Local

De știut pentru șoferii vrânceni: Certificatul de înmatriculare se preschimbă la o lună după schimbarea domiciliului

Ionel Sclavone
24 apr 2023 2339 vizualizări
Imagine cu caracter ilustrativ. Sursă foto: ziuaconstanta.ro
Imagine cu caracter ilustrativ. Sursă foto: ziuaconstanta.ro

Șoferii vrânceni, proprietari de autovehicule, care își schimbă domiciliul trebuie să preschimbe și certificatul de înmatriculare al mașinii. Pentru a îndeplini aceste proceduri, ei au la dispoziție termen de o lună de la momentul schimbării domiciliului. Această măsură este prevăzută în Codul Rutier.

Legislația rutieră prevede o serie de reglementări pentru situațiile în care apar schimbări legate de datele de identificare ale unui vehicul sau ale proprietarului acestuia. Astfel, când deținătorul unei mașini își schimbă domiciliul, trebuie să schimbe și certificatul de înmatriculare al vehiculului.

Mai exact, „proprietarul sau deținătorul mandatat al unui vehicul este obligat să solicite autorității competente înscrierea în certificatul de înmatriculare sau de înregistrare a oricărei modificări a datelor de identificare a vehiculului respectiv sau, după caz, ale proprietarului, în termen de 30 de zile de la data la care a intervenit modificarea”.

Pentru aceasta, proprietarii de vehicule trebuie să se adreseze serviciilor regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor.

Existența unui termen pentru preschimbarea certificatului de înmatriculare odată cu schimbarea domiciliului este necesară pentru ca autoritățile să poată comunica în timp rapid procesele verbale de amendă date în lipsa contravenientului. De regulă este vorba despre amenzile acordate pentru neplata rovinietei sau a taxei de pod.

Procedura stabilită prin OG 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor prevede, în astfel de cazuri, că procesul verbal se comunică prin poştă, cu aviz de primire, sau prin afişare la domiciliul sau la sediul contravenientului.

Faptul că au o amendă rutieră despre care nu au cunoștință, dat fiind că a fost transmisă la adresa anterioară, deoarece nu și-au preschimbat certificatul de înmatriculare, îi poate împiedica pe proprietarii de vehicule să vândă imobile, terenuri etc. sau să beneficieze de anumite finanțări – pentru care una dintre condițiile de eligibilitate este lipsa datoriilor la taxe, impozite, amenzi şi contribuţii către bugetul de stat sau cele locale.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.