greieri”.

În ciuda propagandei făcute de unii politicieni, în special a celor de extremă dreaptă, autorizarea nu implică obligativitatea consumării acestui produs. Vizează doar respectarea unor reguli de siguranță alimentară pe care producătorul trebuie să le respecte. De altfel, ingredientul este contraindicat anumitor persoane sensibile sau care suferă de alergii.

Pulberea parțial degresată de Acheta domesticus – „făina de greieri” – poate fi comercializată doar de o anumită companie care s-a adresat Comisiei cu o cerere în acest sens. La 24 iulie 2019, Cricket One Co. Ltd, o firmă cu sediul în Vietnam, a transmis Comisiei Europene o cerere, în vederea introducerii pe piața Uniunii ca aliment nou a pulberii parțial degresate de Acheta domesticus (greier de casă).

Cererea a solicitat utilizarea pulberii parțial degresate de Acheta domesticus (greier de casă) în pâine și chifle multicereale, biscuiți crocanți și grisine, batoane de cereale, preamestecuri uscate pentru produse de panificație, biscuiți, produse uscate pe bază de paste făinoase umplute și neumplute, sosuri, produse prelucrate din cartofi, preparate pe bază de plante leguminoase și legume, pizza, produse pe bază de paste făinoase, zer praf, înlocuitori de carne, supe și supe concentrate sau praf de supe, gustări pe bază de făină de porumb, băuturi asemănătoare berii, produse de cofetărie din ciocolată, fructe nucifere și semințe oleaginoase, gustări, altele decât chipsuri, și preparate din carne, destinate populației generale”, se arată în actul de autorizare emis de Comisie.

Produsele care conțin acest ingredient pot fi comercializate, conform autorizării doar de Cricket One Co. Ltd, pentru o perioadă de cinci ani, începând cu 24 ianuarie 2023. Excepție se va face doar în cazul în care un alt solicitant va obține o autorizație similară, fără a face trimitere la datele științifice protejate sau cu acordul Cricket One Co Ltd.

Numai societatea Cricket One Co. Ltd este autorizată să introducă pe piața Uniunii alimentul nou menționat la articolul 1, pentru o perioadă de cinci ani de la 24 ianuarie 2023, cu excepția cazului în care un solicitant ulterior obține o autorizație pentru alimentul nou respectiv fără a face trimitere la datele științifice protejate în temeiul articolului 3 sau cu acordul Cricket One Co Ltd”, precizează regulamentul european.

Un produs de lux cu valoare nutrițională ridicată

Trebuie spus că având în vedere prețurile de comercializare, produsele pe bază de făină de greieri vor fi considerate de lux și nu vor fi accesibile oricui. Prețul unui kilogram ajunge până la 1.000 de lei. Pe de altă parte, științific vorbind, făina de greieri are o valoare nutrițională foarte ridicată, conform unui experiment realizat de studenții de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară de la Iaşi.

Pâinea din făină greier este reprezentată de un produs obţinut din făină albă de grîu prin utilizarea unui adaos de făină de greier într-un procent de 3% alături de maia naturală obţinută din fermentaţie naturală din fructe. Şi bineînţeles apă şi sare. Făina de greier nu conţine gluten, iar în combinaţie cu unele materii prime din aceeaşi categorie ar putea fi consumată de persoanele care au intoleranţă la gluten. Punctul de plecare al acestei idei a fost în 2011 când am participat împreună cu unii cercetători din Italia la determinarea conţinutului de proteine şi aminoacizi din unele insecte. Acum am observat că greierii au un gust neutru, iar singura modificare pe care o produc asupra produsului de panificaţie constă într-o închidere uşoară a culorii”, a spus Otilia Murariu, şef lucrări, doctor la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Iaşi, într-un interviu pentru Antena 3.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.