Local

De interes și pentru vrânceni: Persoanele care prestează servicii medicale fără calificare vor fi sancționate penal

Ionel Sclavone
10 dec 2024 1410 vizualizări

Un proiect de act normativ stabilește în ce condiții pot fi prestate servicii medicale conexe pentru populației. Este vorba despre cei care oferă consultații și sfaturi din domeniul psihologiei sau al logopediei.

Persoanele care practică activități conexe serviciilor medicale, precum cele de psihologie sau logopedie. fără să dețină o calificare sau autorizație vor fi sancționate penal. Este vorba despre un proiect de ordin, elaborate de Ministerul Sănătății care introduce pedeapsa penală pentru cei ce prestează fără calificare servicii conexe actului medical

Modificările propuse au în vedere încadrarea logopediei în portofoliul serviciilor din sfera psihologiei. Conform actului normativ, prestarea unor astfel de activități de către personal neautorizat este considerată infracțiune.

Autorizațiile de liberă practică pentru anumite servicii conexe vor fi emise de direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București, în locul Ministerului Sănătății. Actul de reglementare stabilește că aceste autorizații vor trebui avizate anual.

Actul normativ stabilește și excepții de la regulile generale pentru cabinetele de nutriție și dietetică și psihologie

„Prin excepție de la prevederile alin. (1) - (3), serviciile publice conexe actului medical de psihologie se pot exercita numai în formele prevăzute la art. 13 alin. (1) din Legea nr. 213/2004, cu modificările şi completările ulterioare. Indiferent de forma de exercitare a profesiei, psihologii cu drept de liberă practică pot angaja salariaţi, în condiţiile legii. (6) Prin excepție de la prevederile alin. (1), serviciile publice conexe actului medical nereglementate precum sociologie, optică-optometrie, protezare-ortezare, protezare auditivă, audiologie, terapie vocală, se pot exercita numai prin cabinete înființate conform prevederilor alin. (2) și (3)”, prevede actul normativ.

Proiectul se referă, în acest caz, la cabinete de psihologie clinică, consiliere psihologică, psihoterapie, psihologie educaţională, consiliere şcolară şi vocaţională, psihopedagogie specială și logopedie. Aceste activități trebuie efectuate de specialiști autorizați în psihologie.

Totodată, actul normativ reglementează procedura de obținere a certificatului de înregistrare. Aceasta se simplifică fiind eliminată necesitatea dovezii de autorizare sau atestare de liberă practică în anumite cazuri. Proiectul mai elimină și prevederile referitoare la obligativitatea notificării și aprobării modificărilor aduse structurii organizatorice a cabinetelor de practică individuală.

Încălcarea acestor obligații privind obligativitatea furnizării serviciilor conexe de către personal autorizat, va fi sancționată conform prevederilor art 348 din Codul penal. În astfel de situații, legea stabilește că „exercitarea, fără drept, a unei profesii sau activități pentru care legea cere autorizație ori exercitarea acestora în alte condiții decât cele legale, dacă legea specială prevede că săvârșirea unor astfel de fapte se sancționează potrivit legii penale, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă”.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.