Local

De știut pentru toți vrâncenii: Foștii salariați au drept la servicii medicale decontate de stat încă trei luni după ce-și pierd serviciul

Ionel Sclavone
24 sep 2022 1582 vizualizări

Salariații vrânceni care și-au pierdut locurile de muncă mai au dreptul la servicii medicale decontate de stat încă trei luni după ce au fost concediați ori au demisionat. Conform reglementărilor în vigoare, un salariat își menține calitatea de asigurat încă trei luni de la data încetării raporturilor de muncă.

Mulți nu știu acest lucru și au impresia că își pierd calitatea de asigurat imediat ce și-au pierdut locul de muncă. Mai mult, apar numeroase situații în care foștii angajați nu mai apar ca asigurați chiar din prima lună. Or, în astfel de condiții, neștiind ce drepturi au foștii angajați nu mai apelează, în caz de necesitate – în intervalul celor trei luni – la serviciile medicale asigurate de unitățile medicale publice. De regulă își plătesc consultațiile și investigațiile medicale.

Pentru a evita asemenea situații, mai ales că astfel de servicii nu sunt dintre cele mai ieftine, foștii angajați trebuie să cunoască articolul 267 din Legea 95/2006. Actul normativ stabilește că „pentru persoanele care realizează venituri [din salarii și asimilate salariilor], calitatea de asigurat încetează în termen de 3 luni de la data încetării raporturilor de muncă/serviciu”.

Cu alte cuvinte, în interiorul celor trei luni, persoanele asigurate care și-au pierdut locul de muncă beneficiază de toate serviciile medicale decontate de CNAS. Ei trebuie să prezinte, atunci când merg la medic, la fel ca în toate cazurile, cardul de asigurări sociale de sănătate sau o adeverință de asigurat cu o valabilitate de 3 luni. Aceasta din urmă este eliberată de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate.

În situația în care au fost șterși din baza de date a persoanelor asigurate mai devreme de împlinirea celor trei luni, ceea ce este ilegal, foștii salariați trebuie să se adreseze Casei de asigurări pentru a-și clarifica situația.

Iar în cazul în care un furnizor de servicii medicale aflat sub contract cu o casă de asigurări de sănătate nu respectă legea și refuză nejustificat să le acorde serviciile la care au dreptul sau încasează de bani cei lezați se pot adresa tot Casei Județene de Asigurări de Sănătate.

Persoanele neasigurate pot fi înscrise la un medic de familie

În acest context, trebuie menționat că, potrivit unor modificări aduse Legii Sănătății, la începutul acestei luni, persoanele care nu au calitate de asigurat vor beneficia deserviciile medicale acordate de medicii de familie. Cu alte cuvinte, la fel ca și cei angajați, neasigurații vor beneficia de asistenţa medicală primară.

Cei care nu sunt asigurați vor beneficia de serviciile medicale cuprinse în pachetul minimal, cu excepția serviciilor adiționale şi a unora dintre activităţile de suport. Aceste servicii vor fi stabilite prin contractul-cadru.

Pentru a putea beneficia de serviciile medicale primară, persoanele care nu sunt asigurate vor trebui să se înscrie pe lista unui medic de familie. Pe de altă parte, persoanele neasigurate, care sunt înscrise pe lista unui medic de familie, vor trebui să se reînscrie, la același medic sau la un altul ales în mod liber.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.