Local

De știut pentru șoferii vrânceni. Dacă nu-și anunță asigurătorul că și-a vândut mașina, fostul proprietar riscă tarife mai mari la RCA

Ionel Sclavone
26 mai 2023 3007 vizualizări

Asigurarea auto de tip RCA este obligatorie pentru orice șofer sau proprietar de vehicul care circulă pe drumurile publice. În ultimii ani, valoarea RCA s-a majorat de mai multe ori, fie din cauza falimentelor unor companii de asigurări, fie din cauza reglementărilor care au dus la creșterea tarifelor. În aceste condiții, pentru un șofer este foarte important să ia măsurile necesare pentru a reduce suma pe care o plătește pentru asigurare.

Proprietarii de autovehicule sunt obligați să anunțe firma de asigurări atunci când își înstrăinează mașina pentru care au încheiat polțe de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto (RCA). Legea stabilește că asigurații trebuie să anuțe firma de asigurări, în legătură cu vânzarea mașinii, în termen de cinci zile, în situația în care informațiile înscrise în contractul RCA au suferit modificări intervenite în timpul derulării contractului. Noul proprietar trebuie să apară în polița de asigurare RCA a mașinii.

Măsura este prevăzută de lege, însă șoferii au un motiv în plus să se conformeze. În cazul în care nu-și anunță asigurătorul în legătură cu vânzarea, fostul proprietar riscă să-i fie retrogradată clasa de bonus-malus în cazul în care cumpărătorul este implicat într-un accident rutier, iar pe polița de asigurare obligatorie, RCA, apare tot vechiul proprietar.

De menționat că bonus-malus este un sistem de asigurări prin care prima tariful perceput pentru poliță poate fi redus (bonus) dacă în anul anterior asiguratul nu a avut daune sau, dimpotrivă, poate fi majorat (malus) dacă asiguratul a înregistrat daune. Or, în cazul relatat mai sus, efectul reducerii clasei de bonus-malus duce la scumpirea poliței RCA pentru vechiul proprietar, deși nu a fost implicat în comiterea evenimentului rutier.

Pe de altă parte, dacă au anunțat vânzarea mașinii, foștii proprietari pot solicita și returnarea parțială a sumei plătite pentru RCA. Când asiguratul a plătit integral sau în rate prima de asigurare, acesta este îndreptățit să o recupereze, după vânzare, proporțional cu perioada neexpirată a contractului RCA. Acest lucru e posibil doar la încetarea contractului RCA, după ce proprietarul vehiculului notifică asigurătorul în legătură cu vânzarea mașinii și prezintă documentele justificative.

Recuperarea banilor e posibilă doar dacă nu s-au plătit sau nu se datorează despăgubiri pentru evenimente produse în perioada de valabilitate a asigurării, din vina deținătorului.

În plus, în cazul în care vechiul proprietar nu-și anunță asigurătorul, pot apărea probleme la stabilirea dreptului la despăgubire pentru noul deținător al mașinii.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.