De știut pentru toți vrâncenii: Amenzi uriașe pentru ce care încalcă regulile de protecție a persoanelor cu dizabilități
Încălcarea reglementărilor stabilite prin lege pentru protecția persoanelor cu dizabilități se sancționează cu amenzi uriașe. La fel, aceleași sancțiuni sunt aplicate și autorităților care încadrează ilegal o persoană într-un grad de handicap.
Persoanele care încalcă prevederile legale privind protecția persoanelor cu dizabilități riscă amenzi uriașe. Potrivit legii autoritățile pot aplica sancțiuni ce ajung la 100.000 de lei. O sacțiune similară se aplică și în cazul celor care încadrează, în mod ilegal, o persoană, în grad și în tip de handicap. În acest sens au fost publicate formularele prin care se aplică astfel de amenzi, conform unui ordin propus de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități (ANPDPD).
Astfel, în Monitorul Oficial au fost publicate noile modele de „Proces-verbal de constatare a contravențiilor și aplicare a sancțiunilor contravenționale privind nerespectarea dispozițiilor legale din domeniul protecției persoanelor cu dizabilități” și de „Proces-verbal de constatare a contravențiilor și aplicare a sancțiunilor contravenționale pentru nerespectarea dispozițiilor legale privind propunerea de încadrare, încadrarea în grad și tip de handicap a unei persoane, cu încălcarea criteriilor medico-psihosociale”.
Astfel, parcarea unor mijloace de transport pe locurile de parcare adaptate, rezervate și semnalizate prin semn internațional pentru persoane cu handicap se sancționează cu amenzi de până la 10.000 de lei și ridicarea mijlocului de transport de pe locul de parcare respectiv.
Totodată, în cazul în care unei persoane cu dizabilități i se îngrădește accesul la orice formă de educație, indiferent de vârstă, amenzile pot ajunge până la 20.000 de lei.
Sancțiunile pentru autoritățile și instituțiile publice ori firmele mari care nu respectă obligația de a angaja persoane cu handicap într-un procent de cel puțin 4% din numărul total al salariaților se sancționează cu până la 50.000 de lei. De menționat că, în astfel de cazuri, există alternative legale pentru astfel de măsuri.
Legea mai prevede amenzi de până la 100.000 de lei pentru situațiile în care comisiile de evaluare nu stabilesc un termen permanent de valabilitate a certificatului fără a fi necesară prezentarea la reevaluările periodice a persoanelor cu handicap a căror afecțiune a generat deficiențe funcționale și/ sau structural-anatomice într-un stadiu ireversibil și care nu pot urma programe de recuperare.
Sancțiuni similare se aplică și în cazul celor care propun încadrarea în grad și tip de handicap a unei persoane cu încălcarea criteriilor medico-psihosociale legale. Aceste criterii sunt stabilite prin Ordinul Ministerului Sănătății nr. 1.992/2007.
Constatarea contravențiilor și aplicarea amenzilor este făcută de inspectorii sociali și reprezentanții Comisiei superioare, Agenției Naționale de Administrare Fiscală, cei ai Inspecției Muncii sau polițiștii de la serviciul rutier.