Local

De știut pentru șoferii vrânceni: Medicul te poate lăsa fără permis de conducere, la fel ca și polițistul

Ionel Sclavone
12 feb 2023 6515 vizualizări
Foto:arhiva ZdV.Credit foto:playtech.ro
Foto:arhiva ZdV.Credit foto:playtech.ro

Șoferii vrânceni trebuie să știe că nu doar polițiștii rutieri, ci și medicii îi pot lăsa fără permis de conducere, în anumite situații. Măsura este prevăzută în Codul Rutier, iar medicii care nu se conformează sunt pasibili de amenzi consistente.

Medicii pot propune suspendarea sau retragerea permisului de conducere auto pentru un șofer, în anumite situații, la fel ca și polițștii de la serviciul rutier. Conform reglementărilor din din Codul Rutier, alineatul 6 al articolului 22, atunci când constată că un conducător autovehicul, de utilaj agricol sau forestier ori tramvai, prezintă afecțiuni medicale incompatibile cu calitatea de conducător auto, este obligat să emită bilet de trimitere către o unitate de medicală autorizată în examinarea șoferilor.

Pe biletul de trimitere acesta trebuie să noteze diagnosticele constatate și să solicite o examinare autoritzată. De asemenea, medicul trrebuie să treacă pe biletul de trimitere datele de contact ale unității medicale în care își desfășoară activitatea și să-l înregisteze în fișa medicală a conducătorului.

Biletul de trimitere se comunică cât se poate de repede șoferului în cauză, prin corespondența electronică sau clasică.

În baza acestui document medical, șoferul vizate este obligat să se prezinte, în termen de trei zile lucrătoare de la comunicare, la unitatea medicală autorizată de specialitate pentru examinare.

După examinare, unitatea medicală la care a fost trimis șoferul are obligația să-l înștiințeze pe medicul care a eliberat biletul în legătură cu rezultatul investigațiilor. În cazul în care, în termen de 30 zile de la data primirii biletului de trimitere, medicul nu este înștiințat, este obligat să comunice poliției rutiere din regiune atât datele celui aflat în evidența sau îngrijirea sa (nume, prenume și cod numeric personal), dar și informația că a fost trimis la o examinare medicală.

Lista afecțiunilor medicale incompatibile cu calitatea de conducător de vehicule se găsește în Ordinul Ministerului Sănătății 1.162/2010 pentru aprobarea Normelor minime privind aptitudinile fizice și mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul. Între altele, în funcție de gravitate, pot împiedica conducerea unui vehicul problemele de vedere, de auz, handicapul locomotor, anumite afecțiuni cardiovasculare sau neurologice.

Pe de altă parte, în cazul în care nu-și îndeplinesc aceste obligații, prevăzute de lege, de a trimite șoferii pe care-i au în evidență sau îngrijire la o examinare medicală de specialitate, când descoperă că aceștia suferă de o boală din lista celor ce nu permit obținerea sau reînnoirea permisului de conducere, medicii riscă sancțiuni.

Codul Rutier are o prevedere care îi vizează în mod special. Mai exact, neîndeplinirea de către medic a obligației prevăzute la art. 22 alin. (6) și alin. (6^2), respectiv obligația de a sesiza poliția rutieră cu privire la situația șoferului descoperit cu diferite afecțiuni, reprezintă contravenție și se sancționează cu amendă din clasa a IV-a de sancțiuni, și anume cuprinsă între 1.305 și 2.900 de lei.

Ionel Sclavone


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.