Local

De știut pentru salariații din Vrancea: Izolarea și carantina pentru COVID nu sunt incluse în totalul zilelor de concediu medical

Ionel Sclavone
20 sep 2022 1968 vizualizări

Zilele petrecute în carantină sau în izolare din cauza infectării cu coronavirus nu sunt luate în considerare la calculul numărului total de zile de concediu medical la care are dreptul un salariat. Aceeași reglementare este valabilă și în caul celor care își iau concediu medical pentru sarcină, lăuzie, risc maternal sau pentru îngrijirea copilului bolnav.

Fiecare angajat are dreptul, prin lege, la 90 de zile calendaristice de concediu medical, în caz de îmbolnăvire. Începând cu ziua a 91-a concediul medical poate fi prelungit de către medicul specialist până la 183 de zile, dar numai cu aprobarea medicului expert al asigurărilor sociale.

Conform reglementărilor în vigoare, în cele 90/183 de zile de concediu medical la care are dreptul un salariat nu sunt incluse concediile medicale care se acordă pentru alte tipuri de boală.

Este vorba despre concediul medical acordat pentru tuberculoză, care se acordă pe toată durata tratamentului, până la vindecare. Concediul pentru anumite tipuri de arsuri, care cuprinde și perioada de recuperare. Concediul pentru neoplazii și SIDA care se acordă pentru un an și șase luni. Concediul pentru unele boli cardiovasculare care se acordă pe un an. Concediul pentru sarcină și lăuzie cu o durată totală de 126 de zile calendaristice.

Concediul pentru îngrijirea copilului bolnav care se acordă pentru maximum de 45 de zile calendaristice. Concediul pentru carantină sau izolare, cum este cazul pentru cele aferente intrării în contact cu o persoană bolnavă /infectării cu virusul SARS-CoV-2. Concendiul pentru risc maternal care are o durată maximă de 120 de zile. Concediul pentru îngrijirea pacientului bolnav de cancer care se acordă pentru o durată de 45 de zile calendaristice.

De asemenea, concediul medical pentru îngrijirea bolnavului de cancer este stabilit conform Normelor de aplicare ale OUG 158/2015, ce sunt cuprinse de Ordinul Ministerului Sănătății nr. 15/2018.

Ce prevede legea în cazul pacienților COVID

În cazul pacienților depistați pozitiv cu virusul SARS-CoV-2, certificatul de concediu medical pentru izolare se acordă fără să fie nevoie de o adeverință de salariat. Medicul este obligat să elibereze documentul chiar și celor care nu îndeplinesc stagiul minim de asigurare de șase luni în ultimele 12 luni.

Durata concediului medical pentru izolare este de cinci zile pentru cei vaccinați, respectiv de șapte zile pentru cei nevaccinați sau care au trecut prin boală de mai mult de 90 de zile.

Indemnizația acordată pentru concediul medical de izolare este de 100% din media veniturilor lunare realizate în ultimele șase luni sau orice perioadă de referință mai mică de atât. Sumele plătite de angajatori se recuperează integral din Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate, prin casa teritorială de sănătate de care aparține.

Chiar și în aceste condiții, în situațiile în care tipurile de concedii menționate mai sus nu sunt incluse numărul total de concediu medical la care are dreptul un salariat, angajatorul trebuie să țină o evidență pentru fiecare salariat.

Angajatorii nu pot obliga angajații aflați în concediul medical să lucreze, deoarece nu le poate acorda acestora și indemnizația medicală și salariu.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.