Local

De știut pentru vrânceni: Ce trebuie să știe proprietarii și chiriașii despre contractul de închiriere

Ionel Sclavone
5 iun 2025 1312 vizualizări

Închirierea unei locuințe sau a altor bunuri este reglementată de legislația românească, mai exact de Codul Civil. Actul normativ are în vedere mai multe aspecte, de la plată, perioada maximă de închiriere, obligații și drepturi ale celor două părți, stabilind inclusiv cine trebuie să execute eventualele lucrări de reparații.

 

Legea românească stabilește că închirierea unei locuințe trebuie să se facă în baza unui contract încheiat între locator (cel ce închiriază) și locatar (chiriaș). Contractul de închiriere se încheie pentru o anumită perioadă de timp, iar închirierea se face în schimbul unui preț, chirie.

Contractul de închiriere se consideră încheiat îndată ce părțile au convenit asupra bunului și prețului care poate consta într-o sumă de bani sau alte bunuri sau prestații. Legea nu impune autentificarea acestui tip de contract la notar însă, locatorul – proprietarul locuinței închiriate – trebuie să-l înregistreze la Fisc și să plătească impozit pentru veniturile obținute din chirie.

De regulă, contractul de închiriere se încheie pentru o perioadă de timp determinată, stabilită de comun acord între locator și locatar. În caul în care aceste detalii nu au fost prevăzute în document, chiriașul poate să iasă din înțelegere anunțându-l pe proprietar din timp pe proprietar. Codul Civil prevede un termen de preaviz care nu poate fi mai mic decât sfertul intervalului de timp pentru care s-a stabilit plata chiriei.

La rândul său, dacă dorește să elibereze locuința, proprietarul trebuie să-l anunțe pe chiriaș cu 60 de zile înainte, dacă intervalul de timp pentru care s-a stabilit plata chiriei este de o lună sau mai mare, sau cu 15 zile înainte, dacă intervalul de timp pentru care s-a stabilit plata chiriei este mai mic de o lună.

Dacă în contract este prevăzut un termen de eliberare a locuinței, tot acolo trebuie stabilit și că proprietarul poate să-i ceară chiriașului să plece mai devreme, dar numai cu respectarea preavizului legal.

Obligațiile locatorului și ale locatarului

Legislația cu privire la închiriere, Codul Civil, prevede o serie de obligații pentru cei care închiriază o locuință. În primul rând, acesta trebuie să predea chiriașului bunul dat spre închiriere într-o stare corespunzătoare. De asemenea, proprietarul trebuie să-i permită chiriașului să folosească locuința în liniște, fără să-l deranjeze. Trebuie spus că legea prevede situațiile și condițiile în care proprietarul poate să pătrundă în locuința închiriată pentru a verifica dacă este menținută în bune condiții.

Pe de altă parte, proprietarul este obligat să suporte cheltuielile pentru eventualele reparații sau lucrări de renovare, atunci când problemele nu sunt cauzate de chiriaș. De exemplu, trebuie să suporte costurile cu reparația centralei termice dacă aceasta nu se defectează din culpa chiriașului

În sarcina chiriașului cad alte cheltuieli, inclusiv cele pentru reparațiile locative necesare ca urmare a folosinței obișnuite a bunului. În plus, chiriașul e obligat să-l anunțe pe proprietar că sunt necesare reparații în imobil.

Chiriașul este obligat, conform Codului civil, să să plătească chiria în cuantumul și la termenul stabilite prin contract, să o folosească cu prudență și diligență potrivit destinației stabilite prin contract. El trebuie să restituie locuința, la încetarea contractului de închiriere așa cum a primit-o. În cazul în care chiriașul modifică bunul ori îi schimbă destinația sau dacă îl întrebuințează astfel încât îl prejudiciază pe locator, acesta din urmă poate cere daune-interese și, după caz, rezilierea contractului.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.