Local

De interes și pentru vrânceni: Asociațiile de proprietari vor beneficia de bani pentru panouri fotovoltaice

Ionel Sclavone
8 dec 2024 2684 vizualizări
Foto:Instalare panouri fotovoltaice la blocul specialistului în comuna Pufești
Foto:Instalare panouri fotovoltaice la blocul specialistului în comuna Pufești

Asociațiile de proprietari vor putea accesa fonduri de la stat pentru achiziția și instalarea de panouri fotovoltaice. Este vorba despre un program inițiat de Ministerul Energiei, Urban Up.

Blocurile din Vrancea vor putea produce energie eletrică pentru consumul propriu din surse regenerabile. În acest sens, asociațiile de proprietari ar putea beneficia de un sprijin financiar de stat pentru achiziția și instalarea de sisteme de panouri fotovoltaice și instalații de stocare a energiei electrice.

Este vorba despre un program inițiat de Ministerul Energiei, al cărui draft a fost pus în consultare publică. Programul, intitulat Urban Up, va da posibilitatea asociațiilor de proprietari din blocurile de locuințe să obțină o finanțare pentru achiziția și instalarea de sisteme de producere și stocare a energiei electrice. Bugetul total al programului este de 150 de milioane de lei.

Tipurile de lucrări și cheltuieli care pot fi finanțate, precum și condițiile tehnice și criteriile de eligibilitate, vor fi stabilite printr-un ghid specific de finanțare, publicat după aprobarea proiectului în Monitorul Oficial.

Solicitanții vor depune cereri de finanțare la Ministerul Energiei, în format electronic, într-o platformă digitală creată cu această destinație sau în format hârtie. Modelul cererii de finanțare și documentele necesare vor fi propuse prin ghidul de finanțare.

Programul va permite acordarea unei finanțări asociațiilor de proprietari în vederea instalării unor sisteme de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică cu o putere instalată de minimum 10 kWp. De asemenea, cu ajutorul banilor de la stat vor putea fi achiziționate și sistme de stocare a energiei electrice produse din surse regenerabile, cu o capacitate de minimum 50% din puterea instalată a sistemului de panouri fotovoltaice. Potrivit regulilor programului, energia produsă va fi destinată consumului propriu.

La nivelul unui bloc de locuințe, se estimează că o instalație de 10 kWp cu panouri fotovoltaice și baterii de 5 kWh va fi capabilă să producă 12 MWh/an pentru consumul comun, lifturi, iluminat scări etc. Astfel, se propune reducerea facturilor locatarilor, dar și nivelul de emisii de CO2 cu peste 3.600 kg/an.

Inițiatorii programului consideră că montarea unor instalații fotovoltaice pentru producerea curentului electric pe blocurile de locuințe reprezintă o resursă neexploatată încă. Folosind energia solară, prin crearea comunităților de energie, locatarii pot acoperi o parte semnificativă a consumului lor de energie electrică pentru locuințe, spații comune (lifturi, iluminat pe scări) sau chiar pentru infrastructura publică din cartier.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.